Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bc. Klára Myšáková, Dis. PhDr. Eva Maierová PhDr. Kateřina Andrlová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bc. Klára Myšáková, Dis. PhDr. Eva Maierová PhDr. Kateřina Andrlová"— Transkript prezentace:

1 Bc. Klára Myšáková, Dis. PhDr. Eva Maierová PhDr. Kateřina Andrlová
„ Svépomoc pro hazardní hráče a jejich blízké“ Bc. Klára Myšáková, Dis. PhDr. Eva Maierová PhDr. Kateřina Andrlová

2 O nás a o vás… První pomoc pro patologické hráče a jejich rodiny.
Realizace Olomouc, Brno. Svépomocný web-klíčová aktivita.

3 Nedostatek léčebných programů. Chybějící podpora pro abstinující.
Počátky svépomoci Nedostatek léčebných programů. Chybějící podpora pro abstinující. Možnost sdílet svůj problém. Počátek 20.století- Zlatý kříž, Modrý kříž. Oxford skupina. Založení 30. léta 20.století.

4 Anonymní alkoholici. Zakladatelé Wilson a Smith. Inspirace Oxford groups- 12 kroků═>12 tradic. Sponsorship.

5 Svépomocné skupiny v ČR
Ovlivněno politickými událostmi po 2. sv. válce. První formování skupin v 80. letech. První meeting AA 1988 Praha. 1989 založena první skupina AA Sereneti Group. Od r vznik dalších svépomocných skupin.

6 Anonymní gambleři Vznik 1957 v Los Angeles, založili 2 hráči. Působení v celém světě. Před revolucí pokus o formování, ale nepodařilo se to. V ČR první skupina 2008 v Brně.

7 Let‘s go to play

8 Současnost svépomocných skupin
Nemají u nás tradici, podporu a informovanost. Nejznámější AA. Nejčastější u nás AA, AN, AG, rodiče dětí UD. Skupina o osoby pečující s duševním onemocněním. Pacientské kluby-sdružuje je jedna diagnóza. Rodiče dětí s handicapem (zdravotním, psychickým, mentálním…).

9 Společné charakteristiky svépomoci
Lidé se stejnou/podobnou zkušeností. Očekávají pomoc. Očekávají podporu. Výměnu zkušeností, informací či prožitků. Platí skupinové pravidlo- člen do skupiny něco přináší a současně má možnost si i něco odnášet.

10 Svépomoc a internet Internet-zdroj informací, dostupný, rychlý a „přátelský“. Organizace-stránky-filozofie, hnutí, principy, kontakty, otevírací doby. Aplikace skype, , chaty-možnost svépomoci online.

11 Způsob komunikace na internetových stránkách online
Synchronizovaná-setkání a komunikace v reálném čase, nejčastěji chatovací místnosti, týdenní rozvrh. Asynchronizovovaná-diskusní skupiny otevřeny pro nějaký čas, vede dobrovolník. ová komunikace, vývěsné tabule. Výhoda více času na odpověď.

12 Svépomocné weby pro hráče a osoby blízké

13 Vznik a podoba webu Klíčová aktivita projektu. Inspirace a design.
Propagace, placená reklama. Jak web vypadá: - struktura

14 Google analytics Google Analytics (30.5. 2013) 68% nových návštěvníků.
38% vracejících se návštěvníků. Zobrazení webu 2.419 606 návštěv z čehož většina tvoří z ČR, na druhém místě je Slovensko, USA, GB. V ČR je to především Praha, Jižní Morava, Olomouc. 606 návštěv: 210 zobrazení složka pro blízké hráčů,  120 zobrazení poradny,  93 psychiatrické léčebny,  48 svépomocné skupiny.

15 Let‘s go to play

16 Výhody svépomoci na internetu
Vysoký stupeň anonymity. Možnost zastření sociodemografických charakteristik uživatele jako je barva pleti, pohlaví či věk. Časová a prostorová flexibilita. Možnost objevit se v terapeutickém prostředí až ve chvíli, když  se člen skupiny cítí pohodlně a chce o své přítomnosti dát vědět ostatním. Díky psanému projevu větší kontrola nad vlastními reakcemi a myšlenkami. Dále i to, že výsledkem těchto skupin je často trvalý záznam a člen se tak může ke skupinové interakci a jednotlivým myšlenkách opakovaně vracet .

17 Nevýhody svépomoci na internetu
Ochuzení projevu o neverbální komunikaci, což je nyní částečně již zlepšeno používáním emotikonů. Nedostatek vizuálního kontaktu, který může zkomplikovat poznání drobných nuancí v projevu. Obecně se udává, že déle trvá vytvoření skupinového společenství v online prostředím než v přímé komunikaci. Užívání internetu může podnítit objevení se závislostního chování na internetu. Jako poslední nevýhoda bývá uváděno riziko podpoření sociální izolace . 

18 Děkujeme za pozornost Ambulance adiktologie Michalská 2 Olomouc

19 Literatura Fingfeld, D.L. (2000). Therapeutic groups online: The good, the bad, and the unknown. Issues in Mental Health Nursing, 21(3),   Humphreys, K., & Klaw, E. (2001). Can targeting non-dependent problem drinkers and providing internet-based services expand access to assistance for alcohol problems?: A study of the Moderation Management self-help/mutual aid organization. Journal of Studies on Alcohol, 62,   Roth, J.D., Tan, E.M. (2007). Analysis of a Online Al-Anon Meeting. Journal of Groups in Addiction & Recovery, 2 (1), 5-40.


Stáhnout ppt "Bc. Klára Myšáková, Dis. PhDr. Eva Maierová PhDr. Kateřina Andrlová"

Podobné prezentace


Reklamy Google