Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září."— Transkript prezentace:

1 Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září

2 Komunikace Vztahy mezi lidmi jsou v první řadě formovány a utvářeny v běžném životě pomocí komunikace, která přispívá i k vzájemnému porozumění. Všude se setkáváme s ostatními lidmi, sdělujeme si a přijímáme informace. K výměně zpráv dochází i tehdy, když mlčíme. Komunikace se dělí na slovní a mimoslovní.

3 Slovní komunikace Také se nazývá verbální
Jedná se o komunikaci, při níž používáme jen slova. Ta mohou být řečená nebo psaná. Osobní rozhovor, dopis, , telefon, televize, tisk, internet (včetně sociálních sítí – facebook, icq) Hra na skupiny: rozdělit se do tří skupin.

4 Neslovní komunikace Většinu informací si sdělujeme bez použití slov.
Tónem hlasu, tím, jak se tváříme, sedíme, jak se pohybujeme předáváme okolí spoustu informací, které mohou být důležitější než to, co říkáme. Při rozhovoru dvou lidí je 10% řečeno slovy, 40% tím, jak je to řečeno a 50% získáváme z řeči těla. V neslovní komunikaci používáme výraz tváře – mimika (obrázek v uč. str 15), přiblížení a oddálení (zóna osobního prostoru), gesta (obrázek v uč. str 15), , postoj, pohled očí, dotek, Zóna osobního prostoru – intimní, osobní, společenská, veřejná zóna.

5 Napiš do sešitu, co vyjadřuje mimika této dívky
B D

6 Přiblížení a oddálení 1. Intimní zóna (15 – 46 cm) - Je pro člověka nejcitlivější a člověk si ji chrání jako svoje osobní vlastnictví. Dovoluje do ní vstoupit jen blízkým osobám, jako např. milencům, rodičům, manželovi, dětem a blízkým přátelům. Prostor 0 – 15 cm od těla je uzavřenou intimní zónou a její narušení má zpravidla za následek bezprostřední fyzický kontakt. To znamená, že pokud máme štěstí, dostaneme polibek, pokud smůlu, tak pěstí do nosu. 2. Osobní zóna (46 – 120 cm) Takovou vzdálenost mezi sebou lidé udržují  přátelských setkáních. 3. Společenská zóna (1,2 – 3,6 m) Udržujeme ji při styku s cizími lidmi, např. s pošťákem, prodavačem v obchodě, novým zaměstnancem a všeobecně s člověkem, kterého neznáme. 4. Veřejná zóna (více než 3,6 m) Pokud se pokoušíme oslovit větší skupinu lidí, zvolíme přibližně tuto vzdálenost.. Z toho vyplývá ponaučení, že pokud chcete, aby se lidí ve vaší společnosti cítili dobře, dodržujte zlaté pravidlo: držte si správný odstup.

7 Napiš co znamenají tato gesta
D F B

8 Nyní se podíváme na význam gest v různých zemích


Stáhnout ppt "Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září."

Podobné prezentace


Reklamy Google