Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pan X říká příteli panu Y: „Mám tři dcery. Když vynásobím jejich věk dostanu číslo 72, když sečtu jejich věk dostanu číslo stejné, jako má dům před kterým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pan X říká příteli panu Y: „Mám tři dcery. Když vynásobím jejich věk dostanu číslo 72, když sečtu jejich věk dostanu číslo stejné, jako má dům před kterým."— Transkript prezentace:

1 Pan X říká příteli panu Y: „Mám tři dcery. Když vynásobím jejich věk dostanu číslo 72, když sečtu jejich věk dostanu číslo stejné, jako má dům před kterým stojíme. Hádej, jak jsou staré.“ Pan Y pohlédne na číslo domu a řekne: „Tato informace mně nestačí.“ Pan X pak dodá: „Nejstarší z mých dcer se začala učit hrát na klavír.“ Pan Y řekne: „Tak to máme nejstarší dcery stejně staré.“ Víte, jak jsou dcery pana X staré? Nevíte ? – Zkuste 1. nápovědu Pro bystré hlavy ! Řešení !

2 Je více možností, jak vynásobením tří čísel dostat číslo 72. Součet těchto tří čísel ale může a nemusí být stejný ! 1. Nápověda Nevíte ? – Zkuste 2. nápovědu !Zpět k zadání Řešení !

3 Číslo domu nestačilo, neboť jen zúžilo počet možností na dvě. Proto musela následovat ještě informace, že nejstarší dcera není z dvojčat. 2. Nápověda Řešení !Zpět k zadání

4 - Nejstarší z dcer má 8 roků, další dvě dcery mají 3 roky (jsou dvojčata). Řešení úlohy: Zpět k zadání 3 x 3 x 8 = 72 3 + 3 + 8 = 14 je jen jedna nejstarší – řešení vyhovuje 2 x 6 x 6 = 72 2 + 6 + 6 = 14 nejstarší jsou dvojčata - nevyhovuje 3 x 4 x 6 = 72 3 + 4 + 6 = 13 na domě nebylo č. 13 - nevyhovuje 1 x 8 x 9 = 72 1 + 8 + 9 = 18 na domě nebylo č. 18 - nevyhovuje Kdyby na domě bylo číslo 13 nebo 18, pak by pan Y nepožadoval další informaci. Takže na domě muselo být číslo 14.


Stáhnout ppt "Pan X říká příteli panu Y: „Mám tři dcery. Když vynásobím jejich věk dostanu číslo 72, když sečtu jejich věk dostanu číslo stejné, jako má dům před kterým."

Podobné prezentace


Reklamy Google