Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cukr - bílé potěšení, bílé nebezpečí doc. Jaroslav Havlík Česká zemědělská univerzita v Praze

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cukr - bílé potěšení, bílé nebezpečí doc. Jaroslav Havlík Česká zemědělská univerzita v Praze"— Transkript prezentace:

1 Cukr - bílé potěšení, bílé nebezpečí doc. Jaroslav Havlík Česká zemědělská univerzita v Praze

2 Dramatický nárůst obezity 2012: WHO: chronická onemocnění jako cukrovka, srdeční onemocnění a nádorová onemocnění mají poprvé vyšší podíl na úmrtí než infekční onemocnění. Nejen problém západního světa – problém každé země, která přijala západní stravu Světově o 30 % více lidí obézních než podvyživených Obezita není příčina, obezita je marker dysfunkčního metabolismu Doposud za rizikový faktor obezity a civilizačních onemocnění považován tuk, nyní cukr (resp. jeho složka - fruktóza) No tak trochu jste ztloustla

3 Nový viník - cukr 40. výročí knihy prof. Johna Yudkina Ve své době kritizována za slabou metodiku Tlak cukerné loby 1 Nové doporučení WHO: Jenomže: průměrný obyvatel Česka 105 g cukru/den Volný cukr by měl tvořit méně než 10 % celkového energetického příjmu (50 gramů při 2000 kCal dietě = 50 g cukru = 0,5 l Coca-Coly)….. …..příjem pod 5 % (25 gramů) přináší další zdravotní výhody 1 Willett, Walter C., and David S. Ludwig. "Science souring on sugar." BMJ (2013) 2

4 Sladká jídla ve školách Specifikum české kuchyně 12,5 g cukru 8 g cukru + 4 g cukru v čaji +

5 Nová vědecká data Vypití jediného slazeného nápoje denně zvýší riziko diabetu o 22 % 1 (EPIC studie) Průřezová studie (ekonometrická) na 175 zemích ukazuje souvislost s příjmem cukru, nikoliv obezitou 2 Predispozice k obezitě je geneticky podmíněna, ale aktivuje se s příjmem slazených nápojů 3 1 Consumption of sweet beverages and type 2 diabetes incidence in European adults: results from EPIC-InterAct. Diabetologia[forthcoming]. 2 PLoS One, 2013;8:e N Engl J Med 2012; 367:

6

7 Možný viník - fruktóza Glukózo-fruktózový sirup obsahuje vyšší podíl fruktózy Fruktóza má hepatotoxický vliv Zvyšuje akumulaci tuků v játrech Zvyšuje sérové hladiny lipidů Zabraňuje oxidaci tuků v játrech Pankreatitida, zvýšení krevního tlaku Snižuje bazální metabolický výdej energie Efekt podobný alkoholu Mezi GFS a sacharózou možná jen malý rozdíl Nature 482, 27–29

8 Škodlivý vliv cukru Tak trochu návykový – zvyšuje produkci ghrelinu - hormonu hladu Omezuje transport leptinu – hormonu sytosti Snižuje signály dopaminu a tedy nutí k vyššímu příjmu Ve studii se snídaňovými obilovinami – těch sladkých děti přijímali dvojnásobné porce 3 3 Pediatrics 2011;127:71–76

9 Jak omezit spotřebu cukru v populaci? Intervence ve školách mají velmi malý vliv 20% daň na cukr by snížila prevalenci obezity o 1,3% (0,8-1,7 %), zejména u mladých lidí V Anglii zákaz reklam na slazené nápoje v dětských pořadech Dánsko, Norsko daň na cukr BMJ 2013;347:f6189 doi: /bmj.f6189

10 Fletcher, Jason M., David Frisvold, and Nathan Tefft. "Taxing soft drinks and restricting access to vending machines to curb child obesity." Health Affairs29.5 (2010): Zákaz automatů není spásný Ve školách s prodejními automaty – 85 % žáků (5.-8.třída) si denně kupuje slazené nápoje Celkový příjem těchto nápojů je ale stejný ve školách s- i bez automatů 1

11 Globální vize strategie na omezení příjmu cukru 1.Omezení dostupnosti, prodejních míst (podobně jako alkohol a cigarety) 2.Daň z cukru - statistické modely ukazují potřebu zdvojnásobit ceny 3.Státem regulované licence a zákaz umísťování automatů na tyto potraviny do škol 4.Praxe ukazuje, že provozovatelé zaměňují sortiment za džusy a sportovní nápoje, což je ale také nepřípustné 5.Možnost vytvoření zón zákazu prodeje v okolí škol 6.Nastavení věkových limitů pro nákup slazených nápojů 7.Zákaz reklam na produkty s přidaným cukrem 8.Vynětí fruktózy ze seznamu povolených potravinářských aditiv Nature 482, 27–29

12 Děti a vnímání chuti Omezený vliv – hlavní je vliv rodiny, velmi komplexní vztahy Preference chuti se vytváří např. i během kojení 2 Děti obvykle vnímají jako zdravé jídlo to s nižším obsahem tuku nebo s vyšším obsahem vitaminů 1 Jídlo vnímané jako zdravé je na opačném žebříčku preference 1 1 Hospitality Management 19 (2000) 413–432 2 International Journal of Obesity (2009) 33, S74–S81

13 Co může dělat škola? Omezení nabídky sladkých jídel Snižování cukru v recepturách Omezení sladkých desertů Možnost vyzkoušení sladů (obilné slady – nižší obsah fruktózy, sacharózy a maltózy) nebo ovocných pyré Hnědý cukr je nutričně stejný jako bílý Necukerná sladidla nejsou řešením

14 Umělá sladidla Sukralóza, aspartam, neotam, acesulfam K, stevie Často ve směsích Netřeba se jich bát Nezvyšují hladinu krevního cukru, ale mohou spouštět řadu mechanismů spojených s příjmem cukrů (vázané na sladkou chuť) Centra pro pociťování odměny neaktivují stejným způsobem jako cukry Vytváří a udržují návyk na sladkou chuť Není vliv na redukci hmotnosti 1 Některé mohou způsobovat plynatost Yale J Biol Med. Jun 2010; 83(2): 101–108.


Stáhnout ppt "Cukr - bílé potěšení, bílé nebezpečí doc. Jaroslav Havlík Česká zemědělská univerzita v Praze"

Podobné prezentace


Reklamy Google