Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Persie a muslimský svět

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Persie a muslimský svět"— Transkript prezentace:

1 Persie a muslimský svět

2 Osídlení muslimy

3 Muslimský svět oblast obývaná muslimy či společenství států, kde si islámské náboženství udržuje dominantní pozici v demografické či politické oblasti termín islámský či muslimský svět má několik významů. V oblasti kultury se jedná o celosvětovou komunitu stoupenců Islámu, neboli muslimů, která pojímá zhruba 1,3 až 1,5 miliardy obyvatel ( 1 5 celkového počtu obyvatel)

4 Muslimové Celosvětová muslimská komunita se také souhrnně nazývá umma. Islám zdůrazňuje především jednotu a ochranu ostatních muslimů, přestože existuje několik odvětví islámské víry. Charakter islámského světa ovlivnily historicky zejména dva proudy: panislamismus a nacionalismus. Většina teroristů se hlásí k islámu.

5 Persie dnešní Írán Na jihozápadě je Perský záliv a Arabské moře, na severu je to moře Kaspické. 71M obyvatel Rozloha 1,6M km2 patří mezi 20 nejlidnatějších a nejrozlehlejších zemí světa

6 Hospodářství Podléhá z větší části státní kontrole, v soukromých rukou se nacházejí pouze menší podniky. Nejdůležitějším ekonomickým odvětvím je těžební průmysl, zpracovávající bohatá ložiska ropy a zemního plynu na západě země. Kromě toho mají význam ještě textilní průmysl, zemědělství a produkce cementu a stavebních hmot.

7 Těžba Na íránském území se podle odhadů nachází 10–11 % světových zásob ropy. Země disponuje zásobami černého zlata v celkovém množství zhruba 18 miliard tun, což ji řadí na třetí místo ve světovém měřítku. U zemního plynu je to dokonce místo druhé (27 bilionů m³, podle některých pramenů dokonce 940 bilionů m³).

8 Zajímavost Nejoblíbenějším druhem kolektivního sportu v Íránu je fotbal. Populární jsou volejbal, basketbal a vodní pólo. Dne 4. února 2008 prezident Mahmúd Ahmadínedžád slavnostně otevřel vesmírné kontrolní středisko, které o rok později, 3. února 2009, vyslalo do vesmíru první družici Omid vlastní výroby (první družici vyslal Írán na oběžnou dráhu již v roce 2005 z Ruska) Íránská armáda se stále ještě nachází ve fázi budování, jejímž smyslem je vyrovnat ztráty z dob íránsko-irácké války v osmdesátých letech.

9 Konec


Stáhnout ppt "Persie a muslimský svět"

Podobné prezentace


Reklamy Google