Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jižní, Střední, Východní, Severní, Západní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jižní, Střední, Východní, Severní, Západní"— Transkript prezentace:

1 Jižní, Střední, Východní, Severní, Západní
Afrika Jižní, Střední, Východní, Severní, Západní

2 Základní informce Rozloha : 30 221 532
Počet obyvatel ( 2012 ) Počet států : 55 Regiony ( 5 ) : Severní, Střední , Jižní , Západní , Východní

3 Mapa Afriky

4 Poloha a rozloha Afrika je třetí největší světadíl. Jako jediný zasahuje na severní, jižní, západní i východní polokouli; jeho převážná část leží na východní polokouli. Pozoruhodně pravidelný obrys Afriky ohraničuje plochu o rozloze 30 319 069 km². Afrika má málo ostrovů (největší Madagaskar) a poloostrovů (největší Somálský poloostrov). Africké břehy omývá Atlantský a Indický oceán. Od Evropy ji odděluje Středozemní moře, nejblíže jsou k sobě oba kontinenty v Gibraltarském průlivu (14 km). S Asií je Afrika spojena Suezskou šíjí (120 km), dále na jih pak oba kontinenty odděluje Rudé moře. Nejsevernější bod: Bílý mys (37° 21' s.š.) Nejjižnější bod: Střelkový mys (nikoliv Mys Dobré naděje) (34° 50' j.š.) Nejzápadnější bod: Zelený mys (17° 31' z.d.) Nejvýchodnější bod: mys Hafun (51° 25' v.d.) Nejzazší body včetně ostrovů: Nejsevernější bod: tuniské souostroví Galite (37° 34' s.š.) Nejjižnější bod: Střelkový mys (34° 50' j.š.) Nejzápadnější bod: kapverdský ostrov Santo Antão (25° 22' z.d.) Nejvýchodnější bod: Île aux Cerfs u Mauricia (57° 49' v.d.)

5 Africké geografické rekordy
Nejvyšší hora: Kilimandžáro (Uhuru) 5895 m v Tanzanii Nejdelší řeka: Nil (–Kagera) – 6671 km Největší ostrov: Madagaskar – 586 690 km² Největší jezero: Viktoriino jezero (Ukerewe) – 69 485 km² Největší činná sopka: Kamerunská hora 4095 m (Kamerun) Největší poloostrov: Somálský poloostrov – 850 000 km² Nejlidnatější stát: Nigérie – 126 635 626 obyvatel

6 Povrch Afrika převážně leží na africké litosférické desce a menší východní část na somálské litosférické desce. Povrch obou desek se výrazně liší, na africké desce jsou převážně tabule obklopené pánvemi a na pohyblivější somálské desce je povrch hornatý s množstvím sopek (s nejvyšším horským masívem sopkou Kilimandžáro). Hranice mezi deskami tvoří středoafrická příkopová propadlina a v ní jezera Malawi aTanganika.

7 Poloha Afrika převážně leží na africké litosférické desce a menší východní část na somálské litosférické desce. Povrch obou desek se výrazně liší, na africké desce jsou převážně tabule obklopené pánvemi a na pohyblivější somálské desce je povrch hornatý s množstvím sopek (s nejvyšším horským masívem sopkou Kilimandžáro). Hranice mezi deskami tvoří středoafrická příkopová propadlina a v ní jezera Malawi aTanganika.

8 Fauna

9 Jižní Afrika Jižní Afrika je region v jižní části kontinentu Afrika. Patří do ní tyto země:  Angola  Botswana  Lesotho  Madagaskar  Malawi  Mauricius  Mozambik  Namibie  Jihoafrická republika  Svazijsko  Zambie  Zimbabwe

10 Geografie Jižní Afrika leží v tropickém suchém podnebném pásu, z většiny na pánvi Makarikari. Od jihu jsou zde savany, polopouště a pouště. Na západě je poušť Namib, dále poušť Kalahari. Oblastí protékají řeky Orange, Limpopo a Zambezi, na které též leží známé Viktoriiny vodopády. K regionu patří i četné ostrovy (Komory, Maskarény, Madagaskar).

11 Zemědělství Hlavně ve východní části regionu se hojně pěstuje vinná réva, citrusy, kukuřice, sladké brambory, pšenice, palmy olejné, tabák i rýže.

12 Obyvatelstvo Jižní Afrika je jedna z nejhustěji obydlených oblastí kontinentu. V regionu žijí Hamité, Kojsanové a Bantuové nebo méně četní Křováci, na Madagaskaru Malgašové. Nalezneme zde kmeny Sanů a Namů (dříve nazýváni pejorativně Hotentoti). V Jihoafrické republice tvoří celých 27% obyvatelstva bílá rasa-jde o potomky kolonistů.

13 Problematika Doby kolonialismu nesporně poznamenaly vývoj všech států. Dnes jsou hlavními problémy korupce a pandemie viru HIV, které překáží oblasti v ekonomickém růstu. Nalezení ekonomické a politické stability je důležitý cíl této oblasti (stejně jako u většiny ostatních regionů). K podpoře tohoto snažení byla ustanovena Jihoafrická komunita pro vývoj (angl. Southern African Development Community), která se stará o spolupráci jednotlivých národů.

14 Severní Afrika Severní Afrika, která je od zbytku afrického kontinentu oddělena pouští Sahara představuje nejsevernější část tohoto kontinentu. Z geopolitického hlediska, podle definice OSN zahrnuje tento region následujících sedm zemí:  Alžírsko  Egypt  Libye  Maroko  Súdán  Tunisko  Západní Sahara

15 Sporné území Západní Sahara, ležící na v západní části severní Afriky, je okupováno Marokem.
Někdy se do tohoto regionu řadí také: Azory, Kanárské ostrovy, Etiopie, Eritrea, Madeira, Mali, Mauritánie, Niger a Čad. Severozápadní část Afriky, tj. území států Maroka, Západní Sahary, Alžíru, Tuniska, Libye a Mauritánie (tedy kromě údolí Nilu) je nazývána Maghreb nebo Tamazgha. Ve francouzštině se takto označují tři bývalé francouzské kolonie. V arabských jazycích se takto označuje pouze oblast Maroka. V severní části Maroka také leží oblasti pod svrchovaností Španělska – španělské severoafrické državy (exklávy). Jsou jimiCeuta a Melilla. Některé státy na severu Afriky, zejména Egypt a Libye, se často počítají do území označovaného jako Blízký Východ, protože mají podle určitých aspektů blíže k západní Asii než k oblasti Maghreb. Část Sinajského poloostrova patřícího Egyptu spadá také pod Asii, což z Egypta tvoří transkontinentální zemi.

16 Obyvatelstvo Lidé v severní Africe mohou být rozděleni do následujících skupin: obyvatelé (většinou Berbeři) oblasti Maghreb, obyvatelé saharské oblasti (např. Tuaregové a další skupiny), obyvatelé nilského údolí (např. černošťí obyvatelé údolí – tzv. Nilotikové) a další menší skupiny původního černošského a berberského obyvatelstva. Maghrebští Berbeři mají světlejší pokožku, než ti ze západu. Jsou považováni za původní obyvatelstvo této oblasti a za potomky černých Berberů smíšených s kavkazkými a asijskými národy, které migrovaly přes kontinent.

17 Kultura Severní Afrika je přirozeně dělena do tří kulturních regionů: Maghreb (Severozápadní Afrika), Sahara, a údolí Nilu Po období středověku bylo území pod kontrolou Osmanské říše až na Maroko. Po 19. století bylo kolonizováno Francií, Velkou Británií, Španělskem a Itálií. Během 50., 60. až 70. let získaly všechny severoafrické státy nezávislost, až na maléšpanělské severoafrické državy na severu Maroka a Západní Saharu, které přešla pod marockou vládu.

18 Zemědělství a hospodářství
V severní Africe se většinou chová a pěstuje to samé. Nejčastější je pšenice, pomeranče, olivy, čirok a neméně častými jsou datle, fazole, citrusy, rajská jablíčka, kedlubny a proso. Nejvíce chovanými zvířaty jsou kozy, ovce, hovězí dobytek, velbloudi, a protože jsou to většinou pobřežní státy tak se zde vyskytuje i hodně ryb.

19 Podnebí Jen úzký pruh pobřeží Středozemního moře a povodí dolního Nilu má příjemné subtropické podnebí.Tam je také osídlení nejhustší. V Severní Africe jinak převažují rozsáhlé pouště. Od ostatních částí Afriky se tato oblast výrazně odlišuje nejen krajinou, ale i lidmi.

20 Střední Afrika Střední Afrika je region, do kterého se hlavně zařazují země:  Burundi  Středoafrická republika  Čad  Rwanda

21 Geografie Střední Afrika je termín, který se používá pro označení regionu jihu pouště Sahara, západně od Velké příkopové propadliny. Leží na Konžské pánvi. Dominantou regionu je řekaKongo a její přítoky, které tvoří po Amazonce největší říční síť. Součástí oblasti je pás průlomových jezer tektonického původu (Tanganika, apod.) Region leží v rovníkové oblasti a nachází se zde tak tropické deštné pralesy. Dochází k těžbě vzácného dřeva jako mahagon nebo eben.

22 Obyvatelstvo Hustota zalidnění je velmi nízká. Lidé jsou z rozšířené jazykové skupiny bantu. Žijí zde hlavně Pygmejové.

23 Těžba a zemědělství Ve vysokém množství se těží diamanty, jinak oblast není bohatá na nerostné suroviny. Pěstují se kaučukovníky, kakaovníky a palmy olejné. Chov se vyskytuje jen vzácně.

24 Východní Afrika Pojmem východní Afrika se často označuje Keňa, Tanzanie a Uganda, ale z geografického a geopolitického pohledu také zahrnuje země: Burundi, Rwanda (tyto dvě země se také někdy zahrnují do střední Afriky) Džibutsko, Eritrea, Etiopie, Somálsko (někdy považováno za severovýchodní Afriku – toto území se označuje jako Africký roh) Mozambik, Malawi a Madagaskar (často bráno jako jižní Afrika), Súdán a Jižní Súdán (někdy zařazováno do severní nebo severovýchodní Afriky) Východoafrické společenství (EAC) tvoří obchodní blok spojující Keňu, Ugandu a Tanzanii, Burundi a Rwandu.

25 Geografie Geograficky je východní Afrika jedna z nejčlenitějších oblastí. Z části leží na největším africkém poloostrovu - Somálském. Přírodní síly zde vytvořily takové divy jako je Velká příkopová propadlina, Kilimandžáro a Mount Kenya, dva nejvyšší vrcholy v Africe. Nachází se zde i největší Africké jezero Ukurewe, dále jezero Turkana. Z Etiopské vysočiny a Viktoriina jezera se tu stéká Nil. Unikátní geografie a vhodnost pro zemědělství učinily z východní Afriky cíl evropských průzkumníků a kolonizace v 19. století. Dnes je pro země jako Keňa, Tanzanie a Uganda nejdůležitější součástí ekonomiky turismus.

26 Biosféra Několik částí východní Afriky bylo proslulých pro množství divoce žijících zvířat na jejich území. Jsou to hlavně: slon, žirafa, lev, zebra a nosorožec, postupně byla ale jejich populace snižována hlavně co se týče slonů a nosorožců. Nejen tato zvířata jsou chráněna v národních parcích jako je Serengeti

27 Obyvatelsvo Ve východní Africe žijí Somálci, Gallové a Amfarové z jazykových skupin kušitských a semitských.

28 Těžba a zemědělství Těží se hlavně v oblasti Viktoriina jezera a to wolfram, zlato, diamanty, měď a cín. Pěstují se kávovníky, banánovníky, bavlníky a tabák.

29 Západní Afrika Západní Afrika je region na západu Afriky, do nějž se většinou řadí tyto země: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Pobřeží slonoviny, Gambie,Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Libérie, Mali, Niger, Nigérie, Senegal, Sierra Leone, Togo. Někdy jsou k nim přiřazovány také tyto oblasti: Kapverdy, Čad, Rovníková Guinea, Gabon, Mauritánie, Svatý Tomáš a Princův ostrov aZápadní Sahara. Západní Afrika je oblast, která má široké spektrum druhů oblastí, bioregionů a kultur. Je umístěna na západ od pomyslné severo-jižní osy rozdělující Afriku na dvě poloviny. Na západě a na jihu ohraničuje tento region Atlantský oceán. Severní hranici tvoří poušť Sahara. ZáhybNigeru v těchto místech se považuje za nejsevernější část regionu. Východní hranice je méně zřetelná. Někdy se označuje za údolí Benue a jindy se bere za hranici pomyslná spojnice Mount Cameroon a jezera Čad. Moderní státy většinou přebraly hranice z dob kolonialismu, což se projevilo rozdělením kulturních a etnických území, často rozdělujíce jednu

30 Geografie a klima Čtrnáct států, které tvoří přísnou definici západní Afriky, tvoří území přibližně 5 051 980 km². Převážná část regionu jsou planiny ležící ve výšce přibližně 300 metrů nad mořem, s výjimkou izolovaných vrcholků v Pobřeží Slonoviny, Guineji, Libérii, Nigérii, Sierře Leone, Togu a částečně v Kamerunu. Mount Cameroon je nejvyšší bod této oblasti s nadmořskou výškou 4 095 metrů. Severní část západní Afriky je tvořena subtropickými oblastmi zvanými Sahel, což je přechodné území mezi Saharou na severu a savanou v západním Súdánu na jihu. Rovníkový deštný prales je třetí pás, který má šířku od 160 km do 240 km.

31 Zemědělství Krajina je spíše úrodná, pěstují se kávovníky, kakaovníky, palmy olejné, rýže i bavlníky. Chov není příliš častý.

32 Těžba Západní Afrika je celkem bohatá na nerostné suroviny. Těží se zde fosfáty, mangan, bauxit a železná ruda. Pobřeží slonoviny je známo pro naleziska diamantů. V Nigérii se těží ropa.

33 Obyvatelstvo Region stále patří mezi obydlenější oblasti Afriky, hlavně okolo Guinejského zálivu. Žijí zde Mandingové, Jorubové, Ibové a Pygmejové. Jazykové skupiny jsou súdánská a bantu.

34 Kultura V mnoha částech západní Afriky je populární hra Oware. V současné době je zde velmi populární fotbal. Národní týmy některých zemí, například Kamerunu a Nigérie, se často kvalifikují na Mistrovství světa. Hudba Mbalax a historie jsou předávány z generace na generaci, což je typické pro západoafrickou kulturu.

35 Shrnutí Rozloha : 30 221 532 Počet obyvatel 1 070 096 000 ( 2012 )
Počet států : 55 Regiony ( 5 ) : Severní, Střední , Jižní , Západní , Východní


Stáhnout ppt "Jižní, Střední, Východní, Severní, Západní"

Podobné prezentace


Reklamy Google