Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti."— Transkript prezentace:

1 Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti

2 Program: Humanitní studia Obor: Studium humanitní vzdělanosti Tříletý bakalářský program. Vypisuje se jak v prezenční tak v kombinované formě. Přijímací zkouška pro obě formy je stejná. Přestup na jinou formu studia je možný.

3 Čím je obor „Studium humanitní vzdělanosti“ výjimečný? Každý studen si volí své vlastní kurikulum podle toho jak mu vyhovuje. Malý počet povinných kurzů. Možnost absolvovat kurzy i z jiných fakult Tutorský systém.

4 Profil absolventa Všeobecně vzdělaný člověk s dobrou znalostí minimálně jednoho cizího jazyka. S kultivovaným slovním a písemným výrazem Se základní orientací v sociologii, antropologii, ekonomii, historii, psychologii a filosofii. Velký důraz se klade na pěstování samostatnosti, odpovědnosti a vlastní tvořivé práce.

5 Navazující magisterské programy na UK FHS: Program: Humanitní studia Obor: Obecná antropologie – integrální studium člověka Obor: Genderová studia (PS i KS) Program: Ekologie a ochrana prostředí Obor: Sociální a kulturní ekologie Program: Mediální a komunikační studia Obor: Elektronická kultura a sémiotika Program: Sociální politika a sociální práce Občanský sektor (PS i KS) Obor: Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích (PS i KS).

6 Přijímací zkouška - Překlad Překlad odborného textu z jednoho zvoleného jazyka (Aj, Fj, Nj). Je možné si zvolit i překlad z druhého jazyka (Aj, Fj, Nj, latina), který je však hodnocen ze sníženého maxima. U překladu se hodnotí řemeslné provedení, správnost a kvalita práce. Otázkami k textu se prověřuje zda uchazeč text správně pochopil

7 Přijímací zkouška - Otázky k četbě Druhá část zkoušky se skládá z 5 otázek k četbě titulů odborné literatury, kterou si uchazeč zvolí a odevzdá spolu s přihláškou. Tituly si uchazeč volí z předepsaného seznamu. Uchazeč si volí tituly podle vlastní úvahy z filosofie, antropologie a historie.

8 Přijímací zkouška - Překlad Příklady textů naleznete na www.fhs.cuni.czwww.fhs.cuni.cz Překládá se z cizího jazyka do češtiny, otázky se zodpovídají česky Přineste si dobrý jazykový slovník (čím rozsáhlejší, tím lepší) Elektronické pomůcky, jiné knihy ani poznámky k četbě nejsou dovoleny.

9 Přijímací zkouška - Otázky k četbě Knihy je třeba důkladně prostudovat. Nelze spoléhat na to, že něco někde opíši, každý uchazeč má svou vlastní jedinečnou sadu otázek. Na otázky je třeba odpovídat co nejvěcněji – odpověď nikdy není delší než 3-5 řádků textu.

10 Přijímací zkouška - Otázky k četbě Příklady otázek z knih, jež nejsou zařazeny do letošního přijímacího řízení. Jak Dülmen vymezuje pojem „čest“ v rámci společnosti raného novověku? Vyvíjejí se podle Lévi-Strausse kultury samostatně (vysvětli)? V čem spočívá přínos jednotlivých kultur?

11 Přijímací zkouška - Otázky k četbě Odpověď není tedy to, co si o dané věci myslím já, nýbrž to, co si o tom myslí autor dané knihy. Odpověď není výklad o tom, zdali se mi kniha líbila či nelíbila, popř. čím mě obohatila. Odpověď není výklad o životě a díle Léviho-Strausse.

12 Další a podrobnější informace naleznete na: www.fhs.cuni.cz


Stáhnout ppt "Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google