Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VĚTRNÉ MLÝNY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VĚTRNÉ MLÝNY."— Transkript prezentace:

1 VĚTRNÉ MLÝNY

2 Součástí romantického Holandska jsou větrné mlýny.
Vítr od severního moře se bez zábran prohání krajinou a roztáčí ramena mlýnů. Právě mlýny ukazují na bystrého ducha, odvahu, trpělivost a preciznost Holanďanů. Dokázali využít sílu větru, aby pracoval v jejich prospěch. Klasické a zachované větrné elektrárny můžeme vidět například v provincii Zuid Holland.

3 Představte si 11. století. Bez internetu, bez současného inženýrského vzdělání, bez vymožeností techniky, ... bez okamžitě dostupných informací o novinkách ve světě vědy a techniky z televize, z rádia, z novin, ... . K dispozici máte pouze svůj "selský" rozum, pozorovací talent, šikovné ruce a chuť najít způsob, jak si ulehčit vlastní práci.

4 A vymyslíte mlýn, který bude mlít obilí, kukuřici, řezat dřevo, drtit kamení, To se stalo Holanďanům, ... a na svět přišly první větrné mlýny.

5 Obyvatelé si určitě museli připadat jako na kolotoči.
Jeden z nejstarších typů je sloupcový mlýn. Má vysoký dřevěný domeček a ramena větrné růžice sahají téměř k zemi. Když se vítr opřel do lopatek, točil se i domeček. Obyvatelé si určitě museli připadat jako na kolotoči. 

6 Stojí jakoby na „kuří“ nožce a celý se otáčí, aby zachytil sílu větru v tom nejoptimálnějším směru.

7 Možná se občas někomu zatočila hlava, ale kukuřice byla umletá
Možná se občas někomu zatočila hlava, ale kukuřice byla umletá. Potom ukotvili kolo silnými řetězy, aby otáčení domečku zastavili.

8 Wipmolen jsou konstruované podobně jako sloupcové mlýny, ale slouží k přečerpávání vody. Mají menší tělo a otáčí se kolem pevné jehlanovité základny.

9 Aby se lopatky dobře otáčely, je na nich napnutá plachta, do které se opírá vítr. 

10 Lopatky se zastaví, když se plachta stáhne
a vítr profukuje jen přes konstrukci.

11 První informace o mlýnech na přečerpávání vody jsou datovány na přelom 14. a 15. století.
Značná část území Holandska byla/je pod úrovní hladiny moře a tak se stávalo pravidlem, že tyto oblasti byly často zaplavovány vodou. A možná právě pud sebezáchovy přinutil Holanďany použít rozum. Výsledkem bylo budování systémů na přečerpávání vody, vysušování půdy, vznik nových zemědělských ploch a regulování záplav.

12 Vynálezce Jan Adriaancz v 16
Vynálezce Jan Adriaancz v 16. století vymyslel Leebbwater systém, který využívá obvodový kanál okolo vodní plochy (jezera) a větrné mlýny jako přečerpávací stanice. Využil sílu větru, aby roztáčel větrné mlýny a poháněl mechanismus turbíny. Mlýny čerpaly vodu z jezera do obvodového kanálu a tak měnily jezero na úrodnou zemědělskou půdu.

13 Kinderdijská soustava19 mlýnů (v Zuid Holland nedaleko Dordrechtu) je právem zapsaná na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

14 ve městě Kinderdijk-Elshout
Mlýnská síť ve městě Kinderdijk-Elshout

15 Kanály, rezervoáry, čerpací stanice, administrativní budovy a větrné mlýny sloužící k vysoušení a zavlažování. Na seznamu UNESCO od roku 1997

16

17

18 Samozřejmě, že mlýny lidem sloužily a slouží (dnes už výjimečně) jako místo k bydlení.

19 Okolo jsou malá políčka, ovocné stromy, …

20   Ženy si zakládají na květinových záhonech …

21   Muži se starají o okolí „domu“, myjí okna, …

22 Tradiční dřeváky stojí před dveřmi.

23 Přijímáme pozvání a vcházíme dovnitř chodbou s odkládacími poličkami.

24 Kuchyň, jídelna a obývací pokoj jsou sice velmi těsné …

25 … ale s kompletním zařízením.

26 Malý čtenářský koutek, křesla, knihovnička a okno k pozorování krajiny z výšky větrného mlýna.

27 „Útulné“ postýlky pro děti i dospělé …

28 Spát se chodilo s ukolébavkou točících se hřídelí a převodových kol, která zpívala píseň o zkrocení větru a vody.

29 V současnosti dále pokračuje systém vysušování půdy, na které vznikají nová města. Dokonce je zde snaha o vybudování nového rekreačního střediska na ostrově v moři, který vznikne vysušením. Ale to už by bylo o jiné technologii vysušování.

30 A mlýny? Ty se přesunuly na zlaté dno v národní historii Holandska.
Větrné mlýny měly kromě mletí, vysušování ještě jednu důležitou úlohu. Plnily funkci orientačních budov. Procházíme-li krajinou Holandska bez kopců setkáváme se s nimi velmi často. K orientaci nám v současné době slouží navigační systém GPS. Ty se přesunuly na zlaté dno v národní historii Holandska. A mlýny?

31 Větrný mlýn je zařízení, které dokáže přeměňovat energii větru na kinetickou energii (rotujících lopatek). V Holandsku a mnoho jiných zemí světa se používá k mletí obilí, lisování oleje a pumpování vody. Výhodou a skutečností je, že je vítr obnovitelný zdroj energie. V Holandsku je bezvětrno pouze 6 dní v roce. Vane tu silný vítr.

32 Mlýn sloupcový - dřevěný mlýn, který se celý natáčí proti směru větru podle svislé osy, tvořené pevným dřevěným sloupem.

33 Mlýn holandský - je pevná (většinou zděná) stavba, na kruhovém půdoryse, kde se natáčí s vrtulí pouze střecha.

34 Vodní kolový mlýn - je poháněný proudem vody
Vodní kolový mlýn - je poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola která je i základem mlýnu. Existují další různé konstrukce a způsoby pohonu vodního kola (různé typy mlýnu).

35

36 Moderní mlýn - nejmodernějším druhem mlýnů jsou větrné elektrárny, které se dnes používají k výrobě elektřiny. Takové turbíny mohou dosahovat výkonu až 6 MW. K ní je pak připojen elektrický generátor.


Stáhnout ppt "VĚTRNÉ MLÝNY."

Podobné prezentace


Reklamy Google