Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

16.11.2012 Téma: DALŠÍ SOUČÁSTKY S JEDNÍM PŘECHODEM PN Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "16.11.2012 Téma: DALŠÍ SOUČÁSTKY S JEDNÍM PŘECHODEM PN Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem."— Transkript prezentace:

1 16.11.2012 Téma: DALŠÍ SOUČÁSTKY S JEDNÍM PŘECHODEM PN Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

2 4.5 Další součástky s jedním přechodem PN

3

4

5

6 Studijní text…

7 Barva světla ledky se řídí volbou materiálu. Další součástkou je fotodioda. Fotodioda se při osvětlení stává zdrojem napětí. Značka fotodiody:

8 Dioda, která svítí = svítivka = ledka. Čím větší napětí připojíme, tím více bude svítit – jen do určitého okamžiku. V případě přepólování zdroje zjistíme, že nesvítí a obvodem neprochází proud – je v závěrném směru. Značka ledky:

9 Další součástky s jedním přechodem PN

10 Mezi další patří: sluneční článek, spojením více článků vzniká sluneční baterie. K získání většího napětí se články zapojují ZA SEBOU!!! K získání většího proudu se články spojují VEDLE SEBE!!!

11 Sluneční baterie patří mezi alternativní zdroje el. energie přeměňující světelnou energii na elektrickou energii.

12 Something from site… http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotodioda http://elektross.gjn.cz/soucastky/jeden_prechod/fo todioda.html http://elektross.gjn.cz/soucastky/jeden_prechod/fo todioda.html http://www.edunet.souepl.cz/EZO/f_dio.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/LED http://zajimavebastleni.sweb.cz/ledky.html http://www.jergym.hiedu.cz/~canovm/elektro/slun ce/slunce.htm http://www.jergym.hiedu.cz/~canovm/elektro/slun ce/slunce.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotovoltaick%C3%BD _%C4%8Dl%C3%A1nek http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotovoltaick%C3%BD _%C4%8Dl%C3%A1nek http://clanky.rvp.cz/clanek/o/g/3077/JAK-SI- VYROBIT-SLUNECNI-CLANEK.html/ http://clanky.rvp.cz/clanek/o/g/3077/JAK-SI- VYROBIT-SLUNECNI-CLANEK.html/

13 Doplňovačka…

14 1) Jedna stránka prezentace jinak. 2) Arabský stát v jihozápadní Asii, přesněji v jihovýchodní části Arabského poloostrova. 3) Prostor pro hygienu rukou. 4) Přezdívka herce Pavla Zedníčka. 5) Známý kreslený pořad dvou velmi šikovných hochů. 6) Rusky pes. 7) Obléhací zbraň pracující na principu vahadla. Je to velký „dalekonosný katapult“ dřevěné konstrukce. 8) Když máte žízeň, je lepší si dát - ………. 9) Velmi rychlé sportovní auto ……… Martin.

15 1) Slajd 2) Omán 3) Umyvadlo 4) Čmaňa 5) Á je to. 6) Sabaka 7) Trebuchet 8) Koláčky 9) Aston

16


Stáhnout ppt "16.11.2012 Téma: DALŠÍ SOUČÁSTKY S JEDNÍM PŘECHODEM PN Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem."

Podobné prezentace


Reklamy Google