Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středočeský kraj a Praha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středočeský kraj a Praha."— Transkript prezentace:

1 Středočeský kraj a Praha

2 Obsah 1. Poloha a rozloha Středočeského kraje a Prahy
2. Příroda ve Středočeském kraji a Praze 3. Hospodářství v Praze a Středočeském kraji 4. Kultura v Praze a Středočeském kraji 5. Obyvatelstvo v Praze a Středočeském kraji 6. Příloha: Přiblblý pohodný Milivoj 7. Návrh výletu

3 Středočeský kraj Poloha Rozloha Příroda

4 Středočeský kraj leží uprostřed Čech. Jeho rozloha je 11 016 km2
Středočeský kraj leží uprostřed Čech. Jeho rozloha je km2.Na tomto území se nachází množství významných historických památek. Nejcennější přírodní oblast kraje představuje CHKO Křivoklátsko, CHKO Kokořínsko, Český kras, Český ráj a Blaník. Střední Čechy jsou nejvíc urbanizovaným celkem České republiky. Je tu největší počet chat. Ze všech částí republiky směřují cesty do Prahy a zákonitě prochází přes střední Čechy. Ty se pak stávají průjezdní oblastí, která je zvýšeně zatěžována. Velký vliv na kvalitu ovzduší má vzrůstající intenzita silniční dopravy, která způsobuje vyšší hladinu hluku. Ovzduší ovlivňují i průmyslové zdroje a energetika Dalším problémem je nedostatečné napojení obcí na veřejné vodovody, které patří k nejhorším v ČR. Současnou krajinu nejvíce ohrožuje ubývaní volného prostoru a zábor orné půdy, na které má vliv umisťování staveb ve volné krajině

5 Praha Poloha Rozloha Příroda

6 Hlavní město České republiky, Praha má rozlohu 496 km².
Terén současného města je komplikovaný, území pražské plošiny je rozčleněno hlubokými údolími Vltavy a jejich přítoků. Historické centrum Prahy leží v údolí Vltavy a okolní jsou položeny na svazích nebo plošinách nad úrovní řeky. Centrum je hustě zastavěné, nachází se zde minimum parků a volných ploch. Směrem k okraji se zástavba rozvolňuje. V okrajových čtvrtích je více zeleně včetně lesů a přírodních rezervací. Břevnov – jedna z nejstarších osad na území Prahy Hvězda – letohrádek v bývalé královské oboře, upravené v roce 1797 na park. Byl postaven na půdorysu šesticípé hvězdy Celý pozemek je obehnán kamennou zdí se dvěma vchody a je prakticky zcela zalesněn. Královská obora (Stromovka)– rozsáhlý anglický park na území Holešovic, původně královský zvěřinec Přes Stromovku se také snadno dostanete do pražské zoologické nebo botanické zahrady. Trója – zámek založený na pravém břehu Vltavy, u zámku se zčásti zachovala zahrada. Vítkov – hora na území Žižkova. Místo vítězné bitvy husitů. Pražský hrad – Na úpatí hradu a na svazích Petřína, se nachází barokní zahrady z 18. století.

7 Památky v Praze Královská zahrada Letohrádek Hvězda Břevnovský klášter
Trója Pražský hrad

8 Hospodářství ve Středočeském kraji
Hospodářství v Praze • velké množství vysokých škol • př. firmy: Zentiva, a.s. Hospodářství ve Středočeském kraji • průmysl: chemický, polygrafický, potravinářský, keramický, sklářský • př. firmy: Bateria Slaný c.z., s.r.o.

9 Praha a Středočeský kraj
Kultura

10 Praha je už po staletí významným evropským kulturním střediskem
Praha je už po staletí významným evropským kulturním střediskem. Je jedno z turisticky nejnavštěvovanějších měst v Evropě. Panoráma Pražského hradu – emblém podobně notoricky známý jako Eiffelova věž nebo věže kolínského dómu. V květnu se zde od roku 1946 každoročně koná mezinárodní hudební festival Pražské jaro, zahajovaný Smetanovou Mou vlastí a končící Beethovenovou IX. symfonií. V září se už několik let koná podstatně mladší hudební festival Pražský podzim.

11

12

13

14

15 Přiblblý pohodný Milivoj

16 Výlet po Středočeském kraji a Praze
Pražský hrad Vltava Český brod Koněpruské jeskyně Karlštejn

17 Výlet po Středočeském kraji a Praze
Benátky nad Jizerou Aneta Langerová Mělník Český Štenberk Křivoklát

18 Výlet po Středočeském kraji a Praze
Mnichovo Hradiště Veltrusy Kutná Hora Sedlčanský hermelín Hořovice

19 Mapa Středočeského kraje

20 Středočeský kraj a Praha
Lucie Čajkovská, Markéta Gorelová, Lucie Křivanová a Lucie Matějková


Stáhnout ppt "Středočeský kraj a Praha."

Podobné prezentace


Reklamy Google