Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie."— Transkript prezentace:

1 STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie

2 Obecně vnitrozemský kraj, své sídlo nemá umístěno na svém území, nýbrž v Praze největší kraj rozlohou, 4. lidnatostí územně leží na Českém masívu (jedna z nejstarších částí evropské pevniny) Polabská nížina,Brdská vrchovina-Tok (865 m n. m.)

3 Hlavní řeky→Vltava, Labe

4 Členění kraje Nejlidnatějším okresem: Kladno Nejméně lidnatým: Rakovník Ostatní kraje: sousedí s Prahou, Vysočinou, Jihočeským, Plzeňským, Ústeckým, Libereckým, Královéhradeckým a Pardubickým krajem.

5 Hospodářství Poloha kraje významně ovlivňuje jeho ekonomickou charakteristiku Doprava nejhustší a nejpřetíženější dopravní síť v republice tranzitní, železniční i vodní doprava Průmysl Hlavní odvětví: strojírenský, chemický a potravinářský průmysl Vedlejší odvětví: sklářství, keramika, polygrafie Zemědělství rozvinutá zemědělská i průmyslová výroba →vynikající podmínky hlavně rostlinná výroba: pšenice, ječmen, cukrová řepa, brambory, ovoce, zeleniny a okrasných rostlin. Rozvíjí se pěstování energetických plodin, zejména řepky olejky.

6 Příroda a historické památky
na území Středočeského kraje se nachází množství významných historicky cenných památek a několik chráněných krajinných oblastí. UNESCO- Kutná Hora CHKO

7 Fotografie přírody středočeského kraje


Stáhnout ppt "STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie."

Podobné prezentace


Reklamy Google