Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,"— Transkript prezentace:

1 Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2

3 Českobudějovický kraj je ze všech hledisek velmi pestrý, od vrcholků Šumavy až po dolní nádrže a rybníky můžeme sledovat rozmanitost přírody.

4 Krajina Českobudějovického kraje je známa řadou rybníků a malebných vesnic ve dvou pánvích uprostřed kraje, Českobudějovické a Třeboňské. Na jihozápadní hranici leží druhé nejvyšší pohoří v Čechách, Šumava. Nejvyšším bodem kraje je vrchol hory Plechý (1378 m), nejnižším hladina Orlické přehrady (350 m). Průměrná nadmořská výška činí 400-600 m. Největším chráněným přírodním územím je Šumava, chráněná jednak jako chráněná krajinná oblast, jednak (jádro území) jako národní park.

5 Hlavním tokem oblasti je Vltava (440,25 km dlouhá), do níž se na území Českobudějovického kraje vlévá Otava, Lužnice a Malše.

6 Nejvíce rybníků (a největších) je v okolí Třeboně nalezneme zde rybník Svět, Opatovický rybník, největší rybník Rožmberk, Velký Tisý, Káňov, Dvořiště, Hejtman a Nový vdovec. Na Třeboňsku se udává 46 rybníků přesahujících 50 ha. rybník Rožmberkrybník Svět

7 Umělé nádrže vybudované na vodních tocích zadržují vodu, která slouží pro úpravu průtoku v řekách, k výrobě elektrické energie a k zásobování vodou pro obyvatele a hospodářství. Nádrže mají také rekreační význam. Vodní nádrže v Českobudějovickém kraji: Lipno, Orlík, Římov, Jordán, Husinec, Hněvkovice Orlická přehrada (součást vltavské kaskády) vodní nádrž Lipno

8 Kraj je chudý na nerostné suroviny. Převažuje těžba štěrkopísků, stavebního kamene, cihlářských hlín a v omezené míře keramických jílů, vápence a grafitu. Přes velmi silné industriální vlivy stále hraje důležitou roli primární sektor (zemědělství, lesnictví a rybářství).

9 Na území Českobudějovického kraje se nachází množství historicky cenných památek i ucelených městských památkových rezervací. Je zde i mnoho hradů a zámků. Turisty přitahuje i klášter ve Vyšším Brodě a další památky. Na venkově lze nalézt řadu malebných vesnic s typickými zděnými staveními jihočeské lidové architektury - tzv. selské baroko.

10 centrum Českých Budějovic hrad Zvíkov selské baroko


Stáhnout ppt "Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,"

Podobné prezentace


Reklamy Google