Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRAHA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRAHA."— Transkript prezentace:

1 PRAHA

2 Základní informace rozloha: 496 km2 (14. místo)
počet obyvatel: obyvatel (1. místo) hustota osídlení: obyvatel/km2 (1. místo) krajské město (počet obyvatel): Praha ( obyvatel) nejvyšší bod: vrch Teleček u Zličína (399 m n.m.) nejnižší bod: hladina Vltavy na severním okraji města v Suchdole (177 m n.m.) oficiální internetová adresa kraje:

3 Přírodní podmínky Praha zabírá vltavské údolí a část Pražské plošiny (velké výškové rozdíly – dopravní problémy a problémy s čistotou ovzduší). Meteorologické pracoviště Klementinum. Ochrana přírody: čtyři státní přírodní rezervace (Prokopské údolí, Radotínské údolí, Roztocký háj, Satalická bažantnice), dvě chráněné přírodní památky (Petřínské skály, Královská obora)

4 Obyvatelstvo Praha měla k 30. 9. 2006 1 186 618 obyvatel (údaje ČSÚ).
Kvůli práci do ní dojíždí kolem lidí, převážně ze Středočeského kraje. V Praze se zvyšuje podíl národnostních menšin. Současně probíhá další urbanizace a suburbanizace Prahy.

5 Hospodářství V průmyslu převládají obory se složitými technologickými procesy: Strojírenství – auta, lodě (ČKD, Avia) Potravinářství – pivovar Smíchov, čokoládovny Orion, mlékárny Lacrum a Zott Farmaceutický – Zentiva, Spofa Polygrafický – tisk novin a časopisů, výroba CD v Loděnicích Centrum služeb, finančnictví (ČNB, Czechinvest) a cestovního ruchu.

6 Památky a zajímavosti Praha je všeobecně uznávána jako jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Historické centrum města je památkovou rezervací UNESCO. Název města Prahy patří k záhadám hlavního města – tradičně se odvozuje od slova práh nebo od slovesa pražiti Více zde: 40 NEJ z Prahy

7 Závěrečné shrnutí Praha je hlavní město ČR (a zároveň nejmenší kraj v ČR). Představuje největší soustředění obyvatel (asi 1,2 mil.), úřadů (parlament, vláda, prezident, ČSÚ, ambasády atd.), průmyslu (strojírenský, potravinářský, polygrafický, farmaceutický) a služeb. Je centrem cestovního ruchu, vědy a školství (Karlova Univerzita, ČVUT, AMU, ČSAV atd.) a kultury. Je velkým dopravním uzlem (autobus – Florenc, letiště – Ruzyně, železnice – hl. nádraží Wilsonovo, Praha střed Masarykovo, Metro – stanice ABC).

8 Samostatná práce - zadání
Největším přítokem na území Prahy je řeka………….. Praha leží v geomorfologické oblasti……….. Za vlády, kterého z Lucemburků měla Praha největší význam…….. (jaké stavby byly v té době postaveny………….). Ovšem největšího kulturního rozvoje získala Praha za vlády…………..II. Čemu slouží významné pražské budovy: Karolinum, Klementinum, Rudolfinum, Belveder. Jaké dálnice a rychlostní komunikace vybíhají z Prahy. Kde se nachází přestupní stanice metra A-B……, B-C……, A-C……

9 Samostatná práce - řešení
Největším přítokem na území Prahy je řeka Berounka Praha leží v geomorfologické oblasti Pražská plošina Za vlády, kterého z Lucemburků měla Praha největší význam: za Karla IV. (jaké stavby byly v té době postaveny: zasloužil se o stavbu sv. Víta, Karlův most, Hladovou zeď, Týnský chrám atd.). Ovšem největšího kulturního rozvoje získala Praha za vlády Rudolfa II. Čemu slouží významné pražské budovy: Karolinum, Klementinum, Rudolfinum, Valdštejnský palác, Pražský hrad. Jaké dálnice a rychlostní komunikace vybíhají z Prahy: D1 – brněnská, D11 – hradecká, D8 – na Ústí, D5 – plzeňská, R4 – České Budějovice, R10 – Liberec, R6 – Karlovy Vary. Kde se nachází přestupní stanice metra A-B Můstek, B-C Florenc, A-C Muzeum


Stáhnout ppt "PRAHA."

Podobné prezentace


Reklamy Google