Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz České teplárenství jako terč neoprávněné kritiky DOST! už bylo politických Jánošíků Pavel Kaufmann Teplárenské.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz České teplárenství jako terč neoprávněné kritiky DOST! už bylo politických Jánošíků Pavel Kaufmann Teplárenské."— Transkript prezentace:

1

2 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz České teplárenství jako terč neoprávněné kritiky DOST! už bylo politických Jánošíků Pavel Kaufmann Teplárenské sdružení České republiky

3 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz 0

4 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Liga dálkového tepla v České republice (40 GJ byt se 3 obyvateli)

5 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Krajské žebříčky zásobování teplem členěny podle:

6 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Podíl krajů na dodávce dálkového tepla domácnostem

7 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Vážený průměr kalkulovaných cen tepla k 1. 1. 2009

8 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Velikost dodávky tepla v roce 2009 (předpoklad k 1. 1. 2009)

9 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Počet domácností napojených na CZT v krajích

10 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Podíl uhlí na výrobě a cena tepla v krajích (vyhodnocení ERÚ)

11 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Podíly rozložení průměrných cen tepla v letech 2006 až 2008

12 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Cena tepla z uhlí, plynu a průměrná cena v letech 2001 až 2010

13 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Podíly jednotlivých úrovní předání tepla v roce 2009

14 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Ceny dálkového tepla v České republice v roce 2009 a 2010 V roce 2009 se ceny tepla z uhlí neměnily a pohybovaly se podle technického vybavení zdrojů mezi 310 Kč/GJ u tepláren a elektráren se starými kotli až po 480 Kč/GJ u tepláren s moderními fluidními kotli. Ceny tepla ze zemního plynu se v průběhu roku snižovaly, někde dokonce několikrát. Dnes začínají zhruba na 500 Kč/GJ, ale většinou se ceny tepla ze zemního plynu pohybují v intervalu 550 až 600 Kč/GJ. U soustav s mixem uhlí a zemní plyn je cena mezi podle podílu ZP. Pro rok 2010 se počítá s mírným průměrným 5% nárůstem cen tepla z uhlí, jelikož se jeho cena postupně zvyšuje (teplo o 12 Kč/GJ, cca 500 Kč/rok). Pro první čtvrtletí 2010 se počítá se zvýšením ceny tepla z plynu minimálně o 1 % (tedy o 6 Kč/GJ vinou zvýšení DPH z 9 na 10 %). Cena dálkového tepla 2007 až 2009 - 414/475/490 Kč/GJ = + 18,4 % Cena zemního plynu pro rodinný domek s roční spotřebou 2600 m 3 : 2007 - 9,87 Kč/m 3 ; 2008 - 12,10 Kč/m 3 ; 2009 - 13,16 Kč/m 3 = + 33,3 %

15 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz DOST! Ano! Dost už bylo dnešních Jánošíků Do roka musí skončit monopol tepláren, požaduje sdružení DOST! Cena tepla klesne o 5 až 20 tisíc korun na domácnost za rok a cena teplé vody o 4 až 15 tisíc korun. Je zcela reálné ušetřit až 40 % z ceny tepla a 55 % z ceny teplé vody. Sdružení DOST! nemá v tuto chvíli zájem na likvidaci systému centrálního vytápění ani neupírá teplárnám právo na přiměřený zisk. Chce spravedlivou cenu tepla a veřejnou kontrolu toho, jak tato cena vzniká. Sdružení DOST! požaduje spravedlivou cenu tepla. Podle kalkulací sdružení se musí cena tepla na většině míst v České republice dostat pod čtyři sta korun. Tato cena neupírá teplárně přiměřený zisk a zajišťuje jí dostatek prostředků na údržbu a rozvoj.

16 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Osm lží a polopravd sdružení Teplo za 399,90! a DOST! Trh s teplem musí být liberalizován! Jakou liberalizaci trhu s teplem má sdružení DOST! na mysli? Máme volný trh a s dodávkou tepla může začít kdokoliv, kdo splní zákonné podmínky pro podnikání v tomto odvětví a získání licence na výrobu a distribuci tepelné energie. Ne monopolu ani rozbití teplárenských systémů. Dodavatel i odběratel musejí mít rovnoprávné postavení! Současná legislativa již dnes zajišťuje dodavatelům i odběratelům tepla rovnoprávné postavení. O tom svědčí i aktivity sdružení Teplo za 399,90! a jeho následníka sdružení DOST! Cena tepla musí být přiměřená! Ceny tepla odpovídají vynaloženým nákladům. Pojem přiměřená cena by mělo sdružení DOST! jasně definovat. Přiměřená by pak měla být cena veškerých výrobků a služeb, nejen tepla. Kontrola oprávněnosti nákladů na výrobu tepla musí být veřejná! Současná kontrola oprávněnosti a výše nákladů je dostatečná. Má-li být prosazena veřejná kontrola nákladů, nechť se tak děje nejen v teplárenství, ale ve všech oborech. Jinak jde pouze o další znevýhodnění tepláren a jeho diskriminaci na trhu s teplem.

17 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Osm lží a polopravd sdružení Teplo za 399,90! a DOST! Paliva se musí nakupovat za nejnižší cenu a kvalita musí být kontrolována! Palivo se nakupuje za tržní a smluvně sjednané ceny, jeho kvalita je dodavateli paliva deklarována. Pojem nejnižší možná cena je politicky líbivý, ale není jasně definován. Zisk výrobců tepla nesmí překročit přiměřenou úroveň max. 12 % z obratu! Podle vyhodnocení ERÚ byl v roce 2008 zisk u tepla z plynu 3 % (16,30 Kč/GJ) a zisk u tepla z uhlí 9,4 % (38,82 Kč/GJ). Při snížení ceny tepla na 400 Kč/GJ s přiměřeným ziskem DOST! = 12 % by byl zisk tepláren 48 Kč/GJ. Tedy několikanásobně vyšší než je dnešní skutečnost. Dodavatelé musí snížit ztráty v rozvodech a zvýšit energetickou účinnost! Teplárny modernizaci svých zařízení snižují ztráty při výrobě i distribuci tepla. Až 60 % ztrát při centrálním ohřevu vody jde na vrub špatných rozvodů a neefektivního využití v domech. Je nutné zavést měření spotřeby tepla a teplé vody na patách objektů! Teplo i teplá voda se už samozřejmě měří, není přece možné je dodávat bez měření. Většina domů má předávací stanice s měřením na patě objektu. U centrálních výměníkových stanic se náklady na teplou vodu rozpočítávají podle údajů měřidel v jednotlivých bytech.

18 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Cena tepla a roční náklady podle paliv a zdrojů při spotřebě 30 GJ

19 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Cena pod 400 Kč/GJ je ve většině případů nereálná Sdružení DOST! chce bojovat za cenu tepla nižší než 400 Kč/GJ. Při započtení všech nákladů není schopen žádný konkurenční způsob vytápění (ani ta nejlevnější a málo ekologická domácí alternativa - individuální kotel na uhlí) dostat se s cenou pod tuto hranici. Naopak, asi 10 % zákazníků odebírajících teplo z velkých tepláren je pod čtyřsetkorunovou hranicí. V porovnání s CZT neobstojí jiné způsoby vytápění: - 16 % zákazníků CZT má teplo levnější než nejlevnější domácí kotel na uhlí s automatickou regulací - 45 % zákazníků CZT má teplo levnější než domácnosti vytápěné vlastním kotlem na uhlí bez automatické regulace - 85 % zákazníků CZT má teplo levnější nebo srovnatelné s domácnostmi, které topí ve vlastním plynovém kotli

20 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Budoucnost soustav dálkového vytápění

21 sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Děkuji za pozornost Pavel Kaufmann Teplárenské sdružení České republiky Masarykovo náměstí 1544 530 02 Pardubice telefon: 466 414 440 internet: www.tscr.cz e-mail: tscr@tscr.cz


Stáhnout ppt "sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz České teplárenství jako terč neoprávněné kritiky DOST! už bylo politických Jánošíků Pavel Kaufmann Teplárenské."

Podobné prezentace


Reklamy Google