Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Druhy smyslového vnímání
Ondřej Fořt
2
Senzorické procesy a vnímání
Obecná charakteristika senzorických procesů Absolutní a rozdílový práh čivosti Nadprahové a podprahové podněty Citlivost receptorů – smyslová adaptace Zákon kontrastu Analyzátory
4
Základní druhy receptorů
Fotoreceptory (světlo) Mechanoreceptory (tlak a napětí) Termoreceptory (teplota) Chemoreceptory (chuť a čich) Nociceptory (bolest) Proprioreceptory (pohyb)
5
Dělení receptorů podle umístění v organismu
1. vnější (exteroreceptory) a) dálkové (telereceptory) b) dotykové (kontaktoreceptory) 2. vnitřní (interreceptory) a) útrobní, orgánové (visceroreceptory) b) proprioreceptory
6
Zrakový orgán Dvě komorové oči Tyčinky Čípky
Chromatické a achromatické barvy Barvoslepost Daltonismus Šeroslepost
8
Rovnovážně sluchový orgán
Udržení reflexní polohy těla a končetin vůči hlavě a běžné polohy hlavy vůči zemi Cortiho orgán - rozlišování hlubokých a vysokých tónů Frekvence 20-20 000 Hz
9
Hmatový orgán Zajištěno činností dotykových a pohybových receptorů
Hmat má mnohem vyšší rozlišovací schopnost než sluch Haptika
10
Čichový a chuťový orgán
Fylogeneticky nejjednodušší a nejstarší ze všech smyslů Čich – podráždění v plynné fomě Chuť – látky rozpuštěné ve vodním roztoku v ústech
11
Receptory bolesti Pociťování bolesti
Receptory pro bolest se neadaptují Bolest má ochranou funkci (např. sáhnu na horkou plochu – ucuknu)
12
Proprioreceptory Termoreceptory
Podávají informace o poloze a pohybu jednotlivých částí těla Termoreceptory Zprostředkovávají vjemy změn teploty ve vnějším prostředí
13
Orgánové počitky Vznikají činností visceroanalyzátoru (analyzátor pro visceroreceptory) Signalizují stav a činnosti vnitřních orgánů
14
Vjem Výsledek procesu vnímání
Je odrazem souhrnu vlastností těch předmětů a jevů, které momentálně působí na naše analyzátory
15
Vnímání Analyticko-syntetická činnost analyzátorů
Činitelé ovlivňující kvalitu vnímání:Intenzita působícího podnětu Stav analyzátorů Počet zapojených smyslů Aktuální stav vnímajícího subjektu Jeho minulá zkušenost Zájem o vnímaný předmět Motivace vnímajícího apod.
16
Tři složky vnímání: fyzikální, fyziologická, psychologická
Vlastnosti vnímání: Výběrovost Zaměřenost Pregnantnost Celistvost vnímání Konstantnost
17
Typy vnímání: Objektivní typ Subjektivní typ Druhy vnímání: Smyslové Vnímání tvaru, prostoru či pohybu Sociální vnímání (percepce)
18
Seznam použité literatury
Bedrnová E., Nový I.: Psychologie a sociologie řízení Holeček V., Miňhová J., Prunner P.: Psychologie pro právníky Jelínek J., Zicháček V.: Biologie pro gymnázia Kolektiv autorů: Odmaturuj ze společenských věd
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.