Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kateřina Dobisíková 3.ročník MRS © 2011. Autoři myšlenky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kateřina Dobisíková 3.ročník MRS © 2011. Autoři myšlenky."— Transkript prezentace:

1 Kateřina Dobisíková 3.ročník MRS © 2011

2

3 Autoři myšlenky

4 Princip  Hlavní myšlenka solární chladničky si protiřečí: Využití slunečního záření k uchování věcí v chladu.

5 Jak to funguje..  Aby mohla lednička fungovat, je zapotřebí materiál, který vydrží studený i za pokojové teploty. Studenti univerzity v Michiganu se rozhodli použít etanol (stejně tak by mohl posloužit i metanol).  Dále je potřeba vakuově izolované potrubí, které zajistí nízký tlak. To zpomalí molekuly etanolu a jeho teplota klesne na necelé 2°C. Etanol se nahromadí ve „výparníku“, což jsou měděné trubky uvnitř chladícího boxu.  Nad ránem je teplota v chladicím boxu kolem 3,8°C, což je dost na to aby jeho obsah zůstal studený i během dne s tropickými teplotami.  Když etanol ochlazuje box, tak zároveň probíhá ještě jeden proces – etanol prudce vře.

6 Jak to funguje..  Etanol za nízkého tlaku dosáhne bodu varu a přechází do plynného skupenství. Tento plynný etanol je veden potrubím nad chladicí box, odkud je unášen a zadržen nahoře v boxu připomínající dětské pískoviště. Pískem v tomto boxu je aktivní uhlí, které etanol zadrží v pevném skupenství.  Potom ráno vyjde slunce, které ozáří solární panel na vrchu celého zařízení. Přímo pod tím solárním panelem se začne zahřívat vrstva aktivního uhlí a co se děje je, že etanol se znovu začne odpařovat.  Pouze v tento moment je možné, že rozpínající se plyn způsobí vyšší tlak v potrubí a etanol tak může znovu přejít do plynného skupenství.

7 Jak to funguje..  Naplní kondenzátor – to zvláštně uspořádané potrubí uprostřed nákresu –který má velkou povrchovou plochu a který rozptýlí sluneční teplo a ochladí etanol tak, že znovu přejde do kapalného skupenství.  Během dne etanol pomalu stéká potrubím zpět do „výparníku“. Na sklonku dne je všechen etanol nahromaděn zpět ve „výparníku“ a ráno začíná celý cyklus nanovo.

8 Solární kolektor  Solární kolektor je vyroben z plátu oceli o tloušťce 1,5 mm což zajistí minimální hmotnost a maximální vodivost tepla. Box, ve kterém je panel uložen, je rozdělen proděraveným plátem, na kterém je umístěno aktivní uhlí. Otvory umožní, aby se etanol dostal a vstřebal do uhlí.

9 Solární kolektor se vloží do tohoto dřevěného rámu a celá plocha se překryje skleněným plátem nebo alespoň igelitem, aby se zvýšila akumulace sluneční energie.

10 Kostra celého zařízení  Pro konstrukci chladničky bylo použito dřevo, nicméně může být nahrazeno ocelí nebo podobným kovem. Celou konstrukci drží čtyři podpěrné sloupky, jejichž délku je potřeba přizpůsobit tak aby plocha solárního kolektoru přijímala co nejvíce slunečního záření.

11 Kondenzátor  Celý systém potřebuje velkou plochu pro kondenzaci, proto byly k potrubí přidány plátky navíc.

12 Výparník  Díky měděným trubkám ve výparníku je zajištěna dobrá vodivost tepla. Všechny trubky jsou propojené, což zajišťuje rovnoměrný rozvod kondenzujícího se etanolu.

13

14 Funkčnost a udržitelnost  Tento model je zatím pouze prototypem z roku 2009  Byl sestrojen v Guatemale, pouze z tamních dostupných materiálů, proto je možné ho aplikovat ve více rozvojových zemí (s dostatečným slunečním zářením)  Vedoucí tohoto projektu ovšem tvrdí, že sluneční záření by se v případě oblačnosti mohlo nahradit ohništěm rozdělaným přímo pod chladničkou (to by ovšem nemohla být kostra chladničky ze dřeva)  Studentské projekty by dle mého názoru měly být dotaženy do konce..

15 Zdroje  http://apptechdesign.org/?p=61&preview =true http://apptechdesign.org/?p=61&preview =true  http://theferrisfiles.com/2009/12/solar- refrigerator/ http://theferrisfiles.com/2009/12/solar- refrigerator/  http://www.google.cz/intl/en/help/feature s.html#calculator http://www.google.cz/intl/en/help/feature s.html#calculator


Stáhnout ppt "Kateřina Dobisíková 3.ročník MRS © 2011. Autoři myšlenky."

Podobné prezentace


Reklamy Google