Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Efektivní komunikace URSUS 2007.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Efektivní komunikace URSUS 2007."— Transkript prezentace:

1 Efektivní komunikace URSUS 2007

2 Osnova Důležitost komunikace - Současná doba a informace, mediální komunikace, komunikace=cesta spojování, Titanik se potápí!!! Zásady dobré komunikace s dětmi a mladými v oddílech (cizí oči – Co by měl dodržovat vedoucí, aby se mi s ním dobře komunikovalo? Jaké zásady bych měl dodržovat, aby má komunikace s lidmi, které vedu byla kvalitní?) – týmová práce + reflexe a komunikace v přístupu zaměřeném na člověka Pyramida komunikace + základní informace (Kontakt - Věnování pozornosti, Neverbální příjem ve smyslu ANO, verbální příjem ve smyslu ANO, Výměna informací, výměna názorů, sdílení citů, setkání srdcí) – obrázek + stručné představení Jak mluví muž a jak mluví žena? (frazeologický slovní, chyby, kterých se dopouštějí muži a ženy) Nejčastější chyby v mezilidské komunikaci – předložený seznam chyb s drobným komentářem Jak sebe sdělovat a jak naslouchat druhému. (okruh sebevyjádření – otevřené a pravdivé vyjádření sebe sama, sebevyjádření, trénink)

3 Žensko-mužský frazeologický slovník
Ženy říkají…. Co muži špatně rozumějí Kdyby ženy mluvili jako muži, řekli by ….muži odpovídají My si nikdy nevyjdeme Ty neděláš, co bys měl, strašně jsi mě zklamal. My nic společně neděláme, protože jsi líný, neromantický a otravný chlap Chtělo by se mi někam jít, já jsem s tebou moc ráda. Co ty na to? Vzal bys mě někam na večeři? Už dlouho jsme spolu nikde nebyli. Vždyť jsme byli minulý týden venku Ty pořád sedíš jen u toho počítače Určitě si na tom počítači děláš jen to, co Tě baví a sedíš u něj tak dlouho proto, abys mi nemusel pomáhat Jsem smutná z toho, že na sebe máme tak málo času. Chtěla bych si s Tebou popovídat. Vždyť jsem Ti včera opravil vysavač

4 Mužsko-ženský frazeologický slovník
Muži říkají…. Co ženy špatně rozumějí Kdyby muži mluvili jako ženy, řekli by ….ženy odpovídají mlčí…. Neodpovídám, protože mi na Tobě houby záleží a hodlám Tě ignorovat. TO co jsi řekla nenívůbec důležité a proto neodpovídám Ještě nevím, co říct, ale přemýšlím o tom. Ty mě nemáš rád! To nic není Sám nevím, co to se mnou je. Pořebuji, abys mi svými otázkami na to pomohla přijít. Nemám žádné starosti, se kterými bych si nedovedl poradit sám. Buď tak hodná a už se mne na nic neptej. Ráda bych Ti pomohla. Vím, že Tě něco trápí. Pověz mi to.

5 Chyby, kterých se zpravidla dopouštějí ženy
Chyby žen Proč mají muži pocit, že nejsou milováni Žena se snaží opravit mužovo chování, nebo mu dává nevyžádané rady Muži připadá, že ho žena nemá ráda, protože mu nevěří, neobdivuje ho. Žena se snaží změnit nebo řídit mužovo chování tím, že ventiluje své rozhořčení nebo své negativní city (ventilovat své city je v pořádku – ale cílem nesmí být manipulace nebo trest) Muži připadá, že ho žena nemá ráda, protože ho nebere takového, jaký je. Žena neuznává, co pro ni muž dělá, ale vyčítá mu co nedělá. Muž má pocit, že si jím je žena příliš jistá a nemiluje ho, protože neoceňuje to, co dělá

6 Chyby, kterých se zpravidla dopouštějí muži
Chyby mužů Proč mají ženy pocit, že nejsou milovány Muž nenaslouchá, je brzy roztržitý, neklade otázky projevující zájem nebo starost. Žena má pocit, že ji muž nemiluje, protože není dost pozorný a nedává najevo, že mu na ní záleží. Muž bere ženiny city doslova a opravuje ji. Domnívá se, že po něm chce řešení, a proto ji dává rady. Žena má pocit, že ji muž nemiluje, protože jí nerozumí. Když je žena rozčilena, muž jí vysvětluje, že má pravdu on a že ona nemá proč se rozčilovat. Žena má pocit, že ji muž nemiluje, protože její city nerespektuje a místo toho ji zahanbuje.

7 Jak mohou muži naslouchat bez rozčilení
Co mají mít muži na paměti, aby mohli naslouchat bez rozčílení Co dělat a co nedělat Pamatujte si, že hněv pramení z nepochopení ženina stanoviska, což nikdy není její chyba. Snažte se porozumět. Nevyčítejte ženě, že vás rozčiluje. Pokuste se ještě jednou. Pamatujete, že pocity nedávají smysl hned, ale vždy mají svou platnost a vyžadují vcítění. Zhluboka dýchejte a nic neříkejte!!! Uvolněte se a snažte se ovládat. Pokuste se představit si, jak by jste se cítili, kdybyste viděli svět jejíma očima. Pamatujte, že hněv může pramenit z toho, že nevíte jak věci zlepšit. I když se žena bezpodmínečně necítí lépe, už to, že jí nasloucháte a chápete, jí pomáhá. Nevyčítejte ženě, že jí vaše řešení nepřináší úlevu. Jak se může cítit lépe, když to, co právě potřebuje nejsou řešení? Ubraňte se svému nutkání nabízet řešení.

8 Jak se přestat pokoušet muže změnit
Co mají mít ženy na paměti Co mohou dělat Pamatujte, že se nesmíte muže moc vyptávat, když je otrávený, nebo si bude myslet, že ho chcete změnit. Nevšímejte si jeho nálady, pokud o tom s vámi sám nezačne řeč. Projevte určitý zájem, ale jen jako výzvu ke sdílnosti. Pamatujete, že se nemáte pokoušet muže v čemkoliv změnit. K tomu, aby rostl potřebuje Vaši lásku, ne kritiku. S důvěrou čekejte, že poroste sám. Sdělujte mu upřímně své pocity, ale nežádejte, aby se změnil. Pamatujte, že když budete muži dávat nevyžádané rady, bude mít pocit, že mu nevěříte, že ho kontrolujete, nebo že ho zkrátka nemáte ráda. Buďte trpělivá a s důvěrou čekejte, až sám přijde na to, na co má přijít. Vyčkejte, až vás o radu požádá.


Stáhnout ppt "Efektivní komunikace URSUS 2007."

Podobné prezentace


Reklamy Google