Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Exoskelety Radek zapletal.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Exoskelety Radek zapletal."— Transkript prezentace:

1 Exoskelety Radek zapletal

2 Rozdělení exoskeletů a ortéz
zkratka: význam: vysvětlika: GRF Ground Reaction Force Reakční síla tělo-země ADL Activities of Daily Living Aktivity běžného života RGO Reciprocating Gait Orthoses Reciproční ortéza WBC Weight Bearing Control Ortézy nesoucí váhu pacienta AAFO Active Ankle-Foot Orthosis Ortéza kotník- noha KAFO Knee-Ankle-Foot Orthosis Ortéza koleno- kotník-noha FES Functional Electrical Stimulation Funkční elektrická stimulace cBWS cable Body Weight Support Rehabilitační zařízení se závěsnou podporou těla sBWS structural Body Weight Support Rehabilitační zařízení se statickou podporou těla SEA Series Elastic Actuator Sériový elestický aktuátor

3 Novinky Nový typ zařízení, něco mezi protézou a ortézou, vyvinuli v Michiganské universitě. Autoři mu dali název vnější robotická kostra. Zatím ji zkoušejí na zdravých osobách, aby zjistili, jak zařízení dokáže funkci komplikovaného kloubu, jakým je kotník, podpořit. Vědci původně neuvažovali o komerční výrobě, ale výsledky testů jsou natolik povzbudivé, že výrobu zařízení rozšířili a zkouší nyní prototypy i na kolenní a dokonce i na kyčelní kloub. Zařízení najde užití především v rehabilitaci a mělo by pomáhat pacientům postiženým mozkovou mrtvicí a těm, jež mají částečně poškozenou míchu. Musí však jít o pacienty, kteří jsou schopni udělat alespoň nějaký minimální pohyb s poškozenou končetinou.

4 Možnosti ovládání Ovládání kostry je založeno na snímání signálů, které mozek vysílá směrem ke svalům na našich končetinách. Těmi nám mozek říká, jak moc a které svaly se mají smrštit. U lidí s poškozenou míchou a nebo některými neurologickými poruchami, ale tyto elektrické signály nejsou dostatečně silné a nebo jsou nekoordinované. Takoví pacienti mají problém s tím, jak vykonat pohyb který zamýšlejí. Proto i trénink ostatních svalů na takové „neposlouchající“ končetině je obtížný. Toto zařízení by to mělo odstranit.

5 Rozdíl mezi rehabilitační ortézou a exoskeletem
Typické robotické rehabilitační protézy jsou napojeny na počítač, který jim dává pokyny k pohybu. Jde jen o spouštění a opakování jakéhosi průměrného optimálního předem naprogramovaného pohybového vzoru. Robotická vnější kostra pracuje jinak. Dráty z této protézy nevedou do počítačové jednotky, ale k pacientově noze. Čidla, umístěná na noze, snímají elektrické signály, které k nim vysílá mozek. Tyto signály jdou do počítače a ten v reálném čase vyšle signál k pomocnému „svalu“ této kostry. Nejde o svaly v pravém slova smyslu, nýbrž o válce s písty. Jakmile počítač obdrží signál z kůže (z míst, kde se nachází ten který konkrétní sval), dá pokyn, aby se v odpovídajícím pneumatickém systému zvýšil tlak. Současně tak dochází ke kontrakci skutečného svalu na končetině i jeho pneumatického pomocníka na vnější kostře.

6 Konec Zdroje:


Stáhnout ppt "Exoskelety Radek zapletal."

Podobné prezentace


Reklamy Google