Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Požární ochrana Tematická oblast: Zdravotnická příprava Téma: Stavba kloubu Ročník: 2. Datum vytvoření: únor 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ZDP Anotace: Charakteristika, stavba, druhy kloubu. Metodický pokyn: Materiál je primárně určen pro přípravu žáků oboru Požární ochrana. Jeho názornost a využití interaktivních prvků prezentace usnadňují porozumění a povzbuzují zájem žáků. Ke zvýšení interaktivity lze k opakování využít interaktivní tabuli. Struktury Smart Artu můžeme v tištěné podobě využít i k písemnému zkoušení. Prezentace je určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, projektor, popř. interaktivní tabule.

2 STAVBA KLOUBU

3 CHARAKTERISTIKA KLOUBU
je pohyblivé spojení kostí je tvořen dvěma i více kostmi slouží k zajištění pohybu těla největší kloub těla – kolenní kloub Obrázek 1

4 STAVBA KLOUBU kloubní pouzdro
vazivová vrstva – vnější pevný obal; vazy jsou hlavně v namáhaných místech pouzdra synoviální vrstva – vystýlka kloubní dutiny, tenká blanka zvlhčená mazací tekutinou, tvořenou z krevní plazmy; Tekutina (synovie) chrání kloub, zvlhčuje třecí plochy kloubu a vyživuje chrupavku. Kloubní pouzdro je dobře prokrvené, zásobené nervovými vlákny a při poranění velmi silně bolí.

5 STAVBA KLOUBU B. kloubní hlavice a jamky kontaktní plochy kloubu
potaženy chrupavkou, která je vyživována synovií, jestliže dojde k jejímu poškození, prakticky se neobnovuje. vnitrokloubní chrupavčité destičky – vyrovnávají nestejné zakřivení hlavic a jamek, jsou vloženy mezi kloubními konci kostí (menisky, disky)

6 DRUHY KLOUBŮ podle stupně pohyblivosti nepohyblivé klouby
lebeční spoje částečně pohyblivé klouby obratle dobře pohyblivé klouby klouby končetin

7 DRUHY KLOUBŮ podle počtu kostí, které je spojují jednoduché klouby
spojují dvě kosti (ramenní kloub) složené spojují více než dvě kosti nebo dvě kosti a vsunuté menisky (kolenní kloub)

8 DRUHY KLOUBŮ podle tvaru kloubních ploch kulový
pohyb kloubu možný všemi směry válcový pohyb možný pouze ve směru ohybu vejčitý hlavice jedné kosti má vejčitý tvar, v druhé je eliptická dutina sedlový spojované kosti mají vypouklé i duté kosti čepový výběžek jedné kosti se točí v kruhovém otvoru jiné

9 DRUHY KLOUBŮ Sedlový kloub Kulový kloub Elipsoidní kloub
(spojení vřetenní kosti) (záprsní kosti palce) (ramenní, kyčelní) Válcovitý kloub Čepový kloub (klouby článků prstů) (spojení nosiče a čepovce) Obrázek 2

10 OTÁZKY K PROCVIČENÍ 1) Jakou funkci v těle plní kloub ?
Kloub slouží k zajištění pohybu těla. 2) Z jakých částí se skládá kloub? Kloub se skládá z kloubního pouzdra, kloubní hlavice a jamky. 3) Z jakých vrstev se skládá kloubní pouzdro? Kloubní pouzdro se skládá z vrstvy vazivové a synoviální. 4) Vysvětli pojem synovie . Synovie – tekutina, která se nachází v kloubu. Jejím úkolem je chránit kloub, „promazává“ kloub, zvlhčuje třecí plochy kloubních konců a také vyživuje kloubní chrupavku.

11 OTÁZKY K PROCVIČENÍ 5) Víte, proč kloubní pouzdro při poranění prudce bolí? Protože kloubní pouzdro je bohatě zásobené nervovými vlákny a dobře prokrvené. 6) Jaký význam plní vnitrokloubní chrupavčité destičky a jak se nazývají? Destičky mohou být vloženy mezi kloubními konci kostí, aby vyrovnávaly nestejné zakřivení hlavic a jamek. Jsou to menisky a disky. 7) Vyjmenujte druhy kloubů podle počtu kostí, které je spojují a uveďte ke každému příklad . Jednoduché klouby (ramenní) a složené (kolenní).

12 Použité zdroje: DYLEVSKÝ, Ivan. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000 ISBN Obrázek 1: MAGNUS MANSKE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 2: PRODUNIS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google