Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková."— Transkript prezentace:

1 PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková

2 Plochá noha Je to snížení či vymizení nožní klenby:
příčně plochá noha – snížení příčné klenby nožní podélně plochá noha – snížení podélné klenby nožní kombinace obou předchozích

3 - u dětí do 3 let je plochá noha vyhodnocena jako malá funkční vada
- při postupném zatěžování nožní klenby se přizpůsobí zátěži a velmi často spontánně vymizí. - zcela vymizet by měla do osmého roku dítěte, pokud i poté přetrvává, je nutné poradit se s lékařem.

4 - na vzniku ploché nohy se může podílet nadváha dítěte, vadné postavení kostí v kloubech chodidla, snížená pevnost vazů, ochablost svalů klenby nožní a samozřejmě nevhodná obuv (měkká, bez pevné paty a podpatku) - často pak při změně obuvi a při správném cvičení, které mobilizuje klouby a svaly v kotníku a podporuje tak správné pohybové návyky - plochá noha vymizí

5 - s přibývajícím věkem dochází ke zvýšenému riziku výskytu metabolického onemocnění tzv. OSTEOPORÓZE, při které dochází ke snížení množství kostní hmoty, zvýšení fragility (lámavosti) kostí a tím se zvyšuje riziko zlomenin - dalším závažným onemocněním, které postihuje starší generaci a je jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti je OSTEOARTRÓZA (degenerativní proces chrupavky)

6 - u obou onemocnění je důležité zabránění vzniku závažnějších procesů
- tlumení příznaků, zejména bolesti - správná výživa – vápník, fosfáty, vitamín D, estrogeny - pohybová aktivita – vybrat vhodné sporty (plavání, cyklistika, chůze, běžky) - vhodná ortopedická obuv, která by držela chodidlo ve správném fyziologickém postavení

7 Příznaky ploché nohy: bolest a únava nohou, oteklá chodidla
zvýšené přetěžování vnitřní strany chodidla (Achillova šlacha vtočená dovnitř) kladívkovité prsty valgózní postavení palce = vbočený palec pokud vsuneme prsty z vnitřní strany pod chodidlo nemocného, který stojí, narazíme na odpor při přenášení těžiště dopředu ve stoji chybí krčení prstů (plochá příčně podélná klenba)

8 Pro prevenci ploché nohy je důležitá správná technika chůze :
- při stoji musí být rovnoměrně zatížená pata, malíková a palcová hrana. - při nášlapu dopadne chodidlo nejprve na patu, poté na vnější stranu chodidla (na malíkovou hranu) a nakonec na palcovou hranu chodidla.

9 Cviky na plochou nohu: a) leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních a hlezenních kloubech pravý úhel. Střídavě ohýbejte a napínejte špičky.

10 b) leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních a hlezenních kloubech pravý úhel. Střídavě propnuté a ohnuté špičky vytáčejte do stran.

11 c) leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Přitiskněte k sobě obě plosky celou plochou. Pak ohněte plosky nohy tak, že se mezi nimi vytvoří „okénko“

12 d) leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Dělejte ploskami kroužky, dále špičky můžou kroužit okolo sebe jako mlýnek (dopředu i dozadu).

13 e) Leh, sed, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel
e) Leh, sed, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Ploska položená na podložce. Krčte napínejte prsty a tím nohu posunujte dopředu a dozadu jako tzv. píďalka. Nebo se pokuste něco pod prsty shrnout př. kapesník, utěrku..

14 f) Leh, sed, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel
f) Leh, sed, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Ohnutím plosky zvedejte předměty (tužka, kapesník, šátek..)

15 g) Leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Ohnutím plosky zvedejte předměty (tužka, kapesník, šátek..) a pak je předávejte z jedné nohy do druhé, tužkou můžete i kreslit

16 h) Leh, sed, položte míček před skrčené nohy a zkuste jej nohama zvednout popř. vyhodit. Při pohybu vtočte obě chodidla dovnitř tak, aby se míče dotýkala hlavně zevní hrana. Čím menší míček, tím je cvik složitější.

17 i) Sed nebo leh, jednu nohu položte na protilehlé koleno a zevní hranou suňte po protilehlé noze nahoru a dolů, jako byste ji chtěli masírovat

18 j) Sed, jednu nohu položte na protilehlé koleno, stiskněte ruku v pěst a vystupujícími klouby masírujte plosku nohy po celé ploše, jako byste chtěli zavrtat pěst do chodidla.

19 k) Sed, leh, jednu nohu položte volně na podložku, palcem jedné ruky nebo palci obou rukou vytvářejte kroužky, vlnky po chodidle. Masírujete a prokrvujete tak svaly.

20 l) Sed, noha volně na podložce, jednou rukou odtahujte palec od ostatních prstů. A kružte palcem. Důležité jako prevence vybočeného palce.

21 - další vhodnou terapií je chůze naboso po nerovném terénu, kterou se zvyšuje stabilita kloubů v kotníku zajišťující pérování nohy při chůzi

22 - plochá noha je častou příčinou šikmé pánve, valgózních a varózních kolenou (nohy do „X“ a „O“) a tím i vadného držení těla a bolesti zad - nejlepší prevencí je tedy vhodná obuv a pohybová aktivita


Stáhnout ppt "PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google