Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GRAFOMOTORIKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GRAFOMOTORIKA."— Transkript prezentace:

1 GRAFOMOTORIKA

2 Grafomotoriky „Grafomotorická cvičení jsou řízená pohybová cvičení vedoucí horní končetiny, přičemž je pohyb zaznamenáván graficky.“ Nejdříve se začíná pohybem, který je veden z ramenního kloubu, vstoje, na velkou svislou plochu papíru před tělem dítěte. Dítě pracuje nejdříve celou paží. Postupně se přechází na menší formát a cviky se nejdříve provádí celou paží, později prstem, nakonec na papíře. Cvičení se dají rytmizovat jednoduchými říkadly. Pozornost se věnuje správnému držení tužky, volnému zápěstí, správnému směru tužky, přiměřenému tlaku na podložku.

3 1. První kresebný cvik píši děti vstoje, volnou nepodepřenou rukou
1. První kresebný cvik píši děti vstoje, volnou nepodepřenou rukou. Sledujeme na něm uvolnění ramenního kloubu a odvahu vyplnit plochu nepřerušovanou čarou. Cvik je motivován pohybem zvířátka hledající úkryt.

4 2. Druhý kresebný cvik směřuje k uvolnění zápěstí
2. Druhý kresebný cvik směřuje k uvolnění zápěstí. Volným pohybem nahoru a dolů cvičí dotyky (nanášejí tečky). Cvik je motivován zobáním ptáčků.

5 3. Třetím cvikem, který si děti osvojují, jsou kružnice nebo ovály
3. Třetím cvikem, který si děti osvojují, jsou kružnice nebo ovály. Nepřerušovaným krouživým pohybem ve stoje, volnou a nepodepřenou rukou jej děti píši levotočivě nebo pravotočivě. Tvar vykrouží několikrát za sebou, nikdy však nesmějí obtahovat předešlou grafickou stopu. Motivujeme pohybem traktoru, otáčejícím se kolem pole.

6 4. Ve stejné poloze, opět levotočivě i pravotočivě, děti nacvičují postupně zvětšované závitnice. Čáry se nesmí protínat. Cvik děti píši v různých velikostech. Motivován je motáním klubíčka.

7 5. Pátým kresebným cvikem je dolní oblouk
5. Pátým kresebným cvikem je dolní oblouk. Píše se vstoje, rytmickými pohyby zleva doprava několikrát přes sebe v různých velikostech. Motivujeme jej houpavým pohybem hodinového kyvadla, motýla, letadla apod.

8 6. Stejným způsobem nacvičují horní oblouk
6. Stejným způsobem nacvičují horní oblouk. Píši velký oblouk, pak menší oblouky spojené ostrými obraty. Cvik většinou motivujeme žabími nebo ptačími skoky.

9 7. Sedmým v pořadí je nácvik přímých čar od pevného bodu k pevnému bodu. Cvik se provádí vstoje a děti při něm nesmí pohybovat papírem. Motivovat jej lze pobíháním hráčů po hřišti, hrou na škatule apod.

10 8. Osmým cvikem je přímá vodorovná čára. Píše se uvolněnou rukou vsedě
8. Osmým cvikem je přímá vodorovná čára. Píše se uvolněnou rukou vsedě. Při jeho provádění dbáme na správné držení ruky i psacího náčiní, tak aby žáci stále viděli bod, ze kterého vycházejí a bod, ke kterému směřují. Cvik je možné motivovat jízdou auta od patníku k patníku.

11 9. V desátém cviku píši děti volně vlnovku
9. V desátém cviku píši děti volně vlnovku. Na ní si procvičují lehký posun ruky po řádku zleva doprava i správné vytočení hřbetu ruky. Cvik je motivován vlnkami na vodě.

12 10. Na závěr kresebných cviků je zařazena srdcovka (jako zvláštní typ hadovky), motivována kreslením lipových lístků. Je to velmi obtížný tvar, který děti píší v různých velikostech, přičemž důležitým je zejména tah na pravé straně lístku nakloněného k pravému okraji.

13 11. Po přípravné fázi, v níž děti absolvují sérií uvedených cviků v různých obměnách a s individuálním počtem opakování, následuje druhý prognostický test – opět pilka ve dvou řadách. Na něm si ověříme účinnost uvolňovacích cviků a stanovíme optimální postup ve vlastní výuce psaní.


Stáhnout ppt "GRAFOMOTORIKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google