Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPERNÍ PĚVCI Dagmar Pecková, renomovaná operní a koncertní pěvkyně. Je absolventkou pražské konzervatoře. Na počátku své hvězdné kariéry se stala vítězkou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPERNÍ PĚVCI Dagmar Pecková, renomovaná operní a koncertní pěvkyně. Je absolventkou pražské konzervatoře. Na počátku své hvězdné kariéry se stala vítězkou."— Transkript prezentace:

1 OPERNÍ PĚVCI Dagmar Pecková, renomovaná operní a koncertní pěvkyně. Je absolventkou pražské konzervatoře. Na počátku své hvězdné kariéry se stala vítězkou Pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

2 EVA URBANOVÁ absolvovala na počátku své umělecké dráhy soukromé hlasové školení u profesorky Ludmily Kotnauerové, pravidelně spolupracuje s legendární pěvkyní Renatou Scotto. Pěveckou kariéru zahájila v roce 1987 jako sólistka Divadla J. K. Tyla v Plzni. Nedlouho poté se představila v Národním divadle v Praze v roli Milady ve Smetanově Daliborovi v inscenaci nastudované dirigentem Zdeňkem Košlerem. Od roku 1990 je sólistkou opery Národního divadla.

3 ROMAN JANÁL Po absolvování plzeňské konzervatoře v oboru hry na housle byl přijat v roce 1985 do pěveckého oddělení Hudební akademie v Sofii, které ukončil v roce Již během studií hostoval na scéně Státní opery v Sofii (Don Giovanni, Eugen Oněgin, princ Tarquinius v Brittenově Zneuctění Lukrécie ) a účinkoval na místních komorních festivalech.

4 HLASIVKY Hlasivkové řasy jsou velice pružné - samotný hlasivkový výběžek je tvořen elastickou chrupavkou, hlasivkový vaz, což je vlastně zesílená fibroelastická membrána hrtanu, je také z elastických vláken. Hlasivkový vaz slouží jako opora měkčím hlasivkovým řasám, které jsou tvořeny záhyby sliznice. Přirozené napětí vazů pak může být ovlivňováno vůlí - ke každému hlasivkovému vazu přiléhá příčně pruhovaný hlasivkový sval. Mezi vazy se nachází hlasivková štěrbina (lat. rima glottidis), která má při dýchání tvar protáhlého, rovnoramenného trojúhelníku - při fonaci však napětí svalů způsobí, že se k sobě hlasivkové řasy po celé délce přiblíží.

5

6 Magdalena Kožená Magdalena Kožená se narodila v Brně, kde také studovala na konzervatoři u Něvy Megové. Ve studiu pokračovala u profesorky Evy Blahové na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Zvítězila v řadě soutěží v České republice i v zahraničí, z nichž nejvýznamnější byla 6. mezinárodní soutěž W. A. Mozarta v Salcburku v roce 1995, na které byla vyhlášena absolutní vítězkou. První sólová deska Magdaleny Kožené u Deutsche Grammophon s českým písňovým repertoárem (Antonín Dvořák, Leoš Janáček a Bohuslav Martinů) získala v roce 2001 prestižní cenu Gramophone Solo Vocal Award. Další nahrávky u Deutsche Grammophon zahrnují Mozartovy, Gluckovy a Myslivečkovy árie s Pražskou komorní filharmonií a dirigentem Michelem Swierczewskim

7 Luciano Pavarotti Ve známost vešel svými televizními operními přenosy, největší popularitu mu přineslo jeho „členství“ ve hvězdném týmu Tří tenorů. Společně s José Carrerasem a Plácidem Domingem zazpíval na koncertu při fotbalovém mistrovství světa v roce 1990, který se přenášel do celého světa. Pavarotti ale miloval i moderní rockovou a popovou hudbu, což dokládá několik jeho koncertů se Stingem, irskými U2 nebo Bryanem Adamsem, což mělo pozitivní vliv na popularizaci vážné hudby. Luciano Pavarotti se intenzivně věnoval také charitativním projektům, které pomáhaly získat peníze pro uprchlíky a Červený kříž. Na sklonku života se zdarma věnoval i výuce zpěvu ve svém rodném kraji. V červenci 2006 u něj lékaři objevili rakovinový nádor, který vyžadoval okamžitou operaci. Ač lékaři oznámili, že se uzdravuje, jeho stav nebyl uspokojivý. 9. srpna 2007 musel být opět hospitalizován kvůli komplikacím a ráno 6. září umírá.

8 Plácido Domingo Opera G. C. Menottiho Goya, v jejíž titulní roli vystoupí světoznámý tenor Plácido Domingo, zahájí 19. července vídeňský hudebního festival Klangbogen. V roce 1977 požádal Plácido Domingo Giana Carla Menottiho, amerického operního skladatele narozeného v Itálii, aby pro něj napsal operu. Domingo sám jako syžet navrhl život malíře Franciska de Goyi. Stejně jako v případě většiny svých oper napsal sám Menotti i pro Goyu libreto. Do popředí v něm postavil rozporuplnou osobnost slavného španělského malíře, který celý svůj život prožil v rozpolcenosti mezi závislostí na šlechtických mecenáších a osobním nárokem na uměleckou svobodu.


Stáhnout ppt "OPERNÍ PĚVCI Dagmar Pecková, renomovaná operní a koncertní pěvkyně. Je absolventkou pražské konzervatoře. Na počátku své hvězdné kariéry se stala vítězkou."

Podobné prezentace


Reklamy Google