Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název materiálu Vzdělávací materiál č.5 Účesová tvorba starověkého Řecka Autor PhDr. Alena Švepešová Tematická oblast Tvorba účesu Anotace Vzdělávací materiál je určen pro výklad učiva pro obory Kadeřník – kadeřnice .Historie účesové tvorby Ročník 3.ročník Datum tvorby Září 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 ÚČESOVÁ TVORBA STAROVĚKÉHO ŘECKA
ZPRACOVAL PhDr.. Alena Švepešová Použitá literatura: Želmira Živná, Šaty dělají člověka,Albatros,1976

3 Charakteristika V antickém Řecku je poprvé v dějinách lidské tělo pokládáno za jakési zrcadlo dokonalosti živého organismu v přírodě. U lidského těla a s ním i u oděvu, ÚČESU hledá: řád, uspořádání, proporce, symetrie a vhodnost. Proporce jsou harmonicky vyvážené.

4 Všeho s mírou V Řecku vzniklo heslo „všeho s mírou“. Přísně se dodržovalo. Nikdy nedocházelo k výstřelkům, které by narušily proporčnost a vyváženost

5 Antické účesy můžeme poznávat
z Homérových eposů, známe je i z různých soch a obrazů na vázách

6 Úprava vlasů Řekové a Řekyně o své vlasy náležitě pečovali
Bylo módní nosit vlasy dlouhé, a to bez rozdílu pohlaví Pouze otroci nosívali vlasy krátké či vyholené

7 Muži Muži nosívali v 6. století vlasy spletené v copánky, v 5. století si je přistřihovali

8 http://www. google. hu/imgres

9 http://www. google. hu/imgres

10 http://www. google. hu/imgres

11 Ženy Byly módní vlasy zkadeřené
volně spuštěné a sčesané do čela (v oblibě bylo nízké čelo) nebo vlasy stočené v uzel či upravené do pletenců Účesy se stejně jako dnes zdobily stužkami a čelenkami, ale také síťkami, čepcem či zcela jednoduše vínkem z květů.

12 http://historika. fabulator

13

14 http://www. google. hu/imgres

15 http://www. google. hu/imgres

16 Úprava vlasů Vlasy byly mírně zvlněné, uprostřed rozdělené pěšinkou, obloukem zakrývají spánky a na šíji mají utvořený uzel, který bylo možno vyčesat na temeno

17 Přirozená krása znamenala omezení líčení očí a rtů.
Oči a rty si zdobily pouze prostitutky a otrokyně

18 Oděv

19 Oděv Řád s účesem a dokonalost účesu je součástí oděvu
Univerzálním oděvem pro muže a ženy se stal již v homérské době chitón. Skládal se ze dvou stejně velkých pravoúhlých kusů látky, jež se spojovaly jehlicemi nebo sponami na rameni, pažích a bocích, popřípadě se po stranách sešívaly, nesešité zůstávaly jen otvory pro hlavu a ruce. Šíře látky, potřebné na chitón, se pohybovala kolem čtyř metrů.

20 Chitónhttp://www.crg.cz/sekce/historie/referaty/starovek/recko/oblekani.htm 12.9.2013

21 http://www. google. hu/imgres

22

23 Chitón Nosil se na doma, na spaní, při práci, v boji, na veřejnosti i na slavnostech. Podle funkce, pohlaví či movitosti majitele se lišil použitým materiálem, velikostí, tj. bohatostí nařasení, délkou, barvou, zdobením a samozřejmě nákladností.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google