Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název materiálu Vzdělávací materiál č.6 Účesová tvorba SLOHU ROMÁNSKÉHO A GOTICKÉHO Autor PhDr. Alena Švepešová Tematická oblast Tvorba účesu Anotace Vzdělávací materiál je určen pro výklad učiva pro obory Kadeřník – kadeřnice .Historie účesové tvorby Ročník 3.ročník Datum tvorby Září 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 ÚČESOVÁ TVORBA SLOHU ROMÁNSKÉHO A GOTICKÉHO
Zpracovala : PhDr. Alena Švepešová Použitá literatura:1979,Žermíra Živná, Šaty dělají člověka,Albatros,1976 Technologie III.,L.Polívka a kol.,Informatorium 2003 Zdroj:

3 Charakteristika období
OBDOBÍ 10. – 12. STOLETÍ STŘEDOVĚK OD ZÁNIKU ZÁPADOŘÍMSKÉ ŘÍŠE 476.n.l. Až po zámořské objevy Vše ovlivněno novým náboženstvím a církví Žena zavinila, že lidé byli vyhnáni z ráje, MUSÍ SE ZAHALIT

4 Zdroj: http://www. google. cz/imgres
Zdroj: &page=1&start=0&ndsp=27&ved=0CFkQrQMwAQ

5 Románská móda Románská móda znamenala převrat v dějinách odívání, začal se totiž výrazně lišit oděv mužský od oděvu ženského. Ženský oděv měl mnoho vrstev, úplně zakrýval postavu (takto se oblékaly pouze ženy z vysoké společnosti). Zdroj:roj:

6 http://www. google. cz/imgres
saL7AbbxYCADQ&zoom=1&iact=rc&dur=594&page=1&start=0&ndsp=27&ved=0CGIQrQMwBA

7 ŽENY Svobodné dívky nosily vlasy rozpuštěné
Vdané ženy podle vlivu křesťanství si vlasy sčesávaly pod čepec, šátek, závoj, roušky

8 Zdroj:http://www.svetucesu.com/Article/HairHistory1.aspx 4.9.2013

9 Zdroj:http://adnija.blog.cz/0609/historicke-slohy 4.9.2013

10 Zdroj:http://historie-mody.wz.cz/galhistoriemody.html 4.9.2013

11 Nosili převážně krátké vlasy
MUŽI Nosili převážně krátké vlasy Znakem křesťana byl plnovous – vousy – znamení síly a moci

12 http://www. google. cz/imgres. imgurl=http://files. stredoveky-jarmark

13 Gotika Typické pro gotickou módu byl střih. Velkou roli také hrála ženská postava - "žena má být štíhlá a vysoká jako gotická věž" - tento dobový výrok jasně charakterizuje tvar ženské postavy, který musí splňovat určitý ideál Vše je ve tvaru sepjatých rukou a směřuje k bohu

14 Barvy nejmódnější je žlutá – barva panská

15 MUŽI oděv je košilovitá suknice ke kolenům (někdy zezadu svázaná stuhami a vpředu sepnutá knoflíky) a úzké přiléhavé nohavice punčochového tvaru vrchní oděv je tvořen kabátcem (ve 14. stol. se zkrátil tak,že sahal jen po pás)

16 Úprava vlasů - muži Dlouhé pečlivě nakadeřené vlasy spadající na ramena Zženštilost mužské středověké módy Muži nosili hladce vyholené tváře, dlouhé, pečlivě nakadeřené vlasy, k jejich úpravě používali horká želízka.

17 ŽENA vdané ženy mají vlasy zakrývané rouškou z jemného plátna nebo špičatou čepicí svobodné ženy chodí prostovlasé nebo nosí vínek – pentlík (věneček z květin, papírových a voskových imitací), vlasy spadaly v kučerách až na ramena

18

19 Zdroj:http://www. google. cz/imgres. imgurl=http://historie-mody. wz
Zdroj: FEhnNRKk043lauhI=&docid=ieXdQuMLbnTY2M&hl=cs&sa=X&ei=xKv3UpPtC-PC7AaxjIEQ&ved=0CDMQ9QEwAQ&dur=125

20 Vrcholná gotika


Stáhnout ppt "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google