Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní politické organizace a seskupení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní politické organizace a seskupení"— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní politické organizace a seskupení

2 OSN – Organizace spojených národů
OSN je nejvýznamnější mezinárodní organizací se sídlem v New Yorku. K založení došlo v roce 1945 v San Francisku a jejími členy jsou téměř všechny nezávislé státy (v roce 2006 je jich 192). Základním dokumentem je CHARTA – zajištěni světového míru, spolupráce při řešení politických, sociálních a ekonomických problémů. Orgány OSN: VALNÉ SHROMÁŽĎĚNÍ je nejvyšším orgánem, členy jsou všechny státy, usnesení mají doporučující charakter RADA BEZPEČNOST je výkonným orgánem, 15 členů (5 stálých – USA, Rusko, Velká Británie, Francie, Čína + 10 nestálých volených na 2 roky) SEKRETARIÁT jehož nejvyšším správním úředníkem je GENERÁLNÍ TAJEMNÍK (od roku 2007 je jim Pan Ki-mun z Jižní Koreje) Další organizace, výbory a komise při OSN: Mezinárodní soudní dvůr v Haagu Mezinárodní měnový fond (IMF) Organizace pro výchovu, vědu a osvětu (UNESCO) Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) Světová zdravotnická organizace (WHO) a další Oficiální stránky OSN (EN) Informační centrum OSN v Praze (CZ)

3 NATO – Severoatlantická aliance
Vojensko-politické seskupení států evropských a severoamerických států, vzniklá v roce 1949 (ČR vstoupila v roce 12. března 1999). Nejvyšším řídícím orgánem je RADA NATO. Vojenské velení i generální tajemník (v současnosti jeJaap de Hoop Scheffer ) a celá organizace NATO má sídlo v Bruselu. Oficiální stránky NATO Stránky o NATO (CZ)

4 Další mezinárodní politické organizace a seskupení
název vznik sídlo členů OSN 1945 New York (Wien, Geneve) 192 CE 1949 Strasbourg 40 OBSE 1973 Kodaň, Praha 54 NATO Brusel 26 LAS Tunis 21 SNS 1991 Minsk 12 Commonwealth 1931 53 CPLP 1996 8

5 Samostatná práce Zjistěte plný i anglický název OSN a její symboly.
Které státy patří mezi stálé členy Rady bezpečnosti a kteří další členové sem v současnosti patří? V rámci OSN působí ještě další organizace, mimo jiné UNESCO, UNICEF, FAO, WHO. Co se skrývá za zkratkami a jaké mají poslání? Jaký je vztah ČR k NATO a OSN? Jak se jmenuje současný generální tajemník NATO a OSN?


Stáhnout ppt "Mezinárodní politické organizace a seskupení"

Podobné prezentace


Reklamy Google