Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kresba šrafem – modelování plošných tvarů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kresba šrafem – modelování plošných tvarů"— Transkript prezentace:

1 Kresba šrafem – modelování plošných tvarů
Mgr. Petr Švarc, gymnázium Rumburk Metoda, která upřednostňuje „malířský“ způsob kresby. Velmi dobře ji zvládnou mladší i starší žáci s rozdílnou úrovní kreslířských dovedností. Výsledek často předčí očekávání i u velmi náročných tvarů. Při srovnání kreseb téhož modelu zjistíme, že se žáci od vzoru výrazně neodchylují. Jako předloha byly použity fotografie zvířat. Kresba šrafem je velmi vhodná i pro nácvik malířských technik, zejména při použití pastelů a barevných kříd.

2 Namísto obvyklého přístupu, při kterém se tvar obrazce definuje obrysovou
linií a následně se zpracovává jeho vnitřní plocha (na způsob dětské omalovánky) je postup při kresbě šrafem opačný. Pomocí slabě výrazného šrafování se modeluje plošný tvar zobrazovaného objektu. (vymezí se jakoby „hřiště“, v jehož hranicích se kreslíř bude pohybovat.) Stínování ke zvýraznění trojrozměrnosti se provádí postupně od největších „globálních“ stínů ke stínům „lokálním“. Jako poslední přichází na řadu lineární definice tvaru. Není však nutností a je třeba zvážit její použití. Pokud je plocha objektu dobře prokreslená, jsou hranice tvaru zřetelné a obrysovou linii je možné použít jen v místech, kde má plocha objektu přibližně stejnou světelnou intenzitu jako pozadí. Obrysová linie musí být provedena citlivě tenkou, ostrou stopou.

3 Eliška Drahotová (15 let)

4 Veronika Mertlová (15 let)

5 Kateřina Králová (15 let)

6 Zuzana Vlasáková (15 let)
Lenka Dudková (17 let) Dagmar Hejlová (16 let) Eva Nguyenová (15 let)

7 Anežka Drahotová (15 let)

8 Šárka Strachoňová (15 let)
Kateřina Faloutová (13 let)

9 Jan Mayer (17 let)

10 Kristýna Kacafírková (13 let)

11 Petra Košumberská (16 let)
Duong Thi Oanh (13 let)

12 Roman Richter (16 let)

13 Dana Havléčková (13 let)

14 Do Tan Phat (16 let)

15 Petra Bogdalová (13 let)

16 Lenka Andršová (14 let) Fabián Strecker (15 let)

17

18

19

20 Nakreslili studenti Gymnázia Rumburk
Eliška Drahotová, kvarta A Lenka Andršová, kvarta A František Mejstřík, sexta A Fabián Strecker, tercie A Anežka Drahotová, kvarta A Roman Richter, I.C Zuzana Vlasáková, kvarta A Petra Košumberská, I.D Jan Mayer Dana Havlíčková, sekunda A Petra Bogdalová, sekunda A Dagmar Hejlová, I.D Andrea Hýblová, sekunda A Kateřina Králová, kvarta A Kateřina Faloutová, sekunda A Nakreslili studenti Gymnázia Rumburk


Stáhnout ppt "Kresba šrafem – modelování plošných tvarů"

Podobné prezentace


Reklamy Google