Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODA & ENERGIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODA & ENERGIE."— Transkript prezentace:

1 VODA & ENERGIE

2 Vodní doprava Vodní doprava je druh dopravy, který je zajišťován plavbou po vodních tocích (zejména řekách), umělých i přírodních jezerech, mořích, oceánech i umělých plavebních kanálech a průplavech, a to na vodní hladině nebo pod hladinou.

3 Čluny - rybářské, veslovací
Člun je plavidlo menší než většina lodí, obvykle se speciálním určením. Je to obtížně definovatelná podtřída lodí, většina odborníků se shoduje na zásadním rozdílu - člun nemá podpalubí, jen jedinou palubu.

4 Plachetnice Plachetnice je loď, která je poháněna silou větru.
Je vybavena plachtami, připevněnými na stěžních a ráhnech. Plachetnice se staly možná prvními dopravními prostředky, které využívaly k pohybu jinou sílu, než sílu lidských svalů.

5 Dopravní lodě V lodní přepravě je obvyklé lepší třídu označovat třída A a horší třídu třída B. Termín lodní třída má však více významů. Kromě cestovní třídy označuje též konstrukční typ lodi, v evropských bezpečnostních normách. Osobní lodě se třídí podle toho jak daleko se mohou od pobřeží pohybovat ( A, B, C, D).

6 Obchodní lodě Obchodní loď je loď sloužící k přepravě nákladu, v některých případech i k omezené přepravě osob. Během válek obchodní lodě obvykle pomáhají námořnictvům svých zemí a často dopravují vojáky a válečný materiál

7 Vojenské lodě Vojenské loď je speciální loď, která je určena k provádění bojových operací. Může být určena pro přímé provádění bojových operací na moři, pro pobřeží ochranu z moře.

8 Letadlové lodě Letadlová loď je typ velké válečné lodě určené primárně pro provoz bojových letadel a vrtulníků. Zajišťuje start i přistání letadel a slouží jako plovoucí letecká základna. První letadlové lodě se objevily během první světové války. Za druhé světové války převzaly od bitevních lodí pozici dominantní síly na moři.

9 Luxusní lodě Představujeme vám lodě pro šetrné boháče. Jsou to jachty inspirovány nekonečnem a dálkami, které moře nabízí.

10 Text, informační hodnota: Jaroslav Matoušek – 12 let
Animace, úprava textu: Jakub Vašina – 11 let Vedoucí skupiny, text: Erik Chytil – 11 let Třída 6. B ZŠ a MŠ Tasovice Jihomoravský kraj © 2014


Stáhnout ppt "VODA & ENERGIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google