Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhMluvnice TémaFrazeologie Označení DUMU VY_32_INOVACE_30 Jméno autoraMgr. Marcela Rašková Datum vytvoření4. září 2013 AnotaceVýklad doplněný úkoly

2 Frazeologie frazémy – ustálená víceslovná pojmenování, která mají jako celek jiný význam než jednotlivá slova chytit za srdce házet flintu do žita

3 Druhy frazémů: – Rčení – je produktem lidové fantazie, Stává se částí věty, ale na rozdíl od pořekadla lze časovat (házet perly sviním) smyslem je pobavit, oživit vyjádření – pořekadla – průpovídky (my o vlku a vlk za humny) stává se částí věty, nelze časovat – přísloví – průpovídky s mravním naučením Je jím celá věta smyslem je poučit, pokárat, varovat – pranostiky – zkušenosti o přírodních jevech

4 Odlište rčení od pořekadel. Naděje umírá poslední. Chyba lávky. Prokázat někomu medvědí službu. Udělat kozla zahradníkem. Já nic, já muzikant. Utáhl tě na vařený nudli.

5 R Naděje umírá poslední. Prokázat někomu medvědí službu. Udělat kozla zahradníkem. Utáhl tě na vařený nudli. P Chyba lávky. Já nic, já muzikant.

6 Která přísloví vyjadřují následující skutečnosti? Když se budeš pravidelně připravovat, při zkoušení nebudeš mít problémy. Když se někdo něčím zabývá, on sám a jeho bližní to nemají k dispozici. Říká, co si myslí. Věci, které tě dnes nebaví, se ti v budoucnu mohou hodit.

7 Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Kovářova kobyla chodí bosa. Co na srdci, to na jazyku. Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.

8 Vyberte přísloví, které není podobné ostatním ze skupiny: Čert nikdy nespí. Opatrnosti nikdy nezbývá. Pozdě bycha honit. Podej čertu prst a hned chce celou ruku. Dvakrát měř a jednou řež. Štěstí přeje připraveným.

9 Čert nikdy nespí. Opatrnosti nikdy nezbývá. Pozdě bycha honit. Podej čertu prst a hned chce celou ruku. Dvakrát měř a jednou řež. Štěstí přeje připraveným.

10 Jaké pranostiky se vztahují k následujícím jménům? Hromnice Lucie Anna Řehoř Jiří Jakub Kateřina Ondřej Tereza

11 Hromnice Lucie Anna Řehoř Jiří Jakub - Kolik mračen na Jakuba, tolik v zimě sněhu. Jakub bez deště - tuhá zima. Pakli na Jakuba slunce svítí, pak má krutá zima býti. Kateřina - Hrozí-li Kateřina sněhem, přinese jej Ondřej. Přišla svatá Kateřina, nevzdaluj se od komína. Ondřej - Na svatého Ondřeje ještě se zem ohřeje. Svatý Ondřej dělá led a svatý Jiří jej láme. Sníh svatého Ondřeje žitu velmi prospěje. Tereza - Den svaté Terezičky nebývá bez vlažičky. Po svaté Tereze mráz po střechách leze.

12 A na závěr práce s frazeologií v románu Saturnin Z. Jirotky: "Je nutno důrazně varovat před tím, aby byla pořekadla chápána doslovně. Doslova vzato, je vám vrabec v hrsti stejně málo platný jako hlub na střeše. S vrabcem v hrsti nelze nic rozumného podniknout. Také si nesmíte představovat, že každá liška chválí svůj ocas. Ptal jsem se na to fořta v Tulešicích a on to rozhodně popřel. Ten ocas chválí kožešník, který vám tu lišku prodává. Přísloví, sytý hladovému nevěří je míněno tak, že ten sytý nevěří hladovému, že by měl takový hlad. Není důvodu, proč by mu nevěřil, že musí v České Třebové přesedat, nebo že dotýkati se drátů i na zem spadlých je životu nebezpečno. To mu uvěří docela jistě a nebude se drátů dotýkat. Jinak by dokázal platnost rčení, že komu není rady, tomu není pomoci.„ (1)

13 ZDROJE: (1) JIROTKA, Z. Saturnin. Praha: Československý spisovatel, 1970. s. 122


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google