Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých si žáci mohou ověřit své znalosti. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr. Zuzana Lindovská Jazyk: český Očekávaný výstup: Dorozumívá se kultivovaně, výstižně, jazykovými prostředky vhodnými pro danou komunikační situaci. Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : šestý ročník základní školy

2 Přísloví, rčení a pranostika

3 Přísloví je krátký výrok, který obsahuje ponaučení
předává se ústně z generace na generaci pro lepší zapamatování se šíří ve formě dvojverší např: „Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá.“

4 Rčení je krátký výrok, který vyjadřuje určitou životní zkušenost
předává se ústně z generace na generaci např: „ Ráno, moudřejší večera.“

5 Podle následujících zpráv zkus poznat přísloví nebo rčení:
Večírková královna Paris Hiltonová (27) si jen pár dní po rozchodu se svým snoubencem, rockerem Good Charlotte Benjim Maddenem (29), uvědomila, že udělala fatální chybu. Až se zpožděním jí došlo, že tak chápajícího partnera, který ji měl rád navzdory všem jejím skandálům, už by nemusela najít. Severočeská cizinecká policie v úterý při kontrole v obci Bořislav na Teplicku zadržela občana Kazachstánu, kterého Interpol hledal kvůli dvojnásobné vraždě v jeho vlasti. Muž je nyní ve vazbě. Na každého jednou dojde! Dvakrát měř, jednou řež! Pes vytočil telefonní číslo a vyvolal policejní zásah. Zachránil tak život člověka! Pes, nejlepší přítel člověka!

6 Darovanému koni na zuby nehleď!
Chtěli byste mít kouzelné Vánoce s příjemným pocitem, že dárek, který jste vybrali pro své blízké, byl ten správný? Darovanému koni na zuby nehleď! Jeli byste studovat do zahraničí? „Zahraničí mě neláká, maximálně bych zkusil nějaké studium jazyků, třeba na měsíc. Strojírenské a počítačové firmy mají nedostatek vzdělaných odborníků, proto si začaly chodit pro studenty už na vysoké školy. Studenti díky tomu mají přístup ke špičkovým technologiím Všude dobře, doma nejlíp! Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají!

7 Pranostika je krátký výrok, který vyjadřuje určitou životní zkušenost s počasím a úrodou předává se ústně z generace na generaci např: „Svatá Anna, chladna z rána.“

8 Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá.
K následujícím pranostikám zkus správně přiřadit měsíc v roce: …bílý, pole sílí. Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. …za kamna vlezem. Na Hromnice o hodinu více. Medardova kápě – 40 dní kape. …ještě tam budem. Na svatého Jiří, vylézají hadi a štíři. Svatý Matěj ledy láme, nemá-li je nadělá je.

9 Rčení Pranostika Přísloví
Napiš ke každému útvaru 3 příklady do sešitu.

10 Blázen dává, blázen kdož nebéře. Ani kuře nerado darmo kutí a hrabe.
Co jest šeptem, to jest s čertem. Člověk myslí, Pán Bůh obmyslí. Jablko nerádo daleko od jabloně padá. Lepší vrabec v rukou, nežli orel v povětří. Neštěstí ne po horách, než pod lidech se tluče. Vlka míní a vlk za humny. Snadno hůl najíti, kdo chce psa bíti. Zkus přeložit stará přísloví do současnosti a vysvětlit je: Čítanka 8, vyd. PRODOS, s. 37.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých."

Podobné prezentace


Reklamy Google