Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a."— Transkript prezentace:

1 Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Téma:Slovesný rod Jméno autora:Kateřina Halaštová Vytvořeno dne:23.5. 2013 Metodický popis – anotace:Opakuje znalosti o slovesném rodu, prezentace obsahuje i cvičení kontrolující rozumění učivu. SLOVESNÝ ROD

2 Rozlišujeme dvojí slovesný rod: 1)Aktivum = rod činný 2)Pasivum = rod trpný SLOVESNÝ ROD

3 Podmět je původcem děje Učitel zkouší žáka. Lékárník otevírá v sedm hodin. AKTIVUM

4 Podmět není původcem děje Žák je zkoušen učitelem. Lékárna se otevírá v sedm hodin. PASIVUM

5 Vyjadřuje se: a)Opisným tvarem trpným (tj. tvarem složeným z příčestí trpného a slovesa být), např. byl vyzkoušen, je rozhodnuto, bude vyvolána b)Zvratnou podobou slovesa, např. lékárna se otevírá v sedm hodin V běžné řeči je upřednostňována zvratná forma pasiva, opisný tvar pasiva inklinuje ke knižnosti PASIVUM

6 Vytvořit příčestí trpné od sloves: bít, zpívat, zajmout, přeložit, konat, péct, změnit, zapůjčit, rozhodnout, zdvojnásobit, podávat, zamilovat se, pustit, vyprat CVIČENÍ 1:

7 U sloves určit slovesný rod: Najedli jsme se v dobrém hotelu. O výsledku bude rozhodnuto v následujících dnech. V naší škole se začíná v osm hodin. Potvrzení se vydávají v sekretariátu školy. Těším se na nové představení divadelního kroužku. V tomto roce byl prezidentem ČR zvolen Miloš Zeman. Na turistickém kurzu se vstávalo časně. Na konci prázdnin se nakupují potřeby do školy. Směje se mi do očí. Staré hrnce se špatně čistí. Téma bylo inspirované samotnými studenty. CVIČENÍ 2:

8 Zkusit vystihnout rozdíl mezi tvarem zvratného pasiva a tvarem opisného pasiva: Škola je otevřena od sedmi hodin. Škola se otevírá od sedmi hodin. Každodenním otevíráním se madlo poškozuje. Madlo bylo poškozeno každodenním používáním. Na konci čtvrtletí se platí členský příspěvek. Na konci čtvrtletí byl zaplacen členský příspěvek. CVIČENÍ 3:

9 Vytvořit věty s pasivem zvratným a pasivem opisným: hrát představení doručit dopis stavět hřiště sečíst výsledky číst knihu CVIČENÍ 4:

10  MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus, 2009.  KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2002.  BEZPALOVÁ, Vladimíra; MÁLKOVÁ, Jitka; MARTINEC, Ivo; JEŽKOVÁ, Jaroslava; PAŠKOVÁ, Martina; VAŇKOVÁ, Jana; ZIMOVÁ, Ludmila: Mluvnice, komunikace a sloh – cvičebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus, 2011.  HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, 1996. POUŽITÁ LITERATURA


Stáhnout ppt "Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a."

Podobné prezentace


Reklamy Google