Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudba Ernesto Cortazar ‘Bertha’ ‘Scent Of A Lifetime’

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudba Ernesto Cortazar ‘Bertha’ ‘Scent Of A Lifetime’"— Transkript prezentace:

1

2 Hudba Ernesto Cortazar ‘Bertha’ ‘Scent Of A Lifetime’

3

4 Beaune, malé město s neobyčejnou pověstí, je skutečným centrem vinařského průmyslu v Burgundsku. Toto městečko, ležící uprostřed nejlepších vinic na světě, je skvělým místem, kde můžete ochutnat rozmanité druhy vín zdejšího regionu. Zároveň je domovem jedné z nejslavnějších památek, kterou je hospic Hôtel-Dieu.

5 Zvnějšku působí tato nejproslulejší budova v Beaune velmi prostým dojmem. Jakmile však vstoupíte dovnitř na nádvoří s dřevěnými arkádami, s kopulemi a věžičkami a barevnými glazovanými střešními taškami, spatříte ji v celé její nádheře.

6 Tato budova byla založena Nicolasem Rolinem, kancléřem burgundských vévodů, a jeho manželkou Guigonou de Salins v roce 1443 ( po skončení Stoleté války ) pro občany postižené válkou, jako špitál.

7 O pacienty se staraly řádové sestry v Grande Salle des Malades (Hlavním sále nemocných).

8 Podél jeho stěn stojí řady dřevěných postelí s nebesy, na každé z těchto postelí leželi dva lidé a z každé pak bylo vidět na ohromný oltář na konci sálu.

9 Nad nimi je nádherná hrázděná střecha s vyřezávanou a malovanou valenou klenbou.

10 Příchozí dostali čisté oblečení, postel a jako lék na dobrou náladu byl hospic vyveden ve veselých barvách. To vše zadarmo.

11 Později zde byli hospitalizováni i lidé bohatí, ti si však na rozdíl od chudáků museli svůj pobyt platit. Platilo se v té době čímkoli, ale velmi často i kvalitními vinicemi. Platilo se v té době čímkoli, ale velmi často i kvalitními vinicemi.

12 V té době si hospic vybudoval vlastní vinici a z ní těží dodnes.

13

14 Jako nejdůležitější medicína se tady podávalo víno. Už tehdy se vědělo o jeho léčivých účincích.

15 Nemocní, kteří nebyli schopni vstát z postele, absolvovali bohoslužbu přímo na své posteli natočeni k oltáři v místnosti.

16 V hlavním sále chudých najdete po obou stranách místnosti dvaadvacet postelí seřazených za sebou jako ve vlaku, všechny mají červené závěsy i deky. Zřejmě si tehdy ještě mysleli, že červená uklidňuje. Zřejmě si tehdy ještě mysleli, že červená uklidňuje.

17 Soukromí zajišťovala pacientům jedině plenta, kterou si mohli zatáhnout, aby k nim nebylo vidět.

18

19 K ostatním, pro veřejnost otevřeným místnostem, patří prádelna a lékárna, nicméně nejlepší místností ze všech je kuchyně s ohromným krbem, prastarým rožněm a měděným nádobím.

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29 Nachází se zde mnoho nádherných tapiserií a obrazů.

30

31

32

33

34

35

36

37 V podzemí města najdete nekonečné sklepy plné sudů s vínem.

38 Každý třetí týden v listopadu se na nádvoří tohoto středověkého hospice koná aukce vín, která pocházejí z šedesáti hektarů těchto vinic, jež dnes částečně patří hospici a částečně také okolním nemocnicím. Ceny vydražených vín určují sazby pro celý letošní ročník a účastní se jich i slavné osobnosti. Není bez zajímavosti, že na dva tisíce láhví koupil v loňském roce například známý herec Jean Reno.

39

40

41


Stáhnout ppt "Hudba Ernesto Cortazar ‘Bertha’ ‘Scent Of A Lifetime’"

Podobné prezentace


Reklamy Google