Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český jazyk (sloh) – 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český jazyk (sloh) – 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Český jazyk (sloh) – 8. ročník
POPIS DOMU - BUDOVY Český jazyk (sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

2 Přečti si článek a vymysli vhodný nadpis:
Lidé stavějí domy, aby měli kde bydlet. Tam, kde je hodně kamene, stavějí z kamene, kde jsou lesy, stavějí ze dřeva, kde není dřevo ani kámen, stavějí z hlíny. U nás se k stavbě domů používají především pálené cihly, tvárnice a panely. Vedle rodinných domů a obytných činžáků se stavějí také školy, banky, nemocnice… Vysokým věžákům, které se tyčí málem až do mraků, říkáme mrakodrapy. Staré domy, které dosloužily, se obvykle zboří, ale krásné starobylé hrady, zámky, kostely se opravují, aby je lidé mohli obdivovat i za sto nebo tisíc let. Co to jsou mrakodrapy? Jaké typy domů máme u nás? Proč lidé některé domy opravují? V jakém domě bydlíš ty?

3 PAMATUJ SI! Popis začínáme celkovým pohledem na budovu, teprve pak popisujeme jednotlivosti ( okna, střechu, dveře, plot, komín…) Dodržujeme zvolený postup: např. shora dolů, zleva doprava a naopak, od středu k obvodu, …. Čím se liší stavby na obrázcích. Říkej, jaké jsou:

4 Říkej, jaké jsou domy na obrázcích?
2 1 3 4 5 6 7 8 Říkej, jaké jsou domy na obrázcích?

5 Při popisu nás zajímá, jak dům vypadá, ale také jak na nás působí, kde se nachází, co je v jeho okolí, jak je zařízený. Kde se nachází tento dům? V těsné blízkosti lesa. Jaká má okna? dřevěná, čtvercová Jakou má střechu? zkosenou, červenou, se střešními okny Co bys ještě o domě řekl(a)? udržovaný, se žlutou fasádou, s garáží, s plotem, ……………….

6 1 2 3 5 Jaká mohou být okna? 4

7 A jaká může být střecha domu?

8 Utvoř přídavná jména: Plot ze dřeva je …………………………… dřevěný. Záhon s květinami je……………………..květinový. Okna z plastu jsou …………………………plastová. Dům z panelů je ………………………………panelový. Okna ve střeše jsou……………………………střešní. Okapy z mědi jsou ………………… měděné Střecha z došků je …………………………došková. Místnost v podkroví je……………………….podkrovní.

9 Znáš tato rčení? Host do domu, bůh do domu. Má byt jako klícku. Pálí ho dobré bydlo. Doma Každý je doma tam, kde bydlí, kde má své místo u stolu, kde má svou postel a svou židli. Doma jsou všichni pospolu. Co máš doma nejraději?

10  Práce do sešitu: namaluj obrázek domu, ve kterém bys rád(a) bydlel(a) a zkus tento dům popsat.
Jak se ti to podařilo?

11 Prameny: obrázky Klipart Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ , Fraus 2003 J. Žáček – Žáčkova encyklopedie pro žáčky , Albatros 2002


Stáhnout ppt "Český jazyk (sloh) – 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google