Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T2 tuto výukovou prezentaci : D v e ř e

2 4.4 Výroba dřevěných dveří
Dveře jsou konstrukce, které uzavírají průchodní (komunikační) otvor. Skládají se z pohyblivého křídla a pevné nosné nebo vodící konstrukce. Slouží k přístupu do budovy, jednotlivých místností a k jejich uzavření. Kromě toho musejí zajišťovat bezpečí, izolaci a ochranu před povětrnostními vlivy. Jsou součástí celkového vzhledu budovy či místnosti, proto jim musejí být přizpůsobeny.

3 4.4.1 Vývoj dveří Vývoj dveří úzce souvisí s vývojem historických slohů ve stavebnictví. Vývojově nejstarší jsou dveře dřevěné. Dnes se dveře vyrábějí i z dalších materiálů-plastů, kovu, skla. Dřevěné dveře jsou jednou z nejstarších stavebních konstrukcí. Nejstarší dveřní křídla byla konstruována z hrubě tesaných desek sesazovaných k sobě na tupou spáru a spojovaných příčnými svlaky, které byly do desek zapuštěné nebo jen přibité. Zárubně byly kamenné. Dveře byly zavěšeny pomocí vrchních dlouhých nebo krátkých závěsů, přibitých na dveře ozdobnými hřeby, které byly zároveň zdobícím prvkem dveří. Do zárubně se závěsy zasekávaly. Uzavírání dveří bylo řešeno závorou. Dveře s požadavkem na zvlášť vysokou pevnost se vyráběly z tesaných hranolů místo desek. Uvedený typ deskových dveří se udržel v chudých a vesnických domech až do konce 19. století. Hlavní vývoj zaznamenaly dveře paláců, kostelů a klášterů. V období románském a gotickém (10. až 14. století) byla dveřní křídla stále z desek spojovaných svlaky. Vstupní venkovní dveře se však pobíjely plechem a zdobily kovanými ozdobami. V období pozdní gotiky se již začaly vyrábět rámové konstrukce. V renesanci (I5. až 16, století) se konstruovala dveřní křídla rámová s deskovými výplněmi z masivního dřeva (ze spárovek). Výplně i dveřní rámy byly bohatě zdobeny řezbou ozdobných motivů.

4 Vývoj dveří Později se výplně zhotovovaly také z prkének, které se skládaly do vzorů. Rámové dveře s masivními a prkénkovými výplněmi se vyráběly až do 19. století, do zavedení výroby překližek, které nahradily deskové výplně. Prkénkové výplně se používají do současné doby. Ve 20. století vznikly dveře hladké, tvořené rámem oplášťovaným překližkou a s vnitřní výplní z dřevěného roštu, později z voštinových desek. Ve druhé polovině dvacátého století se začaly vyrábět rámové dveře z konstrukčních desek - z tlustých překližek (celobukové překližky Multiplex), z laťovek a také tvarově lisované dveře z aglomerovaných materiálů, které vzhledem připomínají rámovou konstrukci s výplní. Dřevěné zárubně se u vnitřních dveří začaly používat již v období renesance. Od poloviny 20. století se začaly vyrábět také zárubně kovové a z konstrukčních desek.

5 4.4.2 Části dveří Dveře se skládají z těchto hlavních částí :
Křidlo : pohyblivá část, která plní hlavní funkci dveří (uzavírání a otevírání komunikačního otvoru). Zárubeň : část dveří pevně spojená s konstrukcí stavby. Slouží k přesnému ohraničení dveřního otvoru a k jištění dosedání křídla. Skládá se ze dvou svislých vlysů (stojek), horního vodorovného vlysu (nadpraží) a dolního vodorovného vlysu (spojky). Práh : zajišťuje dosedání křídla v dolní části. Krycí lišty : překrývají spáry mezi dřevěnou zárubní a omítkou. Klapačka : lišta, která překrývá spáru ve styku křídel dvoukřídlových dveří. Kování : zajišťuje otevírání a zavírání křídla Dělí se na konstrukční (závěsy, zámky) vrchní (kliky, štítky, atd.). Okopné plechy : používají se u venkovních vchodových dveří k zabránění poškození dolní části dveří při častém procházení. Světlík, nadsvětlík : pevně zasklené části pro osvětleni zádveří vchodu do budovy, jsou-li dveřní křídla plná, bez zasklené části. Světlík je boční část vedle vchodových dveří, nadsvětlík je nad vchodovými dveřmi.

6 4.4.3 Hlavní funkce dveří, požadavky na dveře
Prvořadou funkcí dveří je otevírání a uzavírání průchodních otvorů. Z této funkce vyplývají další požadavky na: velikost dveří, způsob otevírání, tepelnou a zvukovou izolaci, požární odolnost, bezpečnost proti nežádoucímu otevření, tvary a členění dveřních křídel.

7 Hlavní funkce dveří, požadavky na dveře
1. Velikostí dveří : jsou ovlivněny průměrným množstvím lidí, kteří jimi procházejí a velikostí dopravovaných předmětů. Šířka : nejmenší šířka dveří a zároveň základní šířka průchodního otvoru pro jednoho člověka je 600 mm. Tyto dveře se používají v bytových stavbách do koupelen, záchodů, spíží. Bytové dveře jsou široké mm ( musí umožnit stěhování nábytku). Dveře do školních učeben jsou široké 900 mm. Dvoukřídlové dveře mají šířku nejméně 1200 mm (dva průchodní proudy). Výška : běžné vnitřní dveře v bytových stavbách mají výšku 1970 mm. Vchodové dveře a vnitřní dveře v občanských stavbách jsou vysoké 2100 mm, dveře v průmyslových stavbách apod a 2480 mm 2. Způsob otevíráni : pro požadavek na způsob otevírání dveří je rozhodující, jak často se dveřmi prochází, zda je dostatek místa pro otevření křídla, jaké jsou požadavky na bezpečnost proti vloupání, atd. Podle toho se volí dveře otočně otevíravé, kývavé, posuvné, shrnovací, atd. 3. Tepelná izolace : požaduje se v případě, že dveře oddělují prostory s různými teplotami (vytápěné a nevytápěné). Tepelná izolace závisí na konstrukci a tloušťce křidla, tepelně izolačních vlastnostech materiálů z nichž jsou dveře vyrobeny, spárách mezi křídlem a zárubní (těsnění dveří) a na rozdílu teplot v oddělených prostorech.

8 Hlavní funkce dveří, požadavky na dveře
4. Zvuková izolace : u běžných dveří je malá. Zvýšeni neprůzvučnosti lze dosáhnout přídavnou částí, která tlumí zvuk, například čalouněním dveří pěnovými materiály, anebo zvětšením tloušťky křídla s vložením izolační výplně a také vhodným těsněním. 5. Požární odolnost dveří : schopnost dveří odolávat po určitou dobu působení ohně. U vstupních dveří do bytu je požární odolnost 15 nebo 30 minut (podle stupně požárního nebezpečí). 6. Bezpečnost před nežádoucím otevřením : podle toho, o jaké dveře se jedná (vchodové, pokojové, atd.) se volí způsob uzavírání, zamykání a zajištění proti vloupání (bezpečnostní zámky, zajišťovací závory, nebo jen záskočka, alarm, napojeni na polici, atd.). 7. Tvary a členění křídel : Vnitřní dveře jsou obvykle jednoduché- hladké nebo rámové s výplní. Vchodové venkovní dveře mají bohatší členění a často bývají navrhovány individuálně. 8. Zvláštní požadavky na dveře : v praxi se někdy vyskytuji zvláštní požadavky vyžadující určitou úpravu dveří, například větrací otvory v dveřním křídle uzavírajícím spížní prostor bez jiné možnosti větrání, tapetované dveře pro co největší přizpůsobení vzhledu stěny, apod.

9 4.4.4 Rozdělení dveří Dveře lze rozdělit z několika různých hledisek:
1. Podle funkce: Venkovní (vchodové) dveře : uzavírají komunikační otvory v obvodových stěnách budov, chrání vnitřní prostory před klimatickými vlivy, nežádoucím vniknutím do objektu a esteticky dotvářejí vzhled stěny se vstupem do budovy. Vnitřní dveře vstupní bytové : uzavírají prostory bytových jednotek, oddělují je od prostorů s rozdílnou teplotou a zvyšují bezpečnost proti vloupání. Vnitřní dveře mezipokojové : uzavírají dveřní otvory uvnitř bytových jednotek a odděluji je, prosklené dveře umožňují prosvětlení sousedních vnitřních prostorů.

10 Rozdělení dveří 2. Podle způsobu otevírání:
Otočné dveře (otevíravé) : jsou pravé a levé, otáčejí se kolem svislé boční osy ven nebo dovnitř. Mohou být jedno nebo dvoukřídlové. Tento typ dveří je nejpoužívanější. Kývavé dveře : jsou určeny pro veřejné budovy s velkým provozem (například vchod do kuchyně v restauraci, oddělení části dlouhé chodby od vestibulu, apod.). Otáčejí se kolem svislé boční osy ven i dovnitř. Jsou obvykle dvoukřídlové. Z důvodu bezpečnosti procházení dveřním otvorem musejí být aspoň z 1/3 zasklené (aby při prudkém otevření nedošlo k úrazu osoby na druhé straně dveří). Posuvné dveře : slouží ke vstupu z úzkých komunikačních prostorů, kde by otevírání překáželo provozu (např. z chodby do výrobní haly), nebo k oddělení místností (po otevření se vytvoří ucelený velký prostor). Posouvají se rovnoběžně se stěnou, anebo do otvoru ve stěně. Skládací dveře : používají se pro příležitostné rozdělení vnitřního prostoru občanských staveb (například tanečního sálu, jídelny, apod.). Po uzavření tvoří příčku. Jsou z úzkých spojených křídel, která se při otevírání skládají na sebe bud' z jedné strany, nebo z obou stran. Shrnovací dveře : slouží k oddělení prostorů ve veřejných prostorách i v bytech (pokojové dveře, kde otevíravé křídlo zabírá příliš prostoru). Otevírají se shrnováním na jednu stranu. Turniketové (otáčecí) dveře : jsou určeny pro přímý vstup zvenčí do vytápěného prostoru, kde je poměrně velký provoz a stálým otevíráním by vznikaly značné tepelné ztráty (např. vstup do hotelové recepce, do banky, apod.). Mají několik spojených křídel (obvykle tři nebo čtyři), která se otáčejí kolem společné střední osy.

11 Rozdělení dveří 3. Podle konstrukce a způsobu výroby:
Hladké dveře : křídla jsou vyrobená z dveřovek. Hladká křídla mohou být plná nebo částečně zasklená. Tvarově lisované dveře : vyrábějí se z aglomerovaných materiálů (třískové hmoty nebo z DVD). Křídla jsou plná, vzhledem připomínají rámovou konstrukci s výplní. Rámové dveře s výplní : mají rám z masivního dřeva nebo konstrukčních desek překližovaných. Výplň může být z konstrukční desky, skla nebo prkének. Palubkové (prkénkové) dveře : jsou zpravidla vchodové vnější pro vstup do budovy. Skládají se z rámu, který je oplášťován prkénky. Skleněné dveře : jsou ze speciálního tvrzeného skla. Slouží zpravidla jako vchodové dveře do občanské nebo reprezentační budovy, jsou otočné nebo posuvné.

12 4.4.5 Materiály pro výrobu dveří
Řezivo a přířezy z jehličnatého dřeva, především SM/JD, pro venkovní použití BO/MD nebo listnatého DB. Používá se řezivo vysoké jakosti, vysušené na vlhkost 9 až 14 %, po sušení klimatizované. Z důvodu vysokých požadavků na jakost a nutnost odstraňování nepřípustných vad se v průmyslové výrobě do značné míry využívá délkové nastavováni přířezů do nekonečných vlysů.

13 Materiály pro výrobu dveří
Dveřovky jsou konstrukční desky (polotovary) s rámovou konstrukcí. Rámy jsou vyrobeny z vysoce jakostního SM/JD řeziva. Plochy jsou oplášťovány konstrukčními deskami, zpravidla dřevovláknitými, tenkými dřevotřískovými, případně dýhovanými překližkami. Středová výplň rámu je obvykle z papírové voštiny, případně slepených proužků vlnité lepenky (Izovel) a při požadavcích na vyšší pevnost plochy také z pásků DVD, které jsou spojeny přeplátováním do mřížky. Výplň zabraňuje prohýbání pláště dovnitř rámu.

14 Materiály pro výrobu dveří
Lepidla jsou syntetická. Pláště se na rám dveřovky lepí močovinoformaldehydovými lepidly (Diakol F, Umacol C), pro konstrukční spoje se používají lepidla disperzní polyvinylacetátová (Duvilax LS 50). Venkovní vchodové dveře se lepí vodovzdornými lepidly, zpravidla fenolickými. Výplně rámových dveří : mohou být z pětivrstvé překližky tloušťky mm, ze dvou tvrdých dřevovláknitých desek Sololit slepených k sobě rubovou stranou, z tenké dřevotřískové desky nebo ze skla. Používá se lité válcované sklo, pro vnitřní dveře tloušťky 3 mm, pro venkovní vchodové dveře tloušťky 4 mm. Sklo je obvykle vzorované ornamentální, venkovní vchodové dveře mohou být pro zvýšení bezpečnosti zaskleny drátovým sklem (do skleněné tabule je při výrobě zalisovaná mřížka z drátu).

15 4.4.6 Postup výroby plných hladkých dveří
Proces výroby se skládá z těchto fází: příprava vlysů, příprava výplní, příprava plášťů, výroba dveřních křídel, povrchová úprava, okování dveří.

16 Postup výroby plných hladkých dveří
1. Výroba vlysů : deskové řezivo, vysušené a klimatizované nejméně 2 dny, se dělí na šířku. Vlysy se čtyřstranně opracovávají na tloušťku a šířku, potom se příčně dělí na délku a odstraňuji se nepřípustné vady. Po roztřídění podle délek se kratší vlysy nastavují na délku klínovými ozuby do nekonečných vlysů.

17 Postup výroby plných hladkých dveří
2. Zkracování na přesnou délku se provádí na speciálním dvoustranném formátovacím a frézovacím stroji. Krátí se s přesností na 1 mm, zároveň se provádí frézování konstrukčních spojů. Používají se speciální samosvorné konstrukční spoje, které se nelepí (obr. 38. ). Do spodního vlysu rámu se zhotoví větrací drážky. Obr Samosvorný spoj rámu hladkých dveří

18 Postup výroby plných hladkých dveří
3. Spojení rámů : Konstrukce spoje zajišťuje jeho pravoúhlost. Nelepí se, na pracovním stole se konce vlysů vsadí shora do sebe a spojí se pomocí pryžové paličky (nelepené spoje nevyžadují stahování ve stahovacím přípravku, vytvrzovaní a klimatizaci). Spoje se ještě zajistí se sponkami. Zevnitř rámu se na boční plochy obou svislých vlysů přilepí a přisponkují přídavné špalíky-příložky pro osazeni zámku a závěsů. Příložky zvětšují šířku rámových vlysů pouze místech zámku a závěsů (aby celý rám nemusel být ze širokých vlysů). Sponky se přibíjejí ruční pneumatickou sponkovací pistolí, tlak vzduchu 0,6 MPa. Příložky se přibíjejí oboustranně, aby dveřovka mohla být opracovaná na levé nebo pravé křídlo.

19 Postup výroby plných hladkých dveří
4. Příprava pláště : Dřevovláknitá deska Sololit se formátuje na hrubé přířezy s nadmírou 10 ± 5 mm na horní formátovací pile. Najednou se řeže desek uložených na sebe. Přířezy DVD se egalizují broušením rubové (mřížkové) strany na tříválcové brusce tak, aby byla dodržena tloušťková tolerance 0,2 mm. PIášť z tenké dřevotřískové desky není nutno egalizovat. 5. Nanášení Iepidla : Lepicí směs močovinoform- aldehydového Iepidla s moukou, vodou a tvrdidlem se nanáší na rubovou stranu pláště válcovou nanášečkou. Velikost nánosu je 350 g.m-2. 6. Skládání souborů dveřovek : na plochu pláště s lepidlem se položí rám, dovnitř se vloží výplň (voština se přisponkuje na vnitřní plochy rámových vlysů), přiloží se druhý plášť s nánosem lepidla a soubor se dopraví k lisu.

20 Postup výroby plných hladkých dveří
7. Lisování dveřovek : provádí se ve víceetážových hydraulických lisech při teplotě °C a tlaku 0,4 MPa po dobu 6 minut. Potom se dveřovky uloží do regálů (hřebenových vozíků) k vychladnutí a klimatizaci. 8. Frézování na přesné rozměry a vytvoření polodrážek : křídla se formátují na přesné rozměry frézováním zároveň s frézováním polodrážek pro dosedání křídla do zárubně na dvou svislých a horní vodorovné straně dveřovky. Na spodní vodorovné straně se frézuje rovná plocha. 9. Konstrukční opracování : spočívá ve vytvoření lůžka pro zámek, dlabání nebo vrtání otvorů pro závěsy, vrtání otvorů pro kliku a klič.

21 Postup výroby plných hladkých dveří
10. Broušení : plochy se brousí na širokopásové brusce horní a spodní papírem č. 120 tak, aby nedošlo k probroušení zpevněného povrchu dřevovláknité desky, případně dýhy, byla-li dveřovka zadýhovaná. Pokud byla vláknitá deska předem egalizovaná a při lisování byla zachovaná rovinnost ploch, broušení není nutné. Na povrchu DVD však může být místy vysrážený parafin, který bráni přilnutí nátěru na nepřebroušeném povrchu. Polodrážky se po čistém trézování nebrousí, pouze se ručně srazí hrany brusným papírem č. 120. 11.Osazení zámku : provádí se zpravidla před povrchovou úpravou. Otvory pro kliku a klíč se přelepí páskou. 12. Kontrola jakosti: kontroluje se rovinnost a pravoúhlost křídla, rozměry polodrážky, rozmístění závěsů, atd.. Mezní úchylka rovinnosti je max. 1 mm, úchylka pravoúhlosti 0,5 mm až I mm. Úchylka šířky a hloubky polodrážky je max. 0,3 -0,5 mm.

22 Postup výroby plných hladkých dveří
13. Povrchová úprava : provádí se pigmentovými syntetickými (alkydovými) nátěrovými hmotami, vodou ředitelnými akrylátovými nátěrovými hmotami pigmentovými nebo v případě dýhovaných dveří transparentními. Nátěrové hmoty se na plochy nanášejí licí, případně válcovou nanášečkou, na boční plochy stříkáním, nebo poléváním při uložení křídla na dopravníku zešikma (jako plošné nábytkové dílce). Pigmentový nátěrový systém se skládá z napouštědla smíchaného se základní barvou, podkladového tmelu, vrstvy základní barvy (nebo dvou vrstev tmelu místo základní barvy) a vrchního u.

23 Postup výroby plných hladkých dveří
Technologický postup pro pigmentovou úpravu zahrnuje tyto operace: Nános základního nátěru na boční plochy stříkáním tlakem vzduchu 0,35 MPa, na plochy válcovou nanášečkou. Základní nátěr se skládá z napouštědla s přidáním barvy a ředidla. Sušení základního nátěru v tunelové sušárně nebo přirozeně na vzduchu v dílenských podmínkách. Křídla jsou uložena v hřebenových vozících. Broušení základního nátěru pásovou bruskou, papír č Polodrážky se přebrušují ručně. Potom se plochy očistí od brusného prachu kartáčovacím válcem za bruskou nebo ručně smetáčkem. První nános tmelu na boční plochy stříkáním tlakem 0,4 MPa, na plochy polévá· Sušení je stejné jako po základním nátěru. Druhý nános tmelu se provádí stejně jako první nános. Druhá vrstva tmelu nahrazuje další vrstvu základní barvy. Sušení jako sušení prvního nánosu. Broušení druhého nánosu tmelu pásovou bruskou, papír č. 150, polodrážky ručně, papír č. 120. Kontrola, oprava vad tmelem : drobné vady se vyspravují ručně, tmel se nanáší stěrkou. Nános vrchního u se provádí dvakrát. První nános se po zaschnutí brousí papírem č.150, druhý se nedokončuje.

24 Postup výroby plných hladkých dveří
14. Kontrola dveří : kontroluje se jakost povrchové úpravy a celková jakost dveří. 15. Okování dveří : osadí se šroubovací závěsy (zadlabávací se osazují před povrchovou úpravou), připevní se vrchní kování, štítky, kliky, apod.

25 4.4.7 Výroba rámových dveří s rámy z masivu
Dveřní křídla se skládají z rámů a výplní. Rámy jsou vyrobeny z vlysů masivního dřeva. Pro rámové vlysy je vhodné pouze středové řezivo. Boční řezivo a řezivo s vadami růstu jako točivost vláken, velký odklon vláken od podélného směru apod.) není vhodné, protože dveřní křídlo se během používání postupně bortí. Rámy se spojují na čep s perem a dlab nebo na kolíky.

26 Výroba rámových dveří s rámy z masivu
Spojení rámů kolíky se uplatňuje především v průmyslové výrobě dveří. Vlysy užší než 150 mm se spojují na dva koliky, širší vlysy na tři kolíky ve spoji. Průměr kolíku má odpovídat dvěma pětinám tloušťky vlysu. Spoje na čep s perem a dlab s průchozím dlabem se slepí a klínují, aby po seschnuti čepu nevznikly při spojení příčného dřeva s podélným na boku křídla viditelné spáry. Lepidlo se nanáší jen asi na třetinu čepu (na vnitřní třetinu, vnější část čepu zůstává bez lepidla, aby rámové vlysy mohly sesychat). Šířka čepu tvoří 2/3 šířky vlysu, nemá však být větší než 120 mm. Pero je dlouhé 10 mm. Příčky rámu nemají být umístěny ve výši zámku, protože čep by při zadlabávání zámku mohl odpadnout.

27 Výroba rámových dveří s rámy z masivu
Obr. 39 Zaklínování čepů dveří 1 – klín, 2 - čep

28 4.4.7.1 Postup výroby rámových dveří
1. Příčné řezáni řeziva na hrubou délku: jakostní středové řezivo vysušen na vlhkost 9 až 14 % a klimatizované nejméně 2 dny se zkracuje s nadmírou 20 mm na další opracování. Při zkracování je nutno dbát na to, aby se v místě, kdo budou osazeny závěsy a zámek, nevyskytovaly suky. 2. Rozřezání délkových přířezů na šířku: přířezy se rozřezávají vícelistou kotoučovou pilou na hrubou šířku. 3. Čtyřstranné opracování přířezů: přířezy se frézují na čtyřstranných Frézkách na tloušťku a šířku, případně se srovnávají a tloušťkují na samostatných strojích. Boční vlysy a horní vlys mají průřez obvykle 40 x 110 mm, spodní vlys 40 x 140 mm a příčka 40 x 45 mm. 4. Zkracování přířezů na přesnou délku: provádí se na dvoustranných kotoučových formátovacích pilách. 5. Zhotovení konstrukčních spojů: podle výrobních výkresů. 6. Frézování: frézují se polodrážky nebo drážky pro výplň, případně vnitřní profily při požadavku na ozdobné profilování kolem výplně.

29 Postup výroby rámových dveří
7. Spojení rámů: nejdříve se provádí zkušební montáž a oprava případných nepřesností, potom montáž s lepením spojů ve stahovacím přípravku. Výplň z konstrukčních desek se vkládá do drážek zároveň s montáží rámu. Nelepí se, aby umožnila vlysům sesychat a bobtnat (rámové vlysy by kolem lepené výplně mohly praskat). Spoje se lepí disperzním PVAc lepidlem. Po uvolnění ze stahovacího přípravku se rámy nechávají několik hodin v klidu za účelem klimatizace lepených spojů. 8. Opracování rámu jako celku: spočívá ve frézování polodrážky pro dosedání křídla do zárubní, vytvoření lůžka pro zámek, vrtáni otvorů pro závěsy, kliku a klíč. 9. Broušení ploch: se provádí zpravidla na širokopásové brusce. Účelem je vyrovnání plochy v okolí lepených spojů, kde dřevo nabobtnalo vodou z lepidla a po klimatizaci seschlo. Polodrážky se nebrousí, jsou-li čistě ofrézovány. Ostré hrany se srazí mírně, brusným papírem. 10. Povrchová úprava: technologický postup povrchové úpravy závisí na použité nátěrové hmotě transparentní nebo pigmentové. 11. Osazení výplně ze skla: sklo se zpravidla osazuje do polodrážky rámu. Rozměry skla jsou proti rozměrům polodrážky zmenšeny tak, aby mezi sklem a rámem vznikla vůle 1 mm. Vůle je nutná pro zamezení prasknutí skla při bobtnání a sesychání rámu. Sklo se zajišťuje zasklívací lištou ze dřeva nebo plastu.

30 4.4.8 Výroba rámových dveří z Iaťovky
Rám se zhotovuje ze zdvojené laťovky, tj. dvou laťovek tlustých 21 mm, slepených plochou k sobě k sobě a odýhovaných. Rám je spojen kolíky. Ve spoji jsou 2 řady kolíků o průměru 10 mm. Výplň se zhotovuje z plošně tvarované dřevovláknité desky MDF tlusté 10 mm, dýhované mikrodýhou ve vakuovém lisu. Výplň tvoří 2 slepené desky MDF. Výplň se do rámu oboustranně upevňuje pomocí profilovaných masivních lišt. Zárubeň pro tyto dveře i obložení zárubně jsou z dýhované dřevotřískové desky opatřené celoobvodovým silikonovým těsnícím profilem, který zvyšuje izolaci dveří a zajišťuje měkké a nehlučné dosedání křídla při zavírání. Obloženi zárubně je ukončeno stejnou krycí lištou, jaká je na křídle pro upevnění výplně.

31 Výroba rámových dveří z Iaťovky
Obr. 40 Dveře z laťovky A – řez rámem ze slepených laťovek, B – řez dveřním křídlem

32 4.4.9 Výroba tvarově lisovaných dveřních křídel z aglomerovaných materiálů
Tvarově lisovaná dveřní křídla jsou jednoduchou konstrukcí plných dveřních křídel. Vyrábějí se z : dřevotřískové hmoty nebo z dřevovláknitých desek.

33 4.4.9.1 Křídla z tvarově lisované třískové hmoty
Křídla z třískové hmoty se vyrábějí technologií Werzalit, tj. tvarovým lisováním se současnou laminací dekorační fólií. Třísky se vyrábějí běžným způsobem jako pro dřevotřískové desky, tzn. roztřískované suroviny, především z jehličnatého a měkkého listnatého dřeva. Vyrobené třísky se na vlhkost 4-6 % a třídí se. Pro tvarové lisování jsou vhodné jemné třísky, které se získají domíláním vyrobených třísek v kladivových mlýnech až na velmi jemné třísky zvané mikrotřísky. Připravené třísky se míchají v míchačkách s močovinoformaldehydovou lepicí směsí a vrství se na dopravník, kde se tvoří třískový koberec.

34 Křídla z tvarově lisované třískové hmoty
Obr Dveřní křídlo z tvarového výlisku Werzalit

35 Křídla z tvarově lisované třískové hmoty
Třískový koberec se předlisuje ve válcových předlisech za účelem zvýšení hustoty a pevnosti a dělí se na rozměry křídel pilovými kotouči. Formáty křídel se za studena předlisují ve tvarovém lisu tak, že okraje křídla jsou tlustší a střed tenčí. Vzhledem tak napodobují rámovou konstrukci s výplní (obr. 41 – viděli jsme před chvílí.). Předlisované dílce se vloží současně s laminovací dekorační fólií do formy vyhřívaného tvarového lisu a lis ji se při teplotě °C a tlaku 1,5 -2 MPa.. Formy jsou vytvarované tak, že se zároveň vylisuje polodrážka i otvory pro zámek a závěsy. V těchto místech dochází vylisováním tvaru k většímu zhuštění a tím zvýšení pevnosti. Laminací se křídlo zároveň povrchové upravuje. Hotová dveřní křídla se opatří šroubovacími závěsy, zámkem, klikou a štítkem. Osazují se do tvarově lisovaných zárubni vyrobených stejnou technologií.

36 4.4.9.2 Křídla z dřevovláknitých desek
Křídla jsou vyrobena z kombinace masivního dřeva a tvarovaných dřevovláknitých desek. Základ konstrukce tvoří rám ze SM/JD vlysů tloušťky 33 mm a šířky 60 mm. Rám je oboustranně oplášťován skořepinou tvarově lisovanou z dřevovláknité desky tlusté mm, která je na lícové straně Iaminovaná dekorační fólií (obr. 42. – viz následující strana). Výroba křídel je rozdělena do tří fází: výroba rámu, výroba skořepin, spojení rámu se skořepinami a opracováni křídla.

37 Křídla z dřevovláknitých desek
Obr. 42. Dveřní křídlo s tvarově lisovanými skořepinami 1 – vlys rámu, 2 – příložka, 3 – plášť skořepiny dřevovláknité desky

38 Křídla z dřevovláknitých desek
Rám se vyrábí z přířezů řeziva nebo nekonečných vlysů stejným způsobem jako při výrobě dveřovky pro plné hladké dveře. Na vnitřní boční plochy svislých vlysů se připevní příložky pro zakování závěsů a zámku. Příložky se přilepí disperzním PVAc lepidlem a přibijí sponkami. Skořepiny se zhotovují z přířezů laminovaných dřevovláknitých desek. Přířezy v hrubých rozměrech dveřních křídel se egalizují broušením rubové strany na tloušťkovou toleranci ± 0,2 mm. Skořepiny se vyrábějí na speciálním zařízení, kde jsou přířezy DVD nejdříve z rubové strany jednostranně napařeny a pak se vkládají do formy lisu, kde se tvarují při teplotě 180 °C a tlaku kolem 1 MPa. Výroba křídla: na plochy připraveného rámu se močovinoformaldehy- dovým lepidlem oboustranně lepí tvarově vylisované skořepiny plášťů, které se zároveň uprostřed plochy rámu vzájemně slepí. Potom se oplášťovaný rám opracovává jako celek. Frézuje se přesah skořepin a zároveň i polodrážky pro dosedání křídla do zárubně, vytvoří se lůžko pro zámek, otvory pro závěsy, kliku a klíč.

39 Kontrolní otázky 1. Uveďte a popište části dveří.
2. Jaká je hlavní funkce dveří a které požadavky musí dveře splňovat? 3. Popište způsoby otevírání dveřních křídel. 4. Popište konstrukci plných hladkých dveří. Jakou funkci má v dveřním křídle vnitřní výplň? 5. Metodou vývojového diagramu vypracujte postup výroby rámu pro plné hladké dveře. Diagram doplňte průvodní zprávou. 6. Popište konstrukci rámových dveří z masivního dřeva a způsoby osazovaní výplně.

40


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google