Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_19 Název DUMu: Opravy povrchových vad Pro obor vzdělávání: L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4. Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum:

2 Postup opravy škrábance
Takto poškozená plocha lze opravit dvěma způsoby. Jeden ze způsobů oprav je pomocí barevného vosku. Druhý způsob opravy patří ke složitějším, kdy dané místo musíme nejprve jemně přebrousit a namořit vhodným odstínem vodního mořidla s přídavkem čpavku.

3 Po zaschnutí dané poškození přetmelíme tmelem vhodného odstínu.
Plochu přebrousíme a domoříme lihovým mořidlem pomocí tenkého štětce. V mnoha případech musíme moření daného místa opakovat tmavším lihovým mořidlem. Na opravované místo naneseme polituru štětcem, kterou po zaschnutí přebrousíme jemným brusným papírem, ta nám ochrání lihové mořidlo proti vytírání.

4 Nyní přistoupíme k nanášení politury.
Na plochu nakapeme několik kapek lněného oleje a polnou nanášíme polituru na opravovanou plochu. Po zaschnutí, které zpravidla trvá několik dní, místo poprášíme jemně mletou pemzou a krouživými pohyby polny dochází k zabroušení a spojení staré a nové politurované vrstvy.

5 Při zabrušování dbáme na to, abychom mořidlo příliš nevytírali, kdy při sjednocování ploch se nám politura vtlačuje do rýhy. Po zaschnutí naneseme pár kapek oleje a začneme celou plochu leštit. Za polnou se musí vytvářet mlžná stopa, která se za okamžik ztratí. Stále sledujeme množství oleje na ploše. Začíná-li se plocha výrazně lesknout, necháme ji odpočnout.

6 Po čtrnácti dnech, kdy nám plocha zmatní, (příčinou bývá přebytečný olej a sesychání politury), přistoupíme k odstranění oleje přeleštěním. Politurovanou plochu můžeme konzervovat nanesením voskové pasty, která nám současně vytvoří patinu. Po zaschnutí voskovou vrstvu přeleštíme podélně měkkým kartáčem po letech.

7 Předměty s povrchovou úpravou politury jsou citlivé na oděr pro její měkkost a na lihové skvrny, které způsobují její leptání. Přes tyto její negativní vlastnosti má politurovaný nábytek medový lesk, který vydrží i několik generací. Ošetření bývá jednoduché, kdy pomocí měkkého flanelu setřeme prach a dodržujeme relativní vlhkost.

8 Vyrovnání důlku K poškození politurované desky dochází nárazem těžkého předmětu na její plochu, nebo hrany. Kromě desky to bývají i boky, kdy dochází k jejich poškození neopatrností majitele.

9 Postup opravy důlku Nejprve musíme odstranit polituru z důlku samotného pomocí ostrého předmětu. K změkčení politury v opravovaném místě použijeme napařovací žehličku (pouze špičku), kdy přes vlhký flanel nahříváme dané místo, a tím dochází k uvolnění lakové vrstvy, kterou odstraníme cidlinou.

10 Další možností je pár kapek čpavku v horké vodě, kdy štětcem potíráme dané místo, dokud neodstraníme změkčenou vrstvu taktéž cidlinou. U dýhovaných předmětů je lépe použít druhé varianty. K dýhování starožitného nábytku byl ve velké většině používán glutinový klíh, který se působením tepla a vlhkosti změkčuje, a tím dochází k uvolnění dýhované plochy.

11 Pokud dojde ke zvednutí dřevních vláken a dýha v dané ploše nejeví známky uvolnění (dýha šustí, buřty), plochu podélně přebrousíme ocelovou vlnou nebo jemným brusným papírem. Opravované místo přetmelíme vhodným tmelem, v daného odstínu. Po zaschnutí přebrousíme. Jeví-li opravované místo známky propadnutí, při kontrole postup opakujeme.

12 Je-li plocha dokonale rovná, místo domoříme vodním mořidlem příslušného odstínu a necháme zaschnout.
Na plochu naneseme směs terpentýnu a fermeže pomocí polny, tím se nám léta zvýrazní, a po zaschnutí místo přetřeme politurou. Místo přebrousíme a případně domoříme rozetřeným lihovým mořidlem vhodného odstínu.

13 Po zaschnutí přistoupíme k nanášení politury.
Na plochu naneseme pár kapek oleje. Připravenou polnou s obsahem politury opatrně nanášíme na dané místo, abychom nevytřeli lihové mořidlo. Při práci plochu neustále kontrolujeme, a dochází-li k vytírání mořidla, musíme plochu znovu do mořit a nechat odpočnout.

14 Další den na opravované místo opět nakapeme asi pět kapek lněného oleje a postupujeme v nanášení politury. Po nanesení politury necháme asi tři dny zaschnout. Jeví-li opravovaná plocha známky propadnutí, postup opakujeme. K napojení se starou vrstvou plochu lehce poprášíme jemně mletou pemzou.

15 Pomocí polny vedenou krouživými pohyby dochází k zabroušení a spojení staré a nové politurované vrstvy. Necháme znovu vytvrdnout. Dalším postupem je leštění, kdy začneme přidávat více lihu, ale tak, aby polna chladila na tváři.

16 Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google