Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Microsoft Office 2007 WORD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Microsoft Office 2007 WORD."— Transkript prezentace:

1 Microsoft Office 2007 WORD

2

3 Office 2007 obecně Student Standard Professional Ultimate
Office 2007 je sada aplikací, zvaných kancelářský software, který je distribuován v různém provedení a v různých verzích. Každá verze pak obsahuje jiný počet aplikací. Základní aplikace jako Word, Excel, Access,PowerPoint a Outlook jsou obsaženy ve všech verzích. Verze (například): Student Standard Professional Ultimate

4 Word 2007 TEXTOVÝ EDITOR Aplikace Office Word 2007 umožňuje vytváření profesionálně vypadajících dokumentů pomocí komplexní sady nástrojů snadno použitelných díky novému uživatelském rozhraní. Poskytuje nástroje pro úpravy a kontrolu, které umožňují snadno vytvářet profesionálně vypadající dokumenty. Přečtěte si přehled informací o produktu a zjistěte, co je nového v aplikaci Word 2007.

5 Excel 2007 TABULKOVÝ EDITOR Aplikace Microsoft Office Excel 2007 je účinný nástroj pro analýzy, sdílení a správu informací napomáhající činit informovanější rozhodnutí. Aplikace Office Excel 2007 poskytuje nové uživatelské rozhraní orientované na výsledky, nové zobrazení kontingenčních tabulek, které se snadněji vytvářejí a používají, má vylepšené vytváření vzorců, bohatou vizualizaci dat a rychlejší způsob vytváření profesionálních tabulek a grafů. Poskytuje nové rozhraní orientované na výsledky, které nabízí relevantní nástroje v okamžiku, kdy je potřebujete. Na základě úlohy, kterou je třeba splnit, ať již se jedná o vytvoření tabulky nebo zápis vzorce, nabídne aplikace Office Excel 2007 potřebné příkazy.

6 Access 2007 PRO SPRÁVU DATABÁZÍ Aplikace Office Access 2007 umožňuje rychlé a snadné sledování informací a vytváření sestav pomocí vylepšeného rozhraní a interaktivních možností návrhu, které nevyžadují důkladnou znalost databází. Začátek je snadný díky předdefinovaným databázovým řešením, která můžete měnit a přizpůsobovat podle svých měnících se potřeb. Aplikace umožňuje snadné shromažďování informací a jejich zveřejnění ostatním uživatelům se zvýšeným zabezpečením a flexibilitou.

7 Outlook 2007 OVÝ KLIENT Aplikace Office Outlook 2007 poskytuje integrované řešení pro správu času a informací, zajišťuje propojení přes hranice a zachovává kontrolu nad informacemi, se kterými pracujete. Přináší inovace, které můžete použít k rychlému vyhledávání ve vašich informacích, k uspořádání práce a k lepšímu sdílení informací s ostatními – to vše z jednoho umístění.

8 PowerPoint 2007 PRO TVORBU PREZENTACÍ Aplikace Office PowerPoint 2007 umožňuje vytváření prezentací. Od změněného uživatelského rozhraní až k novým možnostem grafiky a formátování máte díky této aplikaci ve svých rukou kontrolu nad tvorbou působivých prezentací. Obsahuje nové intuitivnější uživatelské rozhraní usnadňující vytváření, přednesení a sdílení prezentací. Navíc integruje funkcionalitu pracovních postupů a umožňuje publikování a sdílení snímků v knihovnách serveru Office SharePoint Server 2007.

9 Communicator 2007 KOMINIKAČNÍ KLIENT Office Communicator 2007 je klientskou aplikací pro (synchronní) komunikaci v reálném čase. Představuje primární nástroj uživatele pro informace o stavu a volném čase, údaje adresáře, zasílání rychlých zpráv, telefonní hovory a audio či videokonference.

10 Groove 2007 PRO SYNCHRONIZACI DAT Aplikace Office Groove 2007 je software pro spolupráci, který umožňuje týmům efektivnější spolupráci, a to kdykoli, kdekoli a s kýmkoli. Práce v pracovních prostorech aplikace Office Groove 2007 šetří čas, zvyšuje produktivitu a posiluje kvalitu jednotlivých fází týmové práce. Je jen jedním příkladem toho, jak produkty verze 2007 systému Microsoft Office pomáhají týmům a organizacím efektivněji spolupracovat.

11 InfoPath 2007 PRO SPRÁVU INFORMACÍ Aplikace Microsoft Office InfoPath 2007 kombinuje známé prostředí systému Microsoft Office se službou Microsoft Office InfoPath Forms Services, a dokáže tak ve vaší organizaci vyřešit problematiku podnikových formulářů. Pomáhá organizacím účinně strukturovat a spravovat podnikové procesy založené na formulářích.

12 OneNote 2007 PRO SPRÁVU POZNÁMEK Aplikace Microsoft Office OneNote 2007 je software, který poskytuje uživatelům jedno místo ke shromáždění téměř všech typů a forem informací a zároveň nabízí nástroje pro jejich rychlé vyhledávání. Obsahuje i snadno použitelné nástroje pro spolupráci, tak, aby více uživatelů mohlo naráz zpracovávat nadměrné množství informací. Aplikace vám může pomoci zajistit vyšší produktivitu tím, že zajistí uložení potřebných informací v jednom přístupném umístění a sníží dobu nutnou pro vyhledání informací v ových zprávách, papírových poznámkových blocích, složkách souborů nebo tištěných formulářích.

13 Project 2007 Microsoft Office Project 2007 nabízí celou řadu nástrojů pro řízení projektů s výhodným poměrem využitelnosti, účinnosti a flexibility, který zajišťuje efektivnější a účinnější vedení projektů. Zajistí vám stálou informovanost a kontrolu nad prací na projektu, plány a financemi. Pomůže zachovat informovanost a vyšší produktivitu projektových týmů díky integraci se známými aplikacemi systému Microsoft Office, nabízí účinné možnosti vytváření sestav a plánování a obsahuje flexibilní nástroje.

14 Publisher 2007 EDITOR PUBLIKACÍ Microsoft Office Publisher 2007 pomáhá vytvářet vlastní marketingové materiály od vytvoření konceptu až po jejich odeslání. Nové a vylepšené nástroje vás provedou procesem vytváření celé škály marketingových materiálů, budování značky, správy seznamů zákazníků a sledování marketingových kampaní.

15 NÁSTROJE SADY MICROSOFT OFFICE 2007

16 Diagnostické nástroje sady Microsoft Office
Diagnostické nástroje sady Microsoft Office v sadě systém Microsoft Office 2007 jsou řadou diagnostických testů, které pomáhají při určování příčin selhání počítače (abnormálního ukončení). Některé problémy mohou diagnostické testy vyřešit přímo, u jiných mohou stanovit způsoby řešení. Diagnostické informace získané z počítače se v tomto počítači zkompilují a uloží. Pokud diagnostické nástroje sady Microsoft Office vyhodnotí získané informace jako potenciálně užitečné při diagnostice a řešení problémů, zobrazí se dotaz, zda je chcete odeslat společnosti Microsoft. Po dokončení testů se také zobrazí doporučení k návštěvě webové stránky s radami vytvořenými na základě výsledků těchto testů. Veškeré informace poskytnuté společnosti Microsoft jsou zcela anonymní a v žádném případě neumožňují identifikaci uživatele.

17 Digitální certifikát pro projekty v jazyce VBA
Digitální certifikát je v asymetrické kryptografii digitálně podepsaný veřejný šifrovací klíč, který vydává certifikační autorita. Uchovává se ve formátu X.509, který (kromě jiného) obsahuje informace o majiteli veřejného klíče a vydavateli certifikátu (tvůrci digitálního podpisu, tj. certifikační autoritě). Certifikáty jsou používány pro identifikaci protistrany při vytváření zabezpečeného spojení (HTTPS, VPN atp.). Na základě principu přenosu důvěry je možné důvěřovat neznámým certifikátům podepsaných důvěryhodnými certifikačními autoritami, přičemž se obvykle používá hierarchický model. Doplněk Digitální certifikát pro projekty v jazyce VBA umožňuje vytvořit vlastní digitální certifikát pro projekty VBA například aplikace Access 2007.

18 Galerie médií Budou-li všechny vaše grafické soubory (souhrnně označované jako klipy) přehledně uspořádány, bude je mnohem jednodušší najít, až je budete potřebovat. Galerie médií je nástroj sady Office, který pomáhá vytvořit katalog všech multimediálních klipů uložených na pevném disku. Jednou z největších výhod nástroje Galerie médií je, že o něm uživatelé téměř nevědí. Pracuje v pozadí a třídí a uspořádává klipy, v nichž lze pak snadno vyhledávat a průběžně vkládat pomocí podokna úloh Klipart.

19 Jazykové nastavení Office 2007
Jazykové sady Office Language Pack řeší potřeby uživatelů, kteří běžně vytvářejí nebo upravují dokumenty a prezentace v různých jazycích. Pomáhají organizacím nasadit aplikace sady Office v prostředích, kde počítače sdílí několik uživatelů hovořících různými jazyky, nebo u zákazníků poskytujících služby v různých zemích. A nabízejí flexibilitu změny celého uživatelského rozhraní včetně nabídek a nápovědy nebo pouze používání nástrojů kontroly pravopisu, jako je například kontrola pravopisu, slovník a tezaurus pro jakýkoli z 37 různých jazyků.

20 Picture Manager 2007 Aplikace Microsoft Office Picture Manager představuje flexibilní nástroj pro správu, úpravu a sdílení obrázků. Můžete zobrazit všechny obrázky bez ohledu na místo jejich uložení; funkce Vyhledat obrázky provede hledání. Aplikace Picture Manager také automaticky provede opravy obrázků. Pokud přesto potřebujete provést nějakou další úpravu, můžete vybrat jeden z několika nástrojů na úpravu obrázků. Sdílení obrázků je s aplikací Picture Manager mnohem snazší, protože umožňuje odeslat fotografie v ových zprávách nebo vytvořit knihovnu obrázků v podnikovém intranetu (Intranet: Síť v rámci organizace, která využívá technologie Internetu, např. protokoly HTTP a FTP. Pomocí hypertextových odkazů můžete v síti intranet prozkoumávat objekty, dokumenty, stránky a další cíle.).

21 APLIKACE MS WORD 2007

22 Pás karet Při prvním spuštění aplikace Word 2007 vás možná překvapí její nový vzhled. K většině změn došlo na pásu karet, který se nachází v horní části okna aplikace Word. Pás karet přenáší do popředí většinu oblíbených příkazů, takže nemusíte často používané nástroje hledat v různých částech aplikace.

23 Pás karet se skládá ze tří částí: z karet, skupin a příkazů.
  Karty: Existuje sedm základních karet, které se nacházejí v horní části pásu. Každá představuje určitou oblast činnosti.   Skupiny: Jednotlivé karty obsahují několik skupin, v nichž jsou společně zobrazeny související položky.   Příkazy: Příkaz je tlačítko, pole pro zadání nebo nabídka.

24 Odrážky, číslování a další prvky
Jakmile máte otevřený dokument a napsaný text, nepochybně jej budete chtít naformátovat. Mnoho běžných formátovacích příkazů je zobrazeno na kartě Domů ve skupině Písmo: Tučně, Kurzíva, Velikost písma atd. Je zde také několik dalších příkazů, které se mohou hodit. Ve skupinovém rámečku Odstavec se nachází oblíbené seznamy s odrážkami, číslované seznamy a víceúrovňové seznamy. Zde také naleznete příkazy pro odsazení a zarovnání. Pokud nevidíte možnosti, které jste zvyklí používat v aplikaci Word, můžete vždy klepnout na malou šikmou šipku v pravém dolním rohu skupiny, na ikonu pro otevření dialogového okna Například klepnutím na tuto šipku ve skupině Odstavec otevřete známé dialogové okno, kde můžete nastavit odsazení, zabránění vzniku osamocených řádků a další vlastnosti.

25 Styly Pokud máte zájem pracovat s formátováním účinněji a efektivněji než jen pomocí příkazů pro tučné písmo a kurzívu, určitě vás budou zajímat styly v nové verzi aplikace Word. Se styly můžete pracovat na kartě Domů ve skupině Styly: Rychlé styly jsou předdefinované profesionální styly, které můžete rychle a snadno použít a které v této verzi aplikace Word nabízejí nový vzhled. Nejčastěji používané rychlé styly se zobrazují přímo na pásu karet. Klepnutím na toto tlačítko zobrazíte několik dalších předdefinovaných rychlých stylů. Klepnutím na ikonu pro zobrazení dialogového okna otevřete podokno Styly. V tomto podokně se nacházejí vlastní styly, které jste vytvořili v předchozí verzi aplikace Word, a zde také můžete vytvářet nové styly a doplňovat existující styly. Rychlé styly jsou více než praktické, dobře vypadající grafické návrhy pro vaše dokumenty. Jejich používáním v dokumentu získáte velkou výhodu: možnost grafické změny jedním klepnutím myší.

26 Funkce Kopírovat formát
Další funkcí pro urychlení formátování je příkaz Kopírovat formát. Nachází se úplně vlevo na kartě Domů, ve skupinovém rámečku Schránka. Pokud funkci Kopírovat formát neznáte, je to rychlý způsob přenesení formátování z jednoho úseku textu na jiný. Chcete-li použít funkci Kopírovat formát, umístěte kurzor v textu, jehož formát chcete zkopírovat, a potom klepněte na tlačítko Kopírovat formát. Pokud chcete formátování přenést na více míst, musíte na tlačítko Kopírovat formát poklepat, aby funkce zůstala aktivní. Potom myší vyberte text, který chcete naformátovat. Funkci vypnete dalším klepnutím na její tlačítko nebo stisknutím klávesy ESC.

27 Vložení obrázků, hypertextových odkazů, záhlaví a zápatí
Přesvědčivost a důraz svého textu můžete zvýšit vložením obrázků, klipartů, grafů nebo obrazců do dokumentu. Tyto prvky můžete přidat pomocí karty Vložení. To však nejsou jediné příkazy na této kartě. Najdete zde také příkazy Tabulky a Hypertextový odkaz. A to není vše — číslování stránek, textová pole a objekty WordArt jsou vám rovněž k dispozici.

28 Kontrola pravopisu a gramatiky
Nenechte si uniknout žádnou chybu — po dokončení práce na dokumentu si před jeho vytištěním nebo odesláním em budete chtít určitě zkontrolovat pravopis a gramatiku. Příkaz Pravopis a gramatika se nachází na kartě Revize, protože tento krok patří mezi revize vaší práce. Najdete jej úplně vlevo ve skupině Kontrola pravopisu a mluvnice.

29 Nové funkce Nový formát souborů (XML) vám také umožňuje používat funkce, které jsou k dispozici pouze v aplikaci Word Jedním příkladem takové funkce jsou nové obrázky SmartArt. Tato ilustrace zobrazuje, jak můžete takový obrázek vložit do dokumentu aplikace Word. Všimněte si, z kolika návrhů obrázků SmartArt si můžete vybrat. Nový formát souborů podporuje mnoho dalších nových funkcí, například matematické rovnice, motivy a kontrolu obsahu.

30 Práce s obrázky, tvary a grafy

31 Obrázky ■ Karta Formát se zobrazí pouze tehdy, pokud je vybrán obrázek nebo jiný typ objektu

32 WordArt

33 Kreslení a 3D grafika Ve většině aplikací systému Microsoft Office 2007 není panel nástrojů Kreslení k dispozici. Pás karet, což je součást rozhraní Fluent systému Microsoft Office, nahrazuje panel nástrojů Kreslení a další panely nástrojů a nabídky v některých aplikacích systému Office 2007. Pás karet je navržen tak, aby usnadnil a urychlil nalezení příkazů potřebných k provedení úkolu. Příkazy jsou uspořádány v logických skupinách na kartách, jako například skupina Schránka na kartě Domů. Každá karta se vztahuje k jednomu typu činnosti, jako je psaní nebo navrhování stránky. Z důvodu větší přehlednosti se některé karty zobrazují pouze v případě potřeby. Například karta Nástroje kreslení se zobrazí, pouze pokud vyberete tvar, čáru nebo jiný nakreslený objekt (Nakreslený objekt: Libovolná nakreslená nebo vložená grafika, kterou lze změnit a rozšířit. Mezi nakreslené objekty patří tvary, křivky, čáry a objekty WordArt.).

34 Pokud chcete v aplikacích systému Office 2007 provést úkoly, ke kterým jste dříve používali panel nástrojů Kreslení (jako je vložení tvaru, nakreslení čáry, přidání obrázku, klipartu (Klipart: Předdefinovaný obrázek, který je často zobrazen jako rastrový obrázek nebo kombinace nakreslených tvarů.), grafiky SmartArt nebo objektu WordArt (Objekt WordArt: Text, který vytvoříte pomocí předem vytvořených efektů. U těchto objektů lze použít další možnosti formátování.)), klepněte na možnost ve skupině Ilustrace nebo Text na kartě Vložení.

35 Korespondence – obálky a štítky
Hromadná korespondence slouží k vytvoření sady dokumentů, například formulářového dopisu, zaslaného mnoha zákazníkům, nebo archu štítků s adresami. Každý dopis nebo štítek obsahuje stejný druh informací, ale samotný obsah je pro každý dopis nebo štítek odlišný. V dopisech zákazníkům tak může být v každém dopise zákazník osloven jménem, jedinečné informace v každém dopisu nebo štítku pocházejí z položek ve zdroji dat. Zdrojem dat může být například databáze adres, buď importovaná, nebo za tímto účelem vytvořená.

36 Pro všechny funkce hromadné korespondence nabízí Word velmi povedeného průvodce, který umožňuje vybírat z nabízených možností přehledně krok za krokem. Průvodce spustíte takto: 1. Přejděte na kartu Korespondence. 2. Ve skupině Spustit hromadnou korespondenci klepněte na tlačítko stejného názvu. 3. Z nabídky vyberte Podrobný průvodce hromadnou korespondencí. Průvodce se zobrazí v samostatném okně, ukotveném u pravého okraje obrazovky. V horní části jsou nabízeny jednotlivé volby daného kroku, ve spodní části okna je možné přejít na další krok. Průvodce vás bezpečně provede všemi nezbytnými kroky, jednotlivé volby se liší a jsou vždy popsány přímo u každého kroku. TIP: Proces vytváření hromadné korespondence je na první pohled poměrně složitý, doporučuji nejen začátečníkům, ale i pokročilým uživatelům používat průvodce, který zajistí správný postup a zároveň zobrazuje velmi dobře zpracovanou nápovědu ke každé položce.

37 Revize a komentáře Pokud na vytvoření jakéhokoliv typu dokumentu spolupracuje více lidí (firemní propagační materiály, společná seminární práce) nebo pokud někdo provádí korektury dokumentu, můžete pro sledování změn využít tzv. revize, pro usnadnění spolupráce můžete k jednotlivým slovům, větám či odstavcům přidat komentáře. Je to obdobné, jako kdybyste na vytištěnou stránku zaznamenali změny a poznámky červenou propiskou. Výhodou dokumentu v elektronické podobě je samozřejmě možnost jej ihned upravit, za běžných okolností pak ale není možné vidět změny, které dotyčný autor nebo editor v dokumentu udělal. Zapnete−li ale tzv. sledování změn, všechna smazaná nebo naopak připsaná slova (případně i změny formátování) se v dokumentu automaticky vyznačí. Jednotlivé změny je pak možné následně přijmout nebo odmítnout. V každém případě však při sledování změn zůstává v dokumentu zachována celá historie vzniku dokumentu. Všechny tyto funkce jsou umístěny na kartě Revize.

38 ■ Označení změn v dokumentu
■ Takto vypadá komentář přidaný k určitému slovu ■ Podokno revizí

39 automatickému provádění určité úlohy.
Makra Aplikace Microsoft Office Word 2007 umožňuje automatizaci častých úloh pomocí maker. Makro je posloupnost příkazů a pokynů tvořící jediný příkaz určený k automatickému provádění určité úlohy. Typická využití maker: urychlení rutinních úprav a formátování, kombinace více příkazů, například vložení tabulky o určité velikosti, s určitým ohraničením a s určitým počtem řádků a sloupců, rychlejší zpřístupnění možnosti v některém dialogovém okně, automatizace složitých posloupností úkolů. Makro je možné vytvořit zaznamenáním sledu akcí, nebo je můžete vytvořit od začátku zadáním kódu jazyka VBA (Visual Basic for Applications) (Visual Basic for Applications (VBA): Verze jazyka Microsoft Visual Basic podporující jazyk maker, která slouží k programování aplikací pro systém Microsoft Windows a je součástí několika programů společnosti Microsoft.) v editoru jazyka Visual Basic (Editor jazyka Visual Basic: Prostředí, ve kterém můžete napsat nové a upravit existující kódy a procedury v jazyce Visual Basic for Applications. Editor jazyka Visual Basic obsahuje úplnou sadu nástrojů pro ladění, která umožňuje najít v kódu syntaktické a logické problémy nebo problémy, k nimž by mohlo dojít v době spuštění.).

40 Použití záznamu makra Na kartě Vývojář klepněte ve skupině Kód na položku Záznam makra. Do pole Název makra zadejte název makra.  Poznámka:    Jestliže nové makro pojmenujete názvem vestavěného makra aplikace Office Word 2007, bude vestavěné makro nahrazeno akcemi nového makra. Chcete-li zobrazit seznam vestavěných maker, klepněte na kartě Vývojář ve skupině Kód na tlačítko Makra. V rozevíracím seznamu Prohledat klepněte na položku Příkazy Word. V rozevíracím seznamu Uložit makro do klepněte na šablonu (Šablona: Soubor nebo soubory obsahující strukturu a nástroje pro nastavení takových prvků, jako je styl a rozložení stránky dokončených souborů. Šablony aplikace Word mohou například obsahovat nastavení jednoho dokumentu a šablony aplikace FrontPage nastavení celého webu.) nebo dokument podle toho, kam chcete makro uložit. Do pole Popis napište krátký popis makra. Klepnutím na tlačítko Zavřít spustíte záznam makra.Proveďte kroky, které chcete do makra zaznamenat.  Poznámka:    Při záznamu makra můžete použít myš ke klepnutí na příkazy a možnosti, ale nikoli k výběru textu. Text musíte vybrat pomocí klávesnice. Další informace o výběru textu pomocí klávesnice najdete v oddílu Výběr textu. Chcete-li zastavit záznam akcí, klepněte na příkaz Zastavit záznam ve skupině Kód. Příklad fungování makra ve starší verzi MS Word 2003

41 Použitá literatura a zdroje informací
BROŽA Petr a kol., MS Office 2007: Průvodce pro každého. Extra Publishing, s. r. o., 2007 Nápověda k aplikaci Word Interaktivní průvodce WORD:

42 Vypracovali: Tomáš Beroun Radek Hlávka Zbyněk Smetka Zuzana Opluštilová Martina Turečková Lucie Šimečková Miroslava Vávrová Veronika Finferová Pro předmět SC4MK_INF Informatika v kombinovaném navazujícím magisterském studiu oboru Sociální pedagogika, semestr 2, ročník 1. V Brně,


Stáhnout ppt "Microsoft Office 2007 WORD."

Podobné prezentace


Reklamy Google