Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
1. Související s DM KVS komplikace (3-4x častěji) GIT (souvislost s AN) infekční komplikace uroinfekce (4x častěji) mykózy sliznic (3x častěji) vředy nohou 2. Nesouvisející s DM (projevy mozkové AS)
2
Akutní onemocnění u seniora s DM jako příčina poruchy výživy a akutní dekompenzace DM
Důvody Nedostatečná hydratace a příjem potravy (psych., inf., GIT, CMP, operace) Poruchy trávení a resorpce (autonomní neuropatie) Zvýšení nutriční potřeby (infekce, stres) Zvýšené ztráty (průjmy, zvracení-léčba ak. onem.) Důsledky Akutní hyperglykemické komplikace Hypoglykémie
3
Zásady prevence AHS u diabetika při akutním onemocnění ve stáří
Viróza,infekce MC, DC, úraz, dyspepsie dostatek tekutin a vhodná výživa zachovat obvyklý přísun S (forma) nikdy nepřerušit antidiabetickou léčbu včasná inzulínoterapie léčba akutního onemocnění (antipyretika, ATB) včasná hospitalizace
4
Indikace nutriční podpory u seniora s DM
Pokles tělesné hmotnosti > 10 %/ 0,5 kg/týden Negativní dusíková rovnováha Albumin <35 g/l Transferin < 2 g/l Prealbumin < 0,2 g/l prof. MUDr. Z. Zadák, CSc Vhodný způsob dostatečného přívodu energie (25-30 kcal/kg, S 50 %, B 1g/kg/den, Fe 10 mg/den, vláknina 25 g/den).
5
Řešení nedostatečného energetického příjmu u akutního onemocnění diabetika ve stáří
Bilance stravy Rozepsané diety Doplnění perorální výživy (sipping) Parenterální výživa Enterální výživa Adekvátní inzulínoterapie a zohlednění poruchy metabolizmu energetických substrátů u diabetika.
6
bezzbytková, tekutá dieta (bujóny, džus)
Řešení nedostatečné výživy u akutního onemocnění diabetika ve stáří-perorálně bezzbytková, tekutá dieta (bujóny, džus) kašovitá nedráždivá strava (mykózy, infekce) <T, >S, <zbytků (cholecystopatie) rehydratační nápoje (teplota) dostatek minerálních látek (diuretika) Přídavky ke stravě sipping ( speciální Nutridrink) modulovaná dietetika: bílkovinná (mléčná bílkovina Protifar) energetická (maltodextriny Fantomalt)
7
Řešení nedostatečné výživy u akutního onemocnění diabetika ve stáří- parenterálně
Před podáním glukózy korekce hyperglykémie Kontroly glykémií Inzulínová léčba: Intravenózně kontinuálně pumpou (0,5-1,0 U/hod) (periferní IR, menší výskyt hypokalémie a hypoglykémie) Subkutánně - IIT - bazál-bolus Regulární inzulín (krátkodobý analog) Cave riziko hypoglykémie po přerušení infúze glukózy, substituce fosforu a draslíku
8
Polymerní výživy sondou
Řešení nedostatečné výživy u akutního onemocnění diabetika ve stáří- enterálně Polymerní výživy sondou Nutričně definovaná dieta (Nutrodrip) (plynule 4x 500 ml/den: 2000 kcal- B 76 g/12 g N, T 68 g, S 276 g, vláknina) Cave průběh glykémií : individuální (hypoglykémie x acidóza- sliding scale inzulínu) Perkutánní endoskopická gastrostomie (jejunální sonda)
9
Limity kvalitní nutriční podpory a dobré kompenzace DM při hospitalizaci
dieta vs reálný příjem potravy vyšetřování, léčebné výkony současné podávání velkého a malého jídla hypokalorická dieta (cave hypo) absorpce s.c. inzulínu u akutního onemocnění kontraregulační stres (bolest, hypoxie, psychický stres)
10
Limity kvalitní nutriční podpory a dobré kompenzace DM při hospitalizaci
-iatrogenní hyperinzulinémie (inzulín, méně SU) -zpomalení motility GIT (léky, manifestace gastroparézy) -“lag time“ aplikace inzulínu x jídlo -dlouhé čekání na výsledek glykémie zpoždění/vynechání aplikace inzulínu
11
Vzájemná souvislost DM, akutního onemocnění a výživy u seniora s DM
1. DM a akutní onemocnění nedostatečný záchyt, kontrola a léčba DM podporuje výskyt akutních onemocnění (infekce, KVS, GIT) 2. Akutní onemocnění a DM nedostatečná léčba akutních onemocnění (infekce, KVS) včetně nedostatečné hydratace a výživy zhoršuje kompenzaci DM
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.