Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Typy textových konektorů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Typy textových konektorů"— Transkript prezentace:

1 Typy textových konektorů

2 Přečtěte si následující text: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

3 Označte v textu konektory anaforické, kataforické a exoforické: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

4 Označte v textu konektory anaforické, kataforické a exoforické: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

5 Označte v textu konektory anaforické, kataforické a exoforické: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

6 Označte v textu konektory anaforické, kataforické a exoforické: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

7 Označte v textu konektory kontaktové: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

8 Označte v textu konektory kontaktové: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

9 Označte v textu konektory lexikální: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

10 Označte v textu konektory lexikální: Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

11 Označte v textu konektory gramatické (slovesná osoba, kategorie mluvnické shody): : Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

12 Označte v textu konektory gramatické (slovesná osoba, kategorie mluvnické shody): Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

13 Označte v textu konektory gramatické (mluvnicky vyjádřené vztahy): Milí posluchači, dnešní vzpomínání nás dovede až někam do poloviny minulého století, kdy vnoučata jezdila za svými prarodiči z města na venkov. Navážeme tím na naše minulé vypravování o cestování vlakem s ještě parní lokomotivou a určitě nás vzpomínky naladí na další díl našeho cyklu, kdy si popovídáme o kulinářském umu našich babiček. Ostatně podobné skutečnosti a příhody neodolatelně zachytil Bohumil Říha ve své Honzíkově cestě. Já jsem jezdíval za babičkou na Šumavu. Měla malé hospodářství, které jí zbylo po kolektivizaci vesnice, ale kam se poděla sláva předválečného statku! Králíci, kočka, pejsek u boudy, tedy ta drobná domácí havěť jí zbyla, ale dobytek, tedy kráva, koza a ovce, to už byl živý inventář družstva. Ani polnosti už jí nepatřily, dokonce i ovocné stromy v malém sadu patřily obci. Ale vraťme se na statek. Jak mně se líbily zemědělské stroje! Mlátička, obraceč sena, šrotovník.

14 Shrnutí: konektory podle způsobu navazování textu anaforický konektor - poukazuje zpět v textu kataforický konektor - poukazuje dopředu do textu exoforický konektor - odkazuje na mimo textovou skutečnost kontaktové konektory - oslovení, vybízecí gramatické - spojky , vyjadřování vztahů - koncovky slovesného přísudku lexikální konektory - odkazování - užití nadřazeného pojmenování místo podřazených


Stáhnout ppt "Typy textových konektorů"

Podobné prezentace


Reklamy Google