Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Herectví za první republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Herectví za první republiky"— Transkript prezentace:

1 Herectví za první republiky

2 Vznik herectví za Československé republiky (1918-1938)
Výrazné změny sebou přinesl vznik ČSR v roce Přibylo velké množství kin a došlo k výraznému rozvoji filmového podnikání. Ročně je natočeno okolo celovečerních titulů.

3 Významní režiséři Martin Frič Přemysl Pražský Karel Lamač
Gustav Machatý-EROTIKON Karla Degla-STAVITEL CHRÁMU

4 Martin Frič

5 Karel Lamač

6 Gustav Machatý

7 Divadlo na počátku 20.století
Počátkem 20. století začaly do českého divadla přicházet nové stylové podněty. Vznikala symbolistická a impresionistická dramata (Jiří Mahen, Fráňa Šrámek, Viktor Dyk).

8 V roce 1907 bylo v Praze otevřeno Městské divadlo na Vinohradech , kde se od roku 1913 zásluhou Karla Huga Hilara prosadily expresionistické tendence. Tehdy se také naplno rozvinul český šantán a kabaret (Josef Šváb-Malostranský, Karel Hašler), který vyvrcholil Červenou sedmou.

9 Divadlo na Vinohradech

10 Národní divadlo v Praze
Nejznámější divadlo v České republice. Novorenesanční budova divadla od Josefa Zítka je jednou z nejvýznamnějších staveb v zemi jak z hlediska obecně národně-kulturního, historického, tak i z hlediska čistě architektonického.

11

12 Divadlo Spejbla a Hurvínka
Divadlo Spejbla a Hurvínka je loutkové divadlo zaměřené především na představení pro děti, v nichž hrají hlavní roli Spejbl, Hurvínek, Mánička, paní Kateřina a pes Žeryk. Bylo založeno v Plzni v roce 1930 Josefem Skupou. Začátkem roku 1944 bylo nacistickými úřady uzavřeno až do konce 2. světové války. Na podzim 1945 přesídlilo do Prahy, kde působí až dosud.

13 Osobnosti divadla Josef Skupa: zakladatel divadla a tvůrce osobnosti i interpret Spejbla a Hurvínka. Miloš Kirschner : pokračovatel Josefa Skupy Martin Klásek: současný interpret Spejbla a Hurvínka Anna Kreuzmannová a Božena Weleková: bývalé interpretky Máničky Helena Štáchová: interpretka Máničky a paní Kateřiny, vedoucí divadla

14

15 Osvobozené divadlo Osvobozené divadlo se většinou spojuje s humorem Jiřího Voskovce a Jana Wericha (jejich filmy, Pudr a benzín, Hej rup,atd..) a také samozřejmě s písněmi Jaroslava Ježka.

16

17 Jan Werich ( ) český filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scénárista, významný představitel meziválečné divadelní avantgardy a poválečné české divadelní kultury, spisovatel.

18 Jan Werich

19 Jiří Voskovec ( ) Vlastním jménem Jiří Wachsmann, byl český herec, spisovatel a textař nerozlučně spojený s Janem Werichem a Jaroslavem Ježkem. Pracovali spolu ve 20. a 30. letech 20. století v Osvobozeném divadle.

20 Jiří Voskovec

21 Jaroslav Ježek ( ) Byl český skladatel,dramaturg a klavírista. Byl autorem taneční, divadelní a filmové hudby. Hudební inspiraci nabral hlavně v jazzu. Mezi jeho nejznámější a zvlášť populární je jeho hudba ke hrám a filmům Osvobozeného divadla.

22 Jaroslav Ježek

23 Nejvýznamnější herci

24 Oldřich Nový Český filmový a divadelní herec, od roku 1918 dostal angažmá v divadle v Ostravě. V roce 1922 hrál v němém filmu Přemysla Pražského Neznámá Kráska. Jeho nejznámější věta: „ Zavřete oči,odcházím.“ Další filmy: Rozpustilá Noc, Uličnice, Rozkošná příběh atd.

25

26 Adina Mandlová Jedna z největších hvězd českého, stříbrného plátna, představovala ve filmu nejčastěji drzé, chudé ale čestné dívky nebo bohaté a znuděné manželky. Ačkoliv se média často vyjadřovala o jejím hereckém talentu nevybíravě, byla během své filmové kariéry nejpopulárnější, nejobsazovanější herečkou. Filmy: Děvčátko neříkej ne Život je pes Mazlíček Nezlobte dědečka Švadlenka, a spousta dalších

27

28 Vlasta Burian Narozen 9.dubna 1891 v Liberci.
Známý jako Král Komiků, byl český divadelní herec, filmový herec a filmový režisér. Založil vlastní divadlo- Divadlo Vlasty Buriana( DVB, dnes Divadlo Komedie), toto divadlo bylo později přejmenováno na Divadlo kolektivní tvorby. Filmy: To neznáte Hadimršku Nezlobte dědečka Ducháček to zařídí

29

30 Děkujeme za pozornost 
Darja Šeděnková Monika Niklová Filip Šarlej Karolína Ovesná


Stáhnout ppt "Herectví za první republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google