Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Zkvalitnění a modernizace počátečního vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Zkvalitnění a modernizace počátečního vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Zkvalitnění a modernizace počátečního vzdělávání žáků střední školy prostřednictvím zpracování nových vzdělávacích programů pro gastronomické obory a příprava na jejich realizaci. Realizátor projektu: Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521, Praha 10

2 POTRAVINY S OCHRANNOU ZNÁMKOU EU

3 VÝZNAM  Systém vznikl v roce 1992  Propagace kvality EU vůči jiným zemím  Ochrana názvů kvalitních zemědělských a potravinářských výrobků před konkurencí produktů neprávem se za tyto produkty vydávající

4 OZNAČENÍ  Chráněné zeměpisné označení /PGI/  Tradiční zaručená specialita /TSG/  Chráněné označení původu /PDO/  Připravuje se logo pro biopotraviny (2010)  Uvažuje se o zrušení (úpravě) označení Tradiční zaručená specialita

5 Procedura k registraci chráněného označení  Registrační řízení je zahájeno na úrovni členského státu  Žádost se předá Evropské komisi  EK žádost přezkoumá a zveřejní  v Úředním věstníku EU  Šest měsíců je lhůta na podání námitek  Komise zapíše název do tzv. Rejstříku  Procedura posuzování by neměla přesáhnout 12 měsíců

6 REJSTŘÍK CHRÁNĚNÝCH OZNAČENÍ  Již obsahuje kolem 850 výrobků  Nejvíce – Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko  Nové členské země – velmi málo  Česká republika téměř 30

7 Chráněné označení původu /PDO/  Označuje produkty, které jsou vyráběny a zpracovány ve vymezené zeměpisné oblasti za použití určitých uznávaných znalostí a postupů a místních surovin.

8 ČR – produkty s PDO  Žatecký chmel  Pohořelický kapr  Nošovické kysané zelí  Český kmín

9 Chráněné zeměpisné označení /PGI/  Označuje produkty, které zpravidla těží z uznávaného věhlasu spjatého s vymezenou zeměpisnou oblastí, v níž musí probíhat alespoň jedna důležitá fáze výroby, zpracování či přípravy výrobku.

10 ČR – produkty s PGI  Štramberské uši  Třeboňský kapr  Lomnické suchary  Hořické trubičky  Karlovarský suchar  Budějovické pivo  Českobudějovické pivo  Budějovický měšťanský var  Březnický ležák  Chodské pivo  České pivo  Pardubický perník  Všestarská cibule  Chamomilla Bohemica  Znojemské pivo  Mariánskolázeňské oplatky  Černá Hora (pivo)  Starobrněnské pivo  Jihočeská Zlatá Niva  Jihočeská Niva

11 Tradiční zaručená specialita /TSG/  Označuje produkty s význačnou tradicí co se týče způsobu jejich výroby či složení, které jim dodávají zaručenou kvalitu. Nevztahuje se k zeměpisné oblasti, pouze ke vlastnostem produktu a je možné je vyrábět kdekoliv, samozřejmě při dodržení kvalitativních požadavků.

12

13 ŽATECKÝ CHMEL  Žatecký poloraný červeňák a jeho 9 klonů  Jemně hořký s ušlechtilým aroma (specifické přírodní podmínky – dešťový stín, půda)  Pěstuje se od 18. století  Zatím jediný chráněný chmelový výrobek V EU  Jsme 3. na světě v pěstování chmele

14 POHOŘELICKÝ KAPR  Vyznačuje se výbornými růstovými schopnostmi a jatečnou výtěžností min. 58%, kterých je dosaženo velmi dobrou zmasilostí ryby, vysokohřbetostí a malou hlavou  Vyniká svalovinou pevné konzistence

15 NOŠOVICKÉ KYSANÉ ZELÍ  Specifické vlastnosti jsou dány lokalitou pěstování i původní recepturou  Ve znaku města Nošovic je nůše a zelný kráječ  Zelí se nakrouhá, osolí, okoření kmínem a hořčičným semínkem  Nasype se do kádí, ušlapává se celý den nohama a 6 týdnů kvasí

16 ČESKÝ KMÍN  V českých zemích se pěstuje v polních podmínkách od 19. stol.  ČR má vhodné podmínky pro pěstování – půda a podnebí  Vyznačuje se vysokým obsahem silic  Používá se do mnoha jídel a potravin - působí dobře na zažívání  Používá se i k výrobě likérů

17 ŠTRAMBERSKÉ UŠI  Lité medové, kořeněné pečivo – peče se už 800 let  Těsto je váleno nebo lito do kruhového tvaru a po upečení je stáčeno do tvaru kornoutu, který vytváří zjednodušenou napodobeninu lidského ucha.  Název podle pověsti

18 Štramberské uši: Klasické Oříškové Mandlové

19 TŘEBOŇSKÝ KAPR  Nejznámější česká ryba  Podloží rybníků má vliv na chuťové vlastnosti kapra  Přirozené rybniční potrava, která je doplňována jenom přikrmováním obilovinami  Česko je 2. největším producentem kapra v Evropě ( tun) a zároveň jeho největším exportérem  V ČR - sezónní záležitost, jen před Vánocemi

20 LOMNICKÉ SUCHARY  Trvanlivé pečivo, vyrábí se již 200 let podle originálních receptur při dodržení tradičních technologických postupů včetně ruční práce  Vykynuté těsto se vyválí na dlouhé šišky, které se po upečení krájí na krajíčky. Ty se obalují v moučkovém cukru a poté se suší v peci.

21 Lomnické suchary: Oříškové Mandlové Arašídové Dietní

22 HOŘICKÉ TRUBIČKY  Podle pověsti recept od raněného kuchaře císaře Napoleona  Cukrovinka pojmenovaná podle města Hořice v Podkrkonoší  Upečená křehká oplatka ručně stočená do trubičky  Může být naplněna sladkou krémovou náplní, částečně nebo zcela máčená v čokoládě

23 KARLOVARSKÝ SUCHAR  Je historicky spjatý s Karlovými Vary  O kvalitě rozhodují i místní suroviny - karlovarská vřídelní voda a karlovarská sůl  Vyrábí se Karlovarský suchar special a Karlovarský suchar dietní

24 PARDUBICKÝ PERNÍK  Výroba perníku v Pardubicích se traduje už od 15. století  Pečený medový pekařský výrobek  Vyrábí se ve dvou variantách: jako plněný sendvičový výrobek nebo jako figurální perník, často bohatě zdobený

25 VŠESTARSKÁ CIBULE  Historie velkoplošného pěstování cibule ve Všestarech sahá až do roku  Všestarská cibule má vysoký obsah železa a vitaminu B3.  Tvar je pravidelný kulovitý nebo vejcovitý.  Barva slupky je žluto-zlatá, barva dužiny bílá až zeleno-bílá.

26 CHAMOMILLA BOHEMICA  Latinský název se stal symbolem pro květ heřmánku pravého z oblasti Čech (pouze polní)  Jeho jedinečnost se vyznačuje především přítomností až 1 % silice, v níž je hlavní složka chamazulen  Má protizánětlivý účinek, urychluje hojení, pomáhá proti kašli a zmírňuje podráždění žaludku

27 MARIÁNSKOLÁZEŇSKÉ OPLATKY  Patří mezi nejznámější případ výrobku, který se pokoušel získat ochranné označení EU a jeho cesta byla také jednou z nejkomplikovanějších (proti registraci Německo)  Dochované formy na pečení, tzv. oplatnice, z nichž nejstarší pochází z 18. století. Voňavá pochoutka měla tehdy jen kolem 13 cm v průměru

28 JIHOČESKÁ ZLATÁ NIVA  Přírodní sýr s modrozelenou ušlechtilou plísní Penicillium roqueforti uvnitř hmoty

29 JIHOČESKÁ NIVA  Plísňový sýr se vyrábí v závodě v Českém Krumlově od roku 1951 neměnným výrobním postupem již několik generací  Hmota sýra je krémové barvy s modrým porostem plísně  Vyniká slanou pikantní chutí po ušlechtilé plísni

30 Piva z Českých Budějovic  K výrobě piv z Českých Budějovic se používá specifický zdroj vody z artézských studní s vodou pocházející z podzemního jezera Českobudějovické pánve a další vybrané kvalitní suroviny  Tradice vaření piva v Českých Budějovicích se datuje od roku 1265, kdy byly České Budějovice, dříve Budiwoyz či Budweis, založeny králem Přemyslem Otakerem II., který jim udělil právo vaření piva  Od samého počátku se názvy těchto piv odvozují od místa původu  Současné pivovary jsou důstojnými pokračovateli budějovické várečné tradice

31 BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ VAR  Uživatelem je Budějovický měšťanský pivovar, který je nejstarším pivovarem v Českých Budějovicích (1795) a o některé značky vede soudní spory s Budějovickým Budvarem

32 BUDĚJOVICKÉ PIVO  Uživatelem je Budějovický měšťanský pivovar a Budějovický Budvar  Světlý ležák, tak jak ho známe dnes, se v Budějovicích vaří od konce 19. století a od roku 1930 získal jméno Budweiser Budvar  Vyváží se do více jak 50 zemí světa

33 ČESKOBUDĚJOVICKÉ PIVO  Uživatelem je Budějovický Budvar

34 BŘEZNICKÝ LEŽÁK  Pšeničný kvasnicový ležák Herold je pivo vyrobené z pšeničného sladu metodou svrchního kvašení  Vyváží se hlavně do Ruska a na Slovensko

35 CHODSKÉ PIVO  Jedním ze specifik výroby Chodského piva je používání vody s mimořádně nízkou mineralizací danou geologickou situací v dané lokalitě  Pro chmelení Chodského piva se používá výlučně českých aromatických chmelových odrůd (Žatecký poloraný červeňák, Sládek) a hořkých odrůd chmele (např. Premiant)

36 ČESKÉ PIVO  Cílem zápisu do rejstříku je chránit tradici a dobré jméno českého pivovarnictví, technologii výroby, kvalitu piva vyráběného na území České republiky  Výroba Českého piva je pozoruhodná rmutovacím procesem, vařením mladiny a dvojstupňovým kvašením

37 STAROBRNĚNSKÉ PIVO  Brno začalo vařit pivo v r.1243,od Václava I.  nejprodávanější českou značkou piva na švédském trhu

38 ZNOJEMSKÉ PIVO  Vyrábí se pouze pivo Hostan  Značka patří pivovaru Starobrno, který je od roku 2003 součástí nizozemské pivovarnické skupiny Heineken  Heineken před čtyřmi lety převedl lahvovou výrobu Hostanu do Brna, ještě letos by se na stejné místo měla přesunout i výroba sudového piva (Není tak zřejmé, zda bude moci Heineken známku používat i poté, co výroba piva ve Znojmě skončí)

39 ČERNÁ HORA  Nejstarší pivovar na Moravě vyrábí klasickou technologií Černohorské pivo  Na trh dodává 11 druhů piv

40 Seznam použité literatury: Zbožíznalství - Mgr. Jitka Krajčová, Praha 2003 Při zpracování programu byla použita obrazová dokumentace, která je volně k dispozici na internetu.


Stáhnout ppt "Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Zkvalitnění a modernizace počátečního vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google