Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále."— Transkript prezentace:

1 Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále Alfréda Velikého Angličané se proti Vikingům spojili a ubránili se

2 Anglie sjednocení na konci 10. st. pod vládou Alfréda Velikého proti Normanům velký vpád Normanů vedl Vilém Dobyvatel 1066 – bitva u Hastings  dobyl Anglii a vládl jako král (přinesl řeč Franků, zákony a pořádek)

3 Mapa Normandie

4 Francie na zač. 10. st. ovládli Normani sever Francie → Normandie
západofranská knížata se spojili  Normanům v čele Hugo Kapet – dynastie KAPETOVCŮ vládl jako francouzský král

5 Vilém Dobyvatel Vládl Normanům ve Francii
Vznesl nárok na anglický trůn po svém bratranci – dánském králi v Anglii Eduardu Vyznavači 1066 – bitva u Hastingsu Vilém Dobyvatel se nechal korunovat na anglického krále

6 Bitva u Hastingsu roku 1066 znázorněná na gobelínu z Bayeux

7 Mince anglického krále Alfréda Velikého

8 Normanská románská architektura

9 Mapa Normandie

10 Hugo Kapet

11 Zápis: Vznik Anglie a Francie
Na Anglii od 9. století nájezdy Vikingů z Dánska. Angličané se spojili a pod vedením Alfréda Velikého Vikingy z Dánska odrazili. Vikingové v Evropě ovládali i část Francie = Normandie ( Nazývali se Normané = muži se Severu). Norman Vilém II. Dobyvatel zaútočil 1066 na Anglii a porazil Angličany v bitvě u Hastingsu. Normané přinesli Angličanům pořádek, zákony a franskou řeč. Francouzština byla po celý středověk jazykem vzdělanců a aristokracie v Anglii.

12 Opakování – KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY
feudál hrad muslim Maur křesťan Jeruzalém Papež Rytíř Rytířský řád

13 Křižák Dlouhá drátěná košile ze železných kroužků (kroužkové brnění)
Drátěná kápě na krk Ocelová přilba s páskou přes nos Drátěné kalhoty s vycpávkou Štít podlouhlý (levá ruka) Dvousečný meč Kopí (pravá ruka) ( kuše) Plátěná košile bez rukávů se znamením kříže (varkoč)

14 1. křížová výprava roku 1096 - úspěšná, vznik 4 křižáckých států
celkem se uskutečnilo 8 křížových výprav: 1. křížová výprava roku úspěšná, vznik 4 křižáckých států 2. křížové výpravy se účastnil český kníže VLADISLAV – upevnění křižáckých pozic ve Svaté zemi 3. křížová výprava = výprava králů: RICHARD I. LVÍ SRDCE (Anglie) + FRIDRICH I. BARBAROSSA (Svatá říše římská) + FILIP II. AUGUST(Francie) – dobytí Akkonu, porážka Saladina 4. křížová výprava – na pomoc Konstantinopoli, ale nakonec její vyplenění 6. křížová výprava – dobytí Jeruzaléma 8. křížová výprava – poslední, zajetí křižáckých vůdců, vyhnání křižáků 1291 – padl křižácký hrad Akkon zpočátku křižáci dobyli Palestinu, ale neudrželi ji RYTÍŘSKÉ ŘÁDY: MNIŠSKÝ VOJÁK - TEMPLÁŘI (templ = Šalamounův chrám v Jeruzalémě) - JOHANITÉ (sv. Jan Křtitel, hrad Krak, ostrov Malta === maltézští rytíři) - ŘÁD NĚMECKÝCH RYTÍŘŮ

15

16

17

18

19 OPÁČKO – STŘEDOVĚKÉ STÁTY

20

21

22

23


Stáhnout ppt "Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále."

Podobné prezentace


Reklamy Google