Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řízení motorových vozidel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řízení motorových vozidel"— Transkript prezentace:

1 Řízení motorových vozidel
Spojka Převodovka Synchrony Rozvodovka Rozdělovací převodovka Diferenciál

2 Spojka Popište, jakou funkci plní u vozidla spojka a jakými způsoby lze ovlivnit její životnost. Spojka je umístěna mezi motorem a převodovkou. Přenáší hnací sílu z motoru na převodovku. Spojka umožňuje plynulý záběr hnací síly, kterým řidič ovládá rozjezd vozidla. Při sešlápnutí spojky dojde k přerušení hnací síly. Spojku používám: Při rozjezdu vozidla Při řazení rychlostních stupňů Při zastavování Při manévrování s vozidlem

3 Životnost spojky lze ovlivnit:
Nestát na spojce při dlouhém stání např, na křižovatce. Při jízdě nenechávám nohu na spojce. Nedržím spojku dlouho v záběru. Nepouštím spojku prudce na horu ve vysokých otáčkách motoru.

4 Převodovka Popište, jakou funkci plní u vozidla převodovka a k čemu slouží její synchronizace. Převodovka umožňuje: Využívat optimální otáčky motoru – řazení rychlostních stupňů Odpojit hnací sílu motoru na libovolnou dobu – řazení „neutrálu“ Umožňuje řazení zpětného chodu – zpátečka

5 Synchronizace: vyrovnává otáčky ozubených kol v převodovce
slouží k snadnému a tichému zařazení rychlostních stupňů prodlužuje životnost převodovky synchronizací jsou opatřena soukolí všech rychlostních stupňů pro jízdu vpřed (ne vzad)

6 Rozvodovka Převádí hnací sílu z podélného do příčného směru a převodem do pomala ji zvyšuje. Jednostupňový kuželový převod do pomala, tvořený hnacím pastorkem (hruškou) a talířovým kolem.

7 Diferenciál Rozděluje hnací sílu na hnací hřídele obou kol nápravy a vyrovnává rozdílné otáčky vnitřního a vnějšího kola v zatáčce.

8 Uzávěrky diferenciálů
Umožňuje přímé spojení hnacích kol nebo náprav. Zabraňuje protáčení kol na povrchu s malou adhezí.

9 Uzávěrku je možné použít pouze:
K vyproštění vozidla. Krátkodobě v málo únosném terénu. Jízda na tvrdém podkladu může vést k poškození hnacího ústrojí: Nepoužívat při jízdě na silnici. Vozidlo se obtížně řídí a je náchylné ke smykům. Nepoužívat při jízdě na náledí. Zařazená uzávěrka diferenciálu vyřazuje z činnosti protiblokovací systém brzd ABS.

10 Rozdělovací převodovka
Umožňuje pohon přední nápravy. Řadící spojka umožňuje nezávislé zapínání nebo vypínání předního pohonu.


Stáhnout ppt "Řízení motorových vozidel"

Podobné prezentace


Reklamy Google