Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Matěásková Hana TEMATICKÁ OBLAST: Dějiny umění NÁZEV DUMu: Secese v našem regionu POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 15 KÓD DUMu: HM_Dějiny_umění_15 DATUM TVORBY: března 2013 ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace seznamující se secesní architekturou na Jablonecku ( v místě bydliště části studentů) a která motivuje ke spojení teoretického výkladu a praktického úkolu pro studenty. METODICKÝ POKYN: Pro lepší názornost prezentace obsahuje i nafocený postup práce pro praktický úkol s popisem. Kvinta/1. ročník, Sexta/2.ročník .

2 Jablonec nad Nisou – město krásných secesních staveb
Secese v našem regionu Jablonec nad Nisou – město krásných secesních staveb

3 Něco málo z historie R. 1356 – první zmínky o Jablonci nad Nisou.
R – Jablonec se stal městem. R – velmi bohaté město – spousta reprezentativních staveb. ( elegantní restaurace, honosné kavárny ,městské parky, divadlo). V té době – v JBC žili převážně Němci a Židé. Ti zbohatli na rozvoji sklářského a šperkařského průmyslu. Chtěli se vlastním způsobem realizovat i v architektuře města a vzor našli v secesi.

4 Architekti Jablonecka
Architekti z Vídně – Friedrich Satz - Fellner a Helmer (společně navrhli asi 50 divadelních budov a jsou vedeni i jako architekti divadla v Jablonci). Domácí architekti – Josef Zasche (později se proslavil i v Praze) - Robert Hemmrich – architekt bohatých Jablonečanů ( dekorace orientované na bižuterní vzory). Autor návrhu na městské lázně. Do r – jablonecké stavby – v dobrém stavu. Potom došlo k vyhnání starousedlíků – modernizace budov – obrovské škody. Docházelo k osekávání ozdobného štuku, měnil se tvar oken atd.

5 Zajímavé historické stavby
Ve starších částech města – spousta domů z období kolem r Tyto domy – bohatě dekorované figurami, maskami, nejrůznějšími zvířaty, motivy vavřínových listů, volných květin, kytic květin ve vázách, různých druhů stromů (často – jabloně, jako symbol města), ornamenty ze šperkařského průmyslu. Většina fasád je zhotovena ze štukové omítky, z hmoty složené z vápna, sádry, zvířecí srsti a klihu. Toto zdobení – již od dob antiky, velký rozmach v období secese.

6 Úkol pro studenty, který prověří zda studenti poznají secesní stavbu
Studenti se rozdělí do skupinek ( každá z nich by měla být vybavena fotoaparátem a mapou města Jablonce). Vyučující seznámí studenty s ulicemi, kde se nachází větší množství secesních staveb. Jednotlivé skupiny si vyberou oblast, kde budou pořizovat snímky secesních budov. Úkolem je nafotit secesní stavby, soustředit se na dekor na fasádách, pořídit detailní záběr secesního ornamentu, všímat si tvaru oken, dveří, druhu omítky (pro Jablonec je typická tzv. rýhovaná omítka – vliv mnichovské secese). Po návratu – prohlédnout fotografie, určit na domech typické prvky secesní architektury, případně porovnat v jakém stavu se tyto budovy nachází.

7 Ukázka č. 1 Budovatelů 7- vila postavená v roce 1905 architektem Arwedem Thamerem – bohatá štukovaná secesní fasáda, okna v původní podobě, částečně jejich výplň tvoří vitráže.

8 Ukázka č.2 Komenského 2 - obytný dům s obchody –postaven kolem roku Bohatá secesní výzdoba s prvky neorenesance. Okenní parapety jsou ozdobené maskami. Okna - původní

9 Ukázka č. 3 Budovatelů 1 – obytný dům z roku 1908 ve stylu pražské secese podle návrhu architekta Václava Vejricha. Okna - původní

10 Ukázka č. 4 Městské divadlo - postaveno r známými vídeňskými architekty Fellnerem a Helmerem. Podobné stavby – v Německu(Giessen) a v Rakousku (Klagenfurt). Fasáda – reliéfní desky s vyobrazením antických divadelních scén a secesní masky.

11 Ukázka č. 5 Městské divadlo – detail fasády

12 Ukázka č. 6 Detail fasády divadla.

13 Ukázka č. 7 Liberecká ulice 8 – obytný dům z roku 1913 – architekt Robert Hemmrich (pozdní secese).

14 Ukázka č.8 Ulice Emilie Floriánové 12 – dům z roku 1914, pozdní secese s velkoplošnými reliéfy v přízemí

15 Ukázka č. 9 Ulice Emilie Floriánové 14, z roku 1902 – dům ve stylu domácí secese – Robert Hemmrich, maskový dekor na fasádě

16 Následný úkol Na hodinu výtvarné výchovy si studenti donesou – náčrtník, tužku, nůžky, 2 čtvrtky, lepidlo Herkules. Úkolem je vytvořit vlastní návrh na secesní ornament a navrhnout jednoduchou maketu přední stěny secesního domu. Práce ve skupinách urychlí splnění úkolu. Dále je potřeba tiskařská barva , jednoduchý grafický lis a velký karton podle toho jak velký secesní dům kdo bude chtít vytvořit.

17 Postup práce Ornament pracuje s rytmickým řazením prvků v ploše.
Tyto prvky, části ornamentu je potřeba nejprve navrhnout, rozkreslit, následně pak zjednodušit tvar linie tak, aby šla vystřihnout a nalepit. Ornament se snadněji vytvoří tak, že se nakreslí na přehnutou čtvrtku vždy jen polovina ornamentu, vystřihne se, rozloží podle osy souměrnosti a dále se s ním pracuje – dá se otáčet, naklánět pod různým úhlem, využít pozitiv a negativ atd. Po vytvoření optimální kombinace se jednotlivé části ornamentu nalepí, natřou se tiskařskou barvou pomocí válečku a může se tisknout potřebný počet ornamentů nad okna nebo dveře, většinou několik barevných variant. Dále studenti navrhnou okna a dveře. Nakonec se sestaví celá přední strana secesní budovy.

18 Volné linie v ploše – první návrhy

19 Volné linie v ploše

20 Vystřihování tvarů

21 Vystřihování a tvoření ornamentů

22 Hra s pozitivem a negativem

23 Hra s prvky, natáčení, přesunování, hledání optimálního seskupení prvků pro ornament

24 Skoro již hotový ornament, připravený k tisku.

25 Nátěr ornamentu tiskařskou barvou (toto je obloukovitý ornament nad dveře)

26 Tisk z papírové matrice na lisu

27 Barevné varianty tisků

28 Skoro již hotová přední strana domu

29 ZDROJE - literatura KLEIN, Dieter; HÖLZ, Robert. 100 Jabloneckých krás. Mnichov: Verlag Isar-Media, 2012, ISBN Uveřejněné fotografie – vlastní fotoarchiv autora


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google