Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Včela Medonosná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Včela Medonosná."— Transkript prezentace:

1 Včela Medonosná

2

3 Den Stádium Činnost Po 2-3 hodinách čistička Čištění buněkpříprava pro matku k zakladení4 4.den krmička Zásobování larev potravou 6.den kojička Krmení matky mateří kašičkou 12.den stavitelka Stavění včelího díla 18.den Strážkyně česna Střežení vchodu do úlu 21.den létavka Dopravování potravy do úlu

4 Život včely Osamocená včela medonosná by dlouho nežila.
Včely žijí ve společnostech.V jednom úlu může být až včel. Každý úl má: včelí královnu tisíce dělnic několik set samečků, kterým říkáme trubci Královna klade vajíčka, ale neumí se o ně sama postarat. Z některých vajíček se vylíhnou trubci, jeden z nich pak oplodní novou královnu Včelí dělnice budují a čistí úl Krmí larvy, které se vylíhnou z vajíček. Larvy se pak zakuklí a z kukel se vylíhnou včely Starší dělnice odlátají hledat nektar a pil

5 Zařazení včely Říše: živočichové Kmen: členovci Třída: hmyz Řád: blanokřídlí Podřád: štíhlopasí Nadčeleď: včely Čeleď: včelovití Rod: včela Podtřída: křídlatí Podkmen: šestinozí

6 Druhy Včela medonosná Včela východní Včela celebeská Včela sundská
Včela sabašská Včela obrovská Včela skalní Včela květná Včela trpasličí

7 Vývoj Včely Vajíčko:Vajíčko pokládá matka včely medonosné.Vajíčko je bílé, lehce zakřivené, o délce 1,3-1,8mm. O hmotnosti kolem 0,130mg. Larva:Larva vylíhlá z vajíčka není ještě vůbec podobná včele a musí projít celou dokonalou proměnou než se z ní stane dospělec.Pokožka larvy má bílou lesklou barvu.Larvy jsou v prvních hodinách dlouhé přibližně 1,5-2,0mm. a směrem k hlavě a zadečku se zužuje. Předkukla:Má v mateřské buňce tzv. matečník vytvořený zámotek jen na bocích a ve vrchní části buňky. Do tohoto zámotku se larva rozpřádá po zavíčkování buňky. Kukla:Stádium kukly trvá u matky 5dní a u dělnice a trubců 8dní. Ve stádiu kukly nastává přeměna vnitřních orgánů. Dospělec:Vylízá z buňky po vykousání jejího víčka. Celkový vývoj matky trvá 16 dní, dělnice 21 a trubci 24 dní.

8 Včelí Med Je sladká hmota, produktovaná z nektaru nebo z medovnice. Med je základní včelí produkt. Med je potravina přírodního sacharidového charakteru.Podle původu místa a doby sběru lze velmi zhruba med rozdělit na med květový a medovicový. Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik je známí především svojí schopnosti ničit bakterie.Med obsahuje převážně monosacharidy(glukozu a fruktozu) a maximálně 18-20% vody.Květový med vzniká z nektaru sbíráních z květů bylin, keřů a stromů. Medovicový med vzniká sběrem medovice, což je sladká šťáva. Je známo, že tekutý med je kvalitnější než zkristalizovaný.

9 Včelí jed První pomoc při bodnutí:
Produkt jedotvorné žlázy dělnic a včely k jeho tvorbě potřebují bílkovinnou stravu. Dokážou do jedu převést i zplodiny vzniklé při invertování nektaru. Jed vytváří i matka, ale ta ho používá jen při souboji s jinou matkou. Zajímavostí je, že když včely snášejí nektar s ekologicky postižené oblasti, je jejich med stejně „čistý”, ale škodliviny se koncentrují v jedu. Jed se získává 2 způsoby. Včely se elektrickým proudem rozdráždí tak, aby začali bodat do gumové podložky. Ta je buď silnější nebo tenčí. Jed se poté suší a používají se jeho usušené kristalky. Včelí jed se používá v lékařství. Využívá se při alternativním léčitelství, při kterém se jeho malé množství aplikuje na postižené místo. Tvoří ho 65% vody, 27% bílkovin a 8% ostatní látky. Je to bezbarvá příjemně vonící látka. Působí na nervovou soustavu, snižuje tlak, způsobuje šok a vyvolává horečkové soustavy. První pomoc při bodnutí: U zdravého člověka seškrábeme žihadlo, na ranku položíme česnek, propolis, med, alpu nebo šťávu s cibule. Můžeme přiložit i studený obklad. U alergika okamžitě seškrábnout žihadlo, odvést s dosahu včel, škrtidlem zatáhnout končetinu nad místem vpichu, studený obklad a volat rychlou pomoc.

10 Včelí tanec Zajímavý je způsob, jakým informuje včela průzkumnice o poloze nové potravy: Děje se tak pomocí VČELÝHO TANCE Na svislé ploše plástu včela vybíhá určitým směrem, bzučí křídly a vrtí zadečkem Při tanci je včela obklopena tzv. rekrutkami. Rekrutky její taneček sledují a po určité době vyrážejí s úlu ve směru o kterém byli informovány. I když je slunce za mraky, včely vnímají rozptýlené polarizované světlo a podle něho určí polohu slunce.

11 Básnička Včelka lítá sem a tam, od fialek k růžičkám. Od růžiček v lípy květ, všude sbírá sladký med. Na jabloni, na máku, od rána až k soumraku. Od jara až k jeseni lítá květnou zelení. Všech květů čilý host, až je v úlu medu dost. A když je zasněžen úl, má vždy sladký plný stůl. Ať je zima, ať je led, vzpomíná na letní květ.


Stáhnout ppt "Včela Medonosná."

Podobné prezentace


Reklamy Google