Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuChov včel A Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhChov drobných hospodářských zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 4. ročník AnotaceBiologická charakteristika včel. Obecné podmínky chovu Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaVčelstvo, matka, dělnice, trubec Datum14.11.2013 NÁZEV

2 Chov včel A Základní charakteristika a problematika chovu včel, chovatelské pojmy NÁZEV

3 1 Včelstvo Seskupení včel do jednoho funkčního organismu, který je schopný uživit se sám. Skládá se z matky, dělnic a trubců. Žijí na vystavěných buňkách z vosku. Zde si uschovávají zásoby a matka do nich klade vajíčka. 1.1 Biologická charakteristika včely medonosné (Apis mellifica) Říše: živočichové Kmen: členovci Třída: hmyz Řád: křídlatí Čeleď: blanokřídlí Rod: Včela Druh: Včela medonosná

4 1.2 Životní podmínky včelstva Jako každý živočich potřebuje i včela medonosná odpovídající potravu, vzduch, vodu a teplo. Všechny tyto komponenty jsou nezbytné, nejdůležitější je ale bezesporu neustálý kontakt s potravou. Ve světě živočichů je málokde tak přesně rozlišena potrava glycidová a bílkovinná, jako právě u včel. Jako glycidová potrava slouží med, jako bílkovinná potom pyl. Bez medu nebo cukru včelstvo hladoví, i kdyby mělo v přírodě nebo v krmítku dostatek pylu; bez pylu by se zase nerozběhl vývoj plodu, i kdyby mělo včelstvo medu nebo cukru nadbytek.

5 Pracující včelstvo: Včely žijí ve společnosti, kterou nazýváme včelstvo. Včelstvo je zpravidla složeno z jedné matky, mnoha dělnic, a určitého množství trubců, závisejícího na síle včelstva, dostupnosti bílkovinné potravy (pylu) a roční době. Do určité míry je odchov trubců podmíněn i genetickými vlastnostmi a stářím matky. Jednotliví členové včelstva jsou na sobě závislí tak, že jeden bez ostatních nedovede plnit svou funkci a následně zahyne (např. osamělá dělnice, matka, či trubec, nebo plod). Mezi včelami funguje dokonalá dělba práce: Matka – její úlohou je klást vajíčka, čímž zabezpečuje obnovu včelstva Trubec – jeho úlohou je oplodnit mladé matky; v případě potřeby pomáhá zahřívat včelí plod, díky své vyšší tělesné teplotě, než jakou mají dělnice Dělnice – vykonávají pro včelstvo všechny další práce

6 Glycidová potrava Jako glycidovou potravu používají včely ve snůškovém období během letních měsíců med. Med a glycidovou potravu potřebuje včelstvo k tomu, aby v úlu zajistilo teplotu nezbytnou k životu a udržování všech potřebných životně důležitých procesů. Bílkovinná potrava Pyl je hlavním zdrojem bílkovin a tuků. Včely jej sbírají jako prášek moučnaté konzistence. Pyl se tvoří v květech v prašnících, jejichž prasknutím se uvolňuje. Pylová zrna jsou samčími pohlavními buňkami rostlin, které mají semena. Složení pylu závisí na jeho původu. Ve složení, v jakém jej včely ukládají v buňkách, je obsah bílkovin průměrně 20-22%. V pylu jsou také tuky a cukr, ale včely ho neumí zužitkovat. Pyl je pro včely zdrojem bílkovin s vysokým obsahem vitaminů. Kromě toho kryje větší část spotřeby nezbytných minerálních látek.

7 Význam pylu pro včelstvo Včely používají pyl při výchově plodu jako bílkovinnou potravu dvojím způsobem. Přímo jej konzumují starší larvy dělnic a trubců jako směs medu, pylu a mateří kašičky. Naproti tomu mladé larvy dělnic a trubců dostávají v prvních čtyřech dnech med s čistou mateří kašičkou. Larvy matek dostávají čistou mateři kašičku až do zavíčkování. To lze považovat za nepřímou konzumaci pylu. Pyl je bohatý na vitaminy skupiny B. Proto se tyto vitaminy v množství, které zajišťuje zdárný růst, vyskytují i v mateří kašičce. V malém množství jsou zastoupeny vitaminy skupin A, C a D. Spotřeba pylu na včelu a včelstvo Je závislá na snůškových podmínkách a počasí a z toho plynoucí síly včelstva, v neposlední řadě také různých vlastností silně plodujících včelstev. V letech s vydatnou pylovou a medovou snůškou je opotřebování dělnic větší než v letech hubených. Včelstvo musí nahrazovat uhynulé létavky. K tomu spotřebuje 120 až 145 mg pylu. Při 200 000 dělnicích, které jedno včelstvo vychová za rok, je spotřeba 24 - 36 kg.

8 Glycidová složka potravy Po příletu do úlu předávají létavky nasbíraný nektar resp. medovici z volátka do volátka úlovým včelám. Úlové včely obdržený nektar zahušťují tak, že pomocí ústních orgánů vystavují kapku nektaru teplému a větranému prostředí úlu. Zahuštěnou sladinu ukládají do buněk plástů. Dalším odpařováním vody uložená sladina dozrává postupně v med. Glycidová složka potravy je podle potřeby čerpána z takto nashromážděných zásob medu. Energetickou složku představuje jednoduchý cukr fruktóza. Matka a trubci se nechají krmit kojičkami.

9 Voda Kromě organických složek včelí potravy (med, cukr a pyl) je nejdůležitější anorganickou složkou voda. Tu získávají včely nejen v přineseném nektaru a medovici, ale v určité situaci ji včely nasávají a přinášejí do úlu. Na rozdíl od medu a pylu ji neuskladňují v plástech. Jednotlivým včelám umožňuje voda koloběh látek v těle. Je nepostradatelná jako rozpouštědlo většina organických látek a solí. Bez ní by nebyla možná látková výměna v buňkách. Spotřeba vody stoupá u včelstva na jaře, kdy je nutno zředit zahuštěný, částečně také zkrystalizovaný med nebo potravu uskladněnou v plástech. Spotřeba vody je tím větší, čím víc má včelstvo nezavíčkovaného (otevřeného) plodu.

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google