Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Víťězslava Nováka v Jindřichově Hradci: Vítejte u prezentace akce „HUDBA V NÁS – hudební toulky d ě jinami m ě sta“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Víťězslava Nováka v Jindřichově Hradci: Vítejte u prezentace akce „HUDBA V NÁS – hudební toulky d ě jinami m ě sta“"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Víťězslava Nováka v Jindřichově Hradci: Vítejte u prezentace akce „HUDBA V NÁS – hudební toulky d ě jinami m ě sta“

2

3 Projekt ASP UNESCO – Hudba v nás GVN v rámci projektu škol ASP UNESCO „Hudba v nás“ připravilo pro ZŠ a SŠ z Jindřichova Hradce a blízkého okolí akci s názvem „Hudební toulky dějinami města“. Na tuto procházku městem, která trvala asi 1,5 – 2 hodiny, byla zvána i široká veřejnost, a to prostřednictvím „Jindřichohradeckého zpravodaje“, místního tisku a vylepených plakátů – pozvánek. Akce probíhala 27. 4. 2004 od 9,30 do 15,30 hodin. V předvečer, jako součást projektu „Hudba v nás“, se uskutečnilo od 20 hodin v budově gymnázia „Zpívání na schodech“. Představily se zde některé folkové skupiny, včetně studentů gymnázia. Procházka významnými místy J. Hradce, spojenými s hudebními osobnostmi, začínala v historické budově gymnázia, jehož žáky všichni představovaní hudebníci byli. Naši studenti se rozhodli formou vyprávění a krátkých scének, hraných v dobovém oblečení, přiblížit divákům část života hudebníků, která byla spojena s jejich pobytem a studiem v Jindřichově Hradci.

4 První zastavení Jako první byl veřejnosti představen Vítězslav Novák, a to jako student místního gymnázia. V hodinách matematiky, jíž se velmi obával, byl přistižen při nepozornosti. Pod lavicí totiž tvořil své rané skladby. Tato scénka byla doprovázena hudebními ukázkami jeho skladeb.

5 Druhé zastavení - ZUŠ Druhou zastávkou v našem putování byla ZUŠ V. Nováka v J. Hradci. Zde byl veřejnosti připomenut Dr. Viktor Kalabis. Studentská scénka vycházela z autentického rozhovoru s V. Kalabisem a jeho manželkou, profesorkou Zuzanou Růžičkovou, naší známou cembalistkou. V rozhovoru pan Kalabis, představovaný studentem naší školy, vysvětloval, jak přišel na myšlenku založit tradici koncertů Concertino Praga v J. Hradci. Také zde zazněla hudba V. Kalabise v klavírním provedení studentky školy.

6 T ř etí zastavení - za Smetanou do musea! Dalším zastavením na této procházce bylo jindřichohradecké museum, kde byl připomenut významný český hudební skladatel Bedřich Smetana. Krátkou scénkou studenti ukázali život rodiny Smetanů v J. Hradci a dále také seznámení mladého Bedřicha s jeho životní láskou Katty Kolářovou, která se později stala jeho manželkou. I zde zazněly hudební ukázky Smetanova díla.

7 Č tvrté zastavení - státní hrad a zámek Hudební putování dále zavedlo návštěvníky na Státní hrad a zámek v J. Hradci, kde si připomněli hradeckého rodáka, člena České filharmonie a hudebního skladatele Petra Přibyla. Formou povídání s dcerou, které také vzniklo na základě autentického rozhovoru, byli návštěvníci seznámeni se současnou prací P. Přibyla. To, že je P. Přibyl autorem hudby k nočním prohlídkám zámku připomněla scénka o „Bílé paní na jindřichohradeckém zámku“ dokreslená hudbou P. Přibyla. V průběhu jeho rozhovoru s dcerou zazněly i skladby složené např. pro Petru Janů.

8 Poslední zastavení - v baroku Posledním zastavením byl historický Langrův dům na jindřichohradeckém náměstí. Na jeho unikátním dvoře sehráli studenti scénku ze života Adama Michny z Otradovic, který v J. Hradci žil. Spolu s ženou vedl místní hostinec, ale hlavně byl varhaníkem zdejšího kostela Nanebevzetí Panny Marie a skladatelem chrámových písní českého baroka. Z uspořených peněz založil nadaci na podporu mladých hudebníků. I zde zazněla hudba. Byly to flétnové skladby Adama Michny v podání studentek GVN.

9 Beseda Celodenní seznamování veřejnosti s hudební minulostí i současností města mělo velmi pěknou tečku na závěr. Byla jí beseda s Viktorem Kalabisem a Zuzanou Růžičkovou, která se uskutečnila v hudebním sále ZUŠ. Zúčastnili se jí studenti gymnázia, žáci ZUŠ i zájemci z řad jindřichohradecké veřejnosti.

10 Jak to dopadlo? •Hudebních toulek dějinami města se zúčastnilo přibližně 600 žáků a studentů jindřichohradeckých škol a také asi dvě desítky občanů města, včetně pana starosty a některých členů zastupitelstva. •Všichni, kteří na naši akci přišli, dostali na začátku trasy zadání testu. Zodpovědět všechny otázky mohli na základě informací získaných na jednotlivých stanovištích. •Tato kulturně vzdělávací akce, kterou studenti gymnázia připravovali s velkým zájmem a nasazením, se setkala s velkým ohlasem


Stáhnout ppt "Gymnázium Víťězslava Nováka v Jindřichově Hradci: Vítejte u prezentace akce „HUDBA V NÁS – hudební toulky d ě jinami m ě sta“"

Podobné prezentace


Reklamy Google