Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TVÁŘ A MĚSTO - výtvarný projekt ZŠ T. G. M. ve Fulneku (se žáky 8. a 9

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TVÁŘ A MĚSTO - výtvarný projekt ZŠ T. G. M. ve Fulneku (se žáky 8. a 9"— Transkript prezentace:

1 TVÁŘ A MĚSTO - výtvarný projekt ZŠ T. G. M. ve Fulneku (se žáky 8. a 9
TVÁŘ A MĚSTO - výtvarný projekt ZŠ T.G.M. ve Fulneku (se žáky 8. a 9. ročníku připravila Mgr. K. Šebestová) Motivace: Naším záměrem bylo výtvarně se vyjádřit ke 415. výročí narození J.A.Komenského – významné osobnosti našeho města. Hlavní skupinu při realizaci projektu tvořili žáci 9.A třídy. Ti přinesli z kabinetu bustu JAK (rozměrný sádrový odlitek) a mohli prozkoumat přikládáním hledáčků a dotýkáním se detailů tvář. Podle svých schopností se rozhodli pro kresebné studie detailů nebo celého portrétu. Poznávali význam kontrastu při stínování, zároveň se ,,důvěrně seznámili“ s možnou podobou učitele národů. Inspiračním zdrojem pro vlastní tvořivost byla obrazová publikace JIŘÍ KOLÁŘ. Žáci zjistili, že jednou z možností, jak pracovat s uměleckým dílem, je pohrát si s ním pomocí techniky koláže a roláže.

2 Práce ve skupinách: Bylo na žácích, jaké nápady vnesou do našeho tématu. Nakonec se rozhodli pro tvorbu: - plakátu -výtvoru s kontrastním využitím tématiky minulost a současnost - konceptu (umístění objektu v krajině) Zvolená technika koláže vyžadovala notnou dávku hravosti, uvolněnosti, ale i trpělivosti. Při hodnocení se většina dětí postavila k plakátu jako nejzajímavějšímu výtvoru dne. Souběžně pracovala v hodinách i 8.B třída. Žáci zpracovali portréty formou roláže a nato se rozvinula diskuse na téma dílo a jeho proměny.

3 Prezentace výtvorů: Výstava doplněná tématicky drobnými grafikami a motivy města se uskutečnila na chodbě školy. Po dohodě s městským úřadem se chystala druhá prezentace mimo školu. Deváťáci se ujali následné instalace v prostorách městského kulturního střediska. Poznali celkovou náročnost – přenášení panelů ulicemi, rozvržení prostoru a celkové nové uspořádání. Pro tuto novou výstavu vytvořili na počítači informativní cedulky a celou akci zachytili na digitální fotoaparát. Výstava, která je nyní sledována veřejností, potrvá do začátku dubna 2007.

4 Výstava


Stáhnout ppt "TVÁŘ A MĚSTO - výtvarný projekt ZŠ T. G. M. ve Fulneku (se žáky 8. a 9"

Podobné prezentace


Reklamy Google