Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEMINÁŘ „Výměna zkušeností na úseku práce s dospělým čtenářem“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEMINÁŘ „Výměna zkušeností na úseku práce s dospělým čtenářem“"— Transkript prezentace:

1 SEMINÁŘ „Výměna zkušeností na úseku práce s dospělým čtenářem“
Libuše Foberová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě a Městská knihovna v Orlové 10. října 2012

2 „(Ne)tradiční práce s dospělým čtenářem z pohledu učitele knihovnictví“

3 Oddělení pro dospělé čtenáře

4 Dospělý čtenář Patří k nejpočetnější skupině uživatelů v knihovnách.
Věk – od 18 let do konce života. Charakteristika: spěchá – nemá čas! Hledá odpovědi na životní otázky (zakládání rodiny, bydlení, civilizační choroby atd.) a má zájem o další vzdělávání (celoživotní učení atd.). Formy práce s dospělým čtenářem v knihovnách: individuální (rozhovor, plán četby) a kolektivní (besedy, předčítání, výstavy, kurzy atd.)

5 Veřejná knihovna v Kansas City
doručování materiálů/dokumentů z knihovny klientům až do domu, poskytování dokumentů s většími písmeny nebo na audio nosiči, poskytování vhodných technologií pro uživatele s postižením, poradna pro čtenáře.

6

7

8

9

10

11 Dospělé čtenáře (starší) dělí na tři cílové skupiny:
1) „Veteráni“ – věk nad 85 let – většinou zdravotní potíže (zrak, sluch, pohybové potíže apod.) - dobrovolníci, donáška knih, předčítání atd. – zvláštní péče – první donáška – tištěný katalog fondu. 2) „Tichá generace“ – věk 64 – 84 let – preferují bezpečí a stabilitu – chtějí poradit. 3) „Baby boomers“ – věk těsně před důchodem a začínající důchodci – komunikativní, zvídaví, soutěživí – preferují knižní novinky.

12 Knihovníci v Kansas City doporučují při práci s dospělými čtenáři:
Hovořit s nimi – rozhovor (osobní, telefonický, dotazníkem) – zjišťovat zájmy, záliby …, pomoci seniorovi s knihami z knihovny nejlépe až do domu, pokud je není schopen unést , nepožadovat po seniorech pokuty, když vrátí knihy pozdě, jen je na to upozornit, poskytnout jim v knihovně takové prostředí, do kterého se budou rádi vracet a kde se budou cítit, že jsou chtění a vítáni, dát jim najevo, že jim pomáháme rádi!

13 Project – LEARN – Adults Become Readers (Marcia P. Fineman)
Projekt UČENÍ - organizace dobrovolníků z Clevelandu (částí projektu je i Literární klub, který funguje od r. 1984). Klubová činnost.

14 Čtenářské poradenské služby pro starší čtenáře:
Knihovny by měly přizpůsobovat své služby starším čtenářům, předpokládá se, že jich bude přibývat. Online (digitální) čtení, second life, mezigenerační diskuse (prolomení bariéry mezi lidmi), eKnihy atd.

15 Komunitní knihovny – knihovny budoucnosti
„Knihovna se z prostoru ke čtení proměňuje na společenské centrum s mnohanásobnými kompetencemi.„ (autoři stavby The Seattle Public Library) Komfort a dostupnost, to je, oč tu běží…

16 The Seattle Public Library – 44 čítáren

17 Komunitní knihovny – Skandinávie – relaxační zóny

18 Komunitní knihovna v Pietarsaari

19

20 INOVACE SLUŽEB Nejde-li čtenář do knihovny, musí knihovna za ním!
Document Delivery Service (dodávání dokumentů klasickou i elektronickou cestou). Služby po telefonu – radit, číst pohádky, zajišťovat referenční služby do mobilních telefonu apod. Pro komunikaci využívat y, nabízet digitální knihovny (regionální fond) atd. Nabízet čtečky eKnih s obsahem, eKnihy a vlídné katalogy apod. – knižní novinky.

21 CELOŽIVOTNÍ UČENÍ V KNIHOVNĚ
Knihovna v roli učitelky – rozvíjet informační gramotnost občanů; pořádat kurzy multimediální výchovy, informační výchovy ad. – co je to čtečka, k čemu slouží, představovat audioknihy, učit zájemce, jak si vyrobit film, kvalitní fotografii, jak vyhledávat informace apod. Internet využít jako prostředek ke vzdělávání uživatelů – hodnocení knih, české a světové literatury, nabízet kvizy aj. znalostní testy… Profesionalizovat kurzy (akreditovat, certifikovat atd.)

22 „Nepřežije nejsilnější, ani nejinteligentnější, ale nejvíce adaptabilní na změnu!“ (Darwin)

23 Studijní program Informační studia a knihovnictví se v Opavě vyučuje od roku 1994 (ÚBK)
Knihovnictví (bakalářský stupeň) – prezenční a kombinovaná forma, Knihovnictví v kombinaci s jiným oborem (bakalářský stupeň) – prezenční forma, Knihovnictví se zaměřením na veřejné knihovny komunitního typu (magisterský stupeň) – prezenční a kombinovaná forma, Předměty: Výchova uživatelů, Služby knihoven a informační služby, Služby pro specifické kategorie uživatelů, Čtenářství a čtenářská gramotnost, Informační gramotnost atd. Konference „Kniha ve 21. století.“

24 Děkuji vám za pozornost a těším se zase někdy na viděnou!
PhDr. Libuše Foberová, PhD. Ústav bohemistiky a knihovnictví, FPF SU v Opavě, Masarykova 37 Opava Mobil:


Stáhnout ppt "SEMINÁŘ „Výměna zkušeností na úseku práce s dospělým čtenářem“"

Podobné prezentace


Reklamy Google