Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOROZE vypracovala: Ing

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOROZE vypracovala: Ing"— Transkript prezentace:

1 KOROZE vypracovala: Ing
KOROZE vypracovala: Ing. Marcela Koubová Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Koroze Koroze je rozrušování materiálu vzájemným působením materiálu a okolního prostředí. Projevy koroze Účinky koroze se projevují změnami vlastností materiálu. Materiál křehne, praská, mění svůj tvar, může se rozpadnout.

3 Příčiny koroze kovů Korozi způsobuje kyslík, voda, vodní pára, oxid uhličitý, siřičitý, … Jsou to látky, se kterými byly kovy ve své původní podobě spojeny v rudách. Toto spojení bylo hutnickým zpracováním uvolněno, ale vzniklé čisté kovy mají snahu obnovit vazby a vrátit se do původního stavu. Materiál koroduje = rezaví.

4 Druhy koroze podle vnitřního mechanismu
Chemická Vzniká působením kovu a korozního prostředí (při styku železa se vzdušným kyslíkem a vodou. Urychluje se, pokud voda obsahuje kyseliny, zejm. kyselinu uhličitou). Elektrochemická Vzniká v prostředí elektrolytu (vodní roztoky solí, kyselin, zásad). Kovové materiály s elektrolytem tvoří galvanický článek, ve kterém vzniká elektrický stejnosměrný proud. Ten proudí od anody (méně ušlechtilý kov – např. Zn) ke katodě (ušlechtilejší kov – např. Cu). Anoda se narušuje.

5 Druhy koroze podle korozního prostředí
Atmosférická Koroze v kapalinách Půdní koroze

6 Druhy koroze podle vzhledu
Rovnoměrná – plošná Nerovnoměrná – místní Skvrnitá Bodová Důlková

7 Ochrana proti korozi = prodloužení životnosti výrobků
Vhodnou volbou materiálu Konstrukční úpravou Úpravou korozivního prostředí Elektrická ochrana Povrchové úpravy

8 Písemná práce Co to je koroze, jak se projevuje? Co způsobuje korozi?
Proč reziví ocel? Popište druhy koroze. Popište způsoby ochrany proti korozi.


Stáhnout ppt "KOROZE vypracovala: Ing"

Podobné prezentace


Reklamy Google