Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Základy ekonomiky Ověření ve výuce Třída: Oktáva Datum: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Romová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 TÉMA: Daně PŘEDMĚT: základy ekonomiky KLÍČOVÁ SLOVA: daň, DPH, spotřební daň, daně přímé, daně nepřímé JMÉNO AUTORA: Mgr. Jana Romová

3 Metodický pokyn: výklad;
zamyslet se nad návrhem nového daňového systému.

4 DANĚ

5 DANĚ je státem stanovená, nenávratná částka odváděná do státního rozpočtu. a) PŘÍMÉ: z příjmů (FO, PO) majetkové (z nemovitosti, z převodu nemovitosti, darovací, dědická, silniční) b) NEPŘÍMÉ: DPH spotřební daň (pohonné hmoty, alkohol, cigarety)

6 DANĚ Daně z příjmů a) fyzických osob – 15 % příjmy ze závislé činnosti
příjmy z podnikání příjmy z kapitálového majetku příjmy z pronájmu ostatní příjmy (příležitostní příjmy) b) právnických osob – 19 % ze zisku

7 DANĚ Daň z přidané hodnoty 2 sazby: a) základní – 21 %
u většiny výrobků a služeb b) snížená – 15 % u většiny potravin a služeb Připočítává se k prodejní ceně. Některé výrobky jsou od DPH osvobozeny: finanční činnosti, pošta, vzdělávání, zdravotnictví apod.

8 DANĚ Spotřební daně Některé podniky musí k ceně připočítávat ještě spotřební daň. V současnosti se vybírá: z paliv a maziv, z lihu, výrobků z lihu, alkoholických nápojů, z tabákových výrobků.

9 A TEĎ VY Daně tvoří největší díl státního rozpočtu. Jistě máte malé či velké výhrady ke stávajícímu daňovému systému. Rozdělte se do skupin a navrhněte nový daňový systém ČR. Tento systém obhajte před publikem.

10 ZDROJE: KLÍNSKÝ, P.: Ekonomika 1 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 2. vyd. Praha : Fortuna, ISBN s. 168–170


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google