Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing"— Transkript prezentace:

1 ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing
ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing. Marcela Koubová Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Čerpadla Účel: zajišťují oběh vody v teplovodních otopných soustavách s nuceným oběhem V otopných soustavách se používají odstředivá čerpadla. Provedení čerpadel: Suchoběžná Mokroběžná

3 Části odstředivého čerpadla:
Spirální skříň Sací hrdlo Výtlačné hrdlo Oběžné kolo s lopatkami Hřídel Elektromotor – rotor, stator

4 Charakteristika čerpadla
Je to závislost tlakového přínosu čerpadla a objemového průtoku vody v otopné soustavě. Při zvyšování průtoku se snižuje hodnota tlakového přínosu. Při snižování průtoku se zvyšuje hodnota tlakového přínosu.

5 Charakteristika potrubní sítě
Je to závislost mezi tlakovými ztrátami otopné soustavy a objemovým průtokem vody. Při zvyšování průtoku se zvyšují tlakové ztráty. Při snižování průtoku se snižují tlakové ztráty. Pracovní (provozní) bod čerpadla Pro objemový průtok v dané potrubní síti je tlakový přínos čerpadla rovný tlakové ztrátě potrubní sítě.

6 Při změně průtoku (např
Při změně průtoku (např. uzavřením termostatických ventilů) dojde k nárůstu tlakového přínosu čerpadla. To se projeví nárůstem tlakové ztráty na regulačních armaturách. Dochází k nadměrnému namáhání armatur, vibracím a hlučení v termostatických ventilech.

7 Hydraulické vyvážení otopných soustav
Cílem je zajistit optimální průtok vody do otopných těles a stálý tlakový rozdíl v dané části otopné soustavy. Používají se: Čerpadla s řízenými otáčkami Přepouštěcí ventily Regulátory tlakového rozdílu

8 Písemná práce Jaký je účel oběhových čerpadel?
Popište části odstředivých čerpadel. Co to je charakteristika čerpadla? Co to je charakteristika potrubní sítě? Co to je pracovní bod čerpadla? Co je cílem hydraulického vyvážení otopných soustav a jak se řeší?


Stáhnout ppt "ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing"

Podobné prezentace


Reklamy Google